Δημήτρης Φραγκιόγλου στο NEWS 24/7: “Ήμουν συν-σεναριογράφος στης Ελλάδος τα παιδιά – ‘Εζησα το όνειρο”

Δημήτρης Φραγκιόγλου στο NEWS 24/7: “Ήμουν συν-σεναριογράφος στης Ελλάδος τα παιδιά – ‘Εζησα το όνειρο”
Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου Ελένη Κερολάρη

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή τη θεατρική του επιστροφή, ενώ απαντά και για τον ρόλο που τον καθόρισε στη θρυλική σειρά “Της Ελλάδος τα παιδιά” .

Οι περισσότεροι της γενιάς του ‘70 και του ‘80 τον θυμούνται και τον ξέρουν ως “Χλαπάτσα” από τη θρυλική σειρά του Αντ1 “Της Ελλάδος τα παιδιά”. Ο λόγος για τον ηθοποιό Δημήτρη Φραγκιόγλου που έχει μιλήσει αρκετές φορές για την τυποποίηση και τις δυσκολίες που μπορεί αυτή να φέρει σε έναν ηθοποιό.

“Αυτό ήταν το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετώπισα εκείνα τα χρόνια της σειράς. Η ταμπέλα του ηθοποιού της φαρσοκωμωδίας και η μυωπική ματιά της πλειοψηφίας των σκηνοθετών. Παρόλα αυτά υπάρχει κι ένα μεγάλο κέρδος από αυτή την ιστορία. Για όσους δεν το ξέρουν ήμουν συν-σεναριογράφος της σειράς. Έζησα λοιπόν το όνειρο. Συμμετείχα στη δημιουργία μιας σειράς που έχει γράψει μια μικρή ιστορία. Είναι μέρος της ιστορίας της ελληνικής τηλεόρασης, μνημονεύεται, κι αυτό δεν είναι λίγο” αναφέρει χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7 στη συζήτηση που κάναμε με αφορμή τη θεατρική του επιστροφή με δύο μονόπρακτα του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Ίσως οι περισσότεροι δε γνωρίζουν πως ο Δημήτρης Φραγκιόγλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εκείνο που θυμάται έντονα από την παιδική του ηλικία, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, είναι τους «αποχαιρετισμούς». Να αποχαιρετούν οι Αλεξανδρινοί την Αλεξάνδρεια που χάνουν. Λόγω της πολιτικής κατάστασης το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παροικίας επαναπατρίστηκε τότε ή αναζήτησε καινούργιους τόπους. Επίσης άκουγε τους εναπομείναντες Έλληνες να μιλούν συνέχεια για τα περασμένα μεγαλεία της πόλης και της ελληνικής παροικίας.

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου σε δύο μονόπρακτα του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η μυστική ζωή του Γουόλτερ Μίττυ» και «Ο πανηγυρικός» Αγγελίνα Παγώνη

Πώς μπήκε το θέατρο στη ζωή σας και πώς οδηγηθήκατε στην υποκριτική;

Από πολύ μικρός συμμετείχα σε όλες σχεδόν τις σχολικές και τις εξωσχολικές εκδηλώσεις της παροικίας. Εκεί ανακάλυψα πως η έκθεση στο κοινό μου αρέσει… με γεμίζει, μου δίνει αυτοπεποίθηση. Επίσης κατάλαβα πως ήμουν καλός. Λίγο μετά την εφηβεία άρχισα να σκέφτομαι σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνω ηθοποιός. Χρειαζόμουν όμως ένα «σημάδι» για να το τολμήσω. Κι αυτό ήρθε όταν έπαιξα το Βασιλιά στο Παραμύθι Χωρίς Όνομα του Καμπανέλλη, με το θεατρικό του Πανεπιστημίου. Χωρίς να έχω φοιτήσει σε δραματική σχολή δέχτηκα επαγγελματικές προτάσεις. Το πρώτο βήμα είχε γίνει. Από κει και μετά ο δρόμος δεν είχε επιστροφή. Μου αρέσει η δουλειά μου. Την αγαπώ παρά τις δυσκολίες που έχει.

Τι σας γοητεύει στα δύο μονόπρακτα του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η μυστική ζωή του Γουόλτερ Μίττυ» και «Ο πανηγυρικός» που θα παρουσιάζονται σε μία ενιαία παράσταση σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και ερμηνεία Δημήτρη Φραγκιόγλου στον Πολυχώρο Vault;

Η απλότητα με την οποία ο συγγραφέας διαχειρίζεται τα θέματά του σε συνδυασμό με τη μεστότητα της σκέψης του.

Πώς αυτά επικοινωνούν με το σήμερα και τις ελληνικές παθογένειες;

Και τα 2 μονόπρακτα πραγματεύονται δυσλειτουργίες της κοινωνίας μας. Και ενώ κάθε κοινωνία έχει τις ιδιαιτερότητές της… κάποιες δυσλειτουργίες είναι παγκόσμιες και διαχρονικές. Τα δύο μονόπρακτα ενώ φέρουν το ήθος μιας άλλης εποχής, πραγματεύονται νοοτροπίες και συνήθειες που διαιωνίζονται, και που δεν κάνουμε κάτι για να εξαλειφθούν. Και τα 2 μονόπρακτα μοιάζει να γράφτηκαν σήμερα.

Πώς τα υποδέχτηκαν στην πρεμιέρα τους στη Νάξο;

Η πρεμιέρα έγινε στον Πύργο Μπαζαίου. Σε έναν χώρο μαγικό που σε υποβάλει και σε ταξιδεύει. Εκεί εδώ και πολλά χρόνια γίνεται κάθε καλοκαίρι ένα Φεστιβάλ.Οι διοργανωτές του – Μάριος Βαζαίος και Στέλιος Κρασανάκης – έχουν βάλει ψηλά τον πήχη. Οι εκδηλώσεις που φιλοξενούν παράγουν πολιτισμό. Το κοινό του Φεστιβάλ είναι ενημερωμένο και απαιτητικό. Και η παράστασή μας το ταξίδεψε… κέρδισε το απαιτητικό κοινό που ήρθε να τηπαρακολουθήσει.

Αλήθεια αν δεν ήσασταν ηθοποιός, τι θα ήσασταν;

Πολύ μικρός ήθελα να γίνω Πατριάρχης, αργότερα πιλότος, μετά αεροναυπηγός. Έδωσα στο Πολυτεχνείο δεν πέρασα. Ένα χρόνο μετά πέρασα στο Οικονομικό που δεν με ενδιέφερε. Τώρα που με ξέρω καλύτερα πιστεύω πως θα γινόμουν πολύ καλός δικηγόρος ή γιατρός στον τομέα της έρευνας.

Αγγελίνα Παγώνη

Ρόλοι που θα θέλατε να ενσαρκώσετε; Είναι περισσότερο δραματικοί ή κωμικοί;

Υπάρχουν κάποιοι κλασικοί ρόλοι που θα ήθελα να παίξω. Είμαι ώριμος και πιστεύω πως θα έρθει η στιγμή τους. Οι δραματικοί ρόλοι είναι αυτοί που προτιμώ.

Σήμερα πώς βλέπετε το τοπίο του θεάτρου μέσα στις άπειρες αυτές παραστάσεις;

Αρχικά ο αριθμός των παραστάσεων δεν είναι τόσο μεγάλος όσο μας αρέσει να λέμε –σε κάποιους να λένε. Απλά ο τρόπος που κατηγοριοποιούμε τις παραστάσεις δεν είναι σωστός. Δεν κάνουμε τον διαχωρισμό, που γίνεται στο εξωτερικό, Broadway, Off Broadway, Off-Off Broadway, κλπ. Τσουβαλιάζουμε όλες τις παραστάσεις στον ίδιο ντορβά. Πάντα ήμουν θετικός στο να γίνονται δουλειές. Είναι προτιμότερο να γίνονται δουλειές από το να μην γίνονται.

Στην τηλεόραση θα επιστρέφατε και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Φυσικά και θα επέστρεφα και θέλω να επιστρέψω.Φέτος μου έγιναν κάποιες προτάσεις μετά από πολύ καιρό. Κάποια από αυτές μάλλον θα προχωρήσει. Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο αλλά θα ήθελα να παίξω σε μια δραματική σειρά.

Τι θα θέλατε να αλλάξετε γύρω σας;

Πολλά θα ήθελα να αλλάξω. Αλλά θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν κατάφερνα να αλλάξω 2 – 3 απλά πράγματα.Όπως για παράδειγμα να γίνουν οι άνθρωποι πιο ευγενείς.

Info:

Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η μυστική ζωή του Γουόλτερ Μίττυ» και «Ο πανηγυρικός»/ Πολυχώρος Vault/ Από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα