Θάνατος Ελισάβετ: Πώς θα επηρεάσει τα ταξίδια στη Βρετανία – Ποια είναι τα έσοδα της χώρας από το Βασιλικό Τουρισμό

Θάνατος Ελισάβετ: Πώς θα επηρεάσει τα ταξίδια στη Βρετανία – Ποια είναι τα έσοδα της χώρας από το Βασιλικό Τουρισμό
ΑΡ

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σίγουρα ο πιο δημοφιλής προορισμός του κόσμου αυτή τη στιγμή, αφού ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ απασχολεί την επικαιρότητα. Η ίδια αλλά και ολόκληρη η βασιλική οικογένεια είναι μια τεράστια τουριστική ατραξιόν για τη χώρα με έσοδα εκατομμυρίων λιρών.

Η κεντρική σελίδα του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού της Βρετανίας “Visit Britain” στο διαδίκτυο, εδώ και λίγες ημέρες έχει ως πρώτο θέμα τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Ένα λινκ παραπέμπει σε πολλές τουριστικές πληροφορίες και οδηγίες για τα ταξίδια μέσα και γύρω από το κεντρικό Λονδίνο κατά την περίοδο του πένθους, που θα λήξει μετά την κηδεία στις 19 Σεπτεμβρίου. Ακόμη κάποιος μπορεί μέσα από το επίσημο site του τουρισμού να γράψει στο Βιβλίο Συλλυπητηρίων, να λάβει οδηγίες αν θέλει να παρακολουθήσει τις τελετουργικές εκδηλώσεις, να βρει σημεία που μπορεί να αποτίσει φόρο τιμής, κ.α. Ο Οργανισμός Τουρισμού της χώρας συμμετέχει ενεργά στο πραγματικά τεράστιο «κύμα τουρισμού» που σηκώθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Ελισάβετ, που αιφνιδίασε τους πάντες στην τουριστική βιομηχανία (και αλλού), αν και όλοι γνώριζαν ότι θα συμβεί, χωρίς όμως να γνωρίζουν το πότε.

Σύσσωμος ο ταξιδιωτικός κλάδος της Βρετανίας εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο της Βασίλισσας. Ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και εταιρείες γέμισαν τα κοινωνικά τους δίκτυα από φωτογραφίες και σχόλια για την Ελισάβετ. Ειδικά τα ξενοδοχεία που είχαν φιλοξενήσει τη βασίλισσα σε διάφορες εκδηλώσεις κατά τα 70 χρόνια της βασιλείας της, έγραψαν ιστορίες και ανέβασαν φωτογραφικά στιγμιότυπα. Και φυσικά ετοιμάστηκαν να υποδεχθούν τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που θα συρρεύσουν στο Λονδίνο αλλά και σε άλλα μέρη που υπάρχουν βασιλικές κατοικίες, καθ’ όλη την περίοδο του πένθους αλλά και τους επόμενους μήνες.

Προσωπικότητες του τουρισμού αλλά και τουριστικά δίκτυα και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, όπως το δίκτυο πολυτελών ταξιδιωτικών πρακτορείων Virtuoso με έδρα τις ΗΠΑ, εξέφρασαν δημόσια τη λύπη τους, με σχόλιο στα social media. Η Τζούλια Σίμπσον, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού, χαρακτήρισε τη βασίλισσα Ελισάβετ ως «την πιο απίστευτη δύναμη του καλού» που «κέρδισε τις καρδιές και τον σεβασμό των ανθρώπων και των εθνών σε όλο τον κόσμο».

Ξένοι επισκέπτες στο Λονδίνο για την κηδεία

Αρχηγοί κρατών, διάσημοι από όλο τον κόσμο αναμένεται να παρευρεθούν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, όμως δεν είναι λίγοι οι τουρίστες από το εσωτερικό της χώρας αλλά και από το εξωτερικό και κυρίως από την Αμερική, που θέλουν να επισκεφτούν το Λονδίνο αυτές τις ημέρες.

Η ταξιδιωτική εταιρεία Hopper είπε στο Reuters ότι οι αναζητήσεις πτήσεων από όλο τον κόσμο προς τα αεροδρόμια του Λονδίνου αυξήθηκαν κατά 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα και αυξήθηκαν κατά 41% σε σύγκριση με 3 ώρες πριν από την ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας.

Σε δηλώσεις του στη USA Today, ο Tim Hentschel διευθύνων σύμβουλος της HotelPlanner, τόνισε ότι η εταιρεία του είδε αύξηση 20% στις αναζητήσεις για ξενοδοχεία του Λονδίνου από διευθύνσεις IP στη Βόρεια Αμερική τις ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας και περίπου 32% αύξηση στις κρατήσεις.

Η HotelPlanner είδε επίσης αύξηση 10% έως 20% στις τιμές των δωματίων αμέσως μετά, ιδιαίτερα μεταξύ των ξενοδοχείων τεσσάρων και πέντε αστέρων, τα τελευταία από τα οποία είπε ότι κοστίζουν 1.000 λίρες τη βραδιά. Ο ίδιος προέβλεψε ότι οι τιμές θα διπλασιαστούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων. Μάλιστα στη δήλωση του επεσήμανε προς τους Αμερικανούς τουρίστες ότι «ενώ ένα ταξίδι στο Λονδίνο προκαλεί ενθουσιασμό, θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι αυτή είναι μια ζοφερή περίοδος για την πόλη. Θα πρέπει να υπενθυμίζεται στους ανθρώπους ότι δεν είναι πάρτι».

Πόσοι θα παρακολουθήσουν την κηδεία

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ το πρωί της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου θα είναι μια ευκαιρία για το Λονδίνο, να δείξει σε δισεκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, τις ομορφιές της πόλης. Εκατομμύρια πλήθους αναμένεται να συρρεύσουν στις άκρες των δρόμων, που θα περάσει η πομπή με το φέρετρο. Η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγίες για όποιον σχεδιάζει να πάει στο δημόσιο προσκύνημα λέγοντας ότι: «Θα χρειαστεί να σταθείτε όρθιοι για πολλές ώρες, πιθανώς κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η ουρά θα συνεχίζει να κινείται». Μάλιστα προειδοποίησαν ότι καλό είναι να μην φέρνουν μαζί μικρά παιδιά και να κρατούν φαγητό, νερό ή τα φάρμακα τους. Επίσης όλοι θα πρέπει να περάσουν από έλεγχο ασφαλείας, τύπου αεροδρομίου, πριν εισέλθουν στο Westminster Hall, επομένως δεν θα επιτρέπονται υγρά. Η φωτογράφιση στο εσωτερικό θα απαγορεύεται και όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν θα πρέπει να ντυθούν κατάλληλα, καθώς δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε οποιονδήποτε φοράει ρούχα που φέρουν έντονα σημάδια επώνυμων σημάτων ή άλλα διαφημιστικά.

Τι θα είναι κλειστό κατά τις ημέρες του πένθους

Όσοι έχουν προγραμματίσει να επισκεφτούν το Ηνωμένο Βασίλειο για διακοπές μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου, ημέρα που λήγει το πένθος, θα πρέπει να ελέγξουν αν διάφορα σημεία, όπως μουσεία, γκαλερί και θεάματα είναι κλειστά. Αν και η κυβέρνηση είπε ότι όποιος δεν επιθυμεί, δεν χρειάζεται να αναστείλει τις δραστηριότητες του, ίσως κάποια κλείσουν.

Οι περισσότερες εκδηλώσεις όμως έχουν ήδη ακυρωθεί, όπως όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα των Σαββατοκύριακων, το Καρναβάλι Χάκνεϊ του Λονδίνου, μια σημαντική γιορτή του πολιτισμού της Καραϊβικής, ορισμένες εκδηλώσεις Pride που είχαν προγραμματιστεί κ.α. Οι περισσότερες μεγάλες συναυλίες προς το παρόν δεν έχουν ματαιωθεί.

Ο Βασιλικός τουρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η βασιλική οικογένεια αλλά και μόνη της η βασίλισσα Ελισάβετ, ως το πιο δημοφιλές μέλος της, αποτελούσαν και αποτελούν μια από τις κύριες τουριστικές ατραξιόν ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου και φυσικά του Λονδίνου.

Πριν από την πανδημία, ο τουρισμός που συνδέεται με τη βρετανική βασιλική οικογένεια αυξανόταν σταθερά. Σύμφωνα με το τμήμα ερευνών της Statista, τα έσοδα από εισιτήρια στο «Βασιλικό Κτήμα» ανήλθαν σε περίπου 50 εκατομμύρια βρετανικές λίρες το 2019/2020, επιπλέον των περίπου 20 εκατ. λιρών στις λιανικές πωλήσεις διαφόρων αναμνηστικών αντικειμένων. Ως «Βασιλικό Κτήμα» αναφέρονται οι βρετανικές βασιλικές κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων παλατιών, κάστρων και κατοικιών που ανήκουν ή καταλαμβάνονται από τη Βρετανική Μοναρχία. Μόνο κάποια από τα κτήματα είναι ανοιχτά στο κοινό και παρέχουν πρόσβαση στις Βασιλικές Συλλογές (έργα τέχνης που κατέχει ο βασιλιάς κλπ).

Το κάστρο του Ουίνδσορ και το Frogmore House ήταν οι πιο δημοφιλείς τοποθεσίες των βασιλικών κτημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021/2022, σύμφωνα με τη Statista. Τα δύο αυτά σημεία είχαν περίπου 426.000 επισκέπτες με εισιτήριο, μεταξύ Απριλίου 2021 και Μαρτίου 2022. Αυτός ο αριθμός υποδηλώνει σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν πολλά αξιοθέατα δεν υποδέχθηκαν επισκέπτες λόγω της πανδημίας. Παρά την ετήσια αύξηση, οι επισκέψεις στα βασιλικά κτήματα το 2021/2022 παρέμειναν κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Οι Βασιλικές Κατοικίες έκλεισαν μετά το θάνατο της βασίλισσας και θα παραμείνουν κλειστές μέχρι την κηδεία της. Αυτό περιλαμβάνει τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το Κάστρο του Ουίνδσορ, το Παλάτι του Χόλυρουντχαουζ και τη Γκαλερί Queen’s στο Εδιμβούργο και το Κάστρο Χίλσμπορο στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η πολυταξιδεμένη βασίλισσα Ελισάβετ

Ένας από τους πάμπολλους λόγους που η εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ θα μείνει στην ιστορία είναι τα ταξίδια της. Όλα ξεκίνησαν από εκείνο το ιστορικό στην Κένυα ταξίδι της ως πριγκίπισσα, όπου και πληροφορήθηκε το θάνατο του βασιλιά και πατέρα της και επέστρεψε ως βασίλισσα. Έκτοτε και καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της επισκέφτηκε 117 χώρες. Μέσα σε 70 χρόνια διένυσε με την επίσημη της ιδιότητα, πάνω από ένα εκατομμύριο μίλια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Statista, ενώ το τελευταίο της ταξίδι ήταν στη Μάλτα το 2015. Από εκείνη τη χρονιά η βασίλισσα Ελισάβετ II μεταβίβασε τα διεθνή ταξιδιωτικά της καθήκοντα σε άλλα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Κατάφερε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, με πολλές χώρες όμως να απουσιάζουν από τον ταξιδιωτικό της χάρτη, όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ, οι περισσότερες Βαλκανικές χώρες αλλά και πολλές Αφρικανικές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα