3 λόγοι για να δείτε τα “Αξύριστα Πηγούνια” που επιστρέφουν “ανανεωμένα” στο Μικρό Χορν

3 λόγοι για να δείτε τα “Αξύριστα Πηγούνια” που επιστρέφουν “ανανεωμένα” στο Μικρό Χορν
Εβίτα Σκουρλέτη

Μετά την μεγάλη επιτυχία της προηγούμενης χρονιάς, τα «Αξύριστα Πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου, επιστρέφουν από τις 5 Νοεμβρίου στο Θέατρο Μικρό Χόρν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη. Εμείς σας παραθέτουμε 3 λόγους για να δείτε την παράσταση αυτή...

Τα “Αξύριστα Πηγούνια” του Γιάννη Τσίρου γράφτηκε το 1996, πριν δηλαδή από 25 ολόκληρα χρόνια και το 2004 το έργο αυτό τιμήθηκε με το A’ βραβείο νέου συγγραφέα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Καθόλου τυχαίο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κυνικό κείμενο που θίγει πολλά κοινωνικά θέματα με τρόπο σκληρό και συνάμα τραγικά επίκαιρο: η ανθρώπινη εκμετάλλευση, ο σεξισμός, η κακοποίηση, οι σχέσεις εξουσίας, τα ζητήματα ελέγχου και κοινωνικής καταξίωσης, αποκτούν μέσα στο έργο αυτό τραγικές διαστάσεις και προκαλούν δονήσεις μεγατόνων στην Ελλάδα που είναι βουτηγμένη στον σεξισμό και συνεχίζει να μετρά κακοποιήσεις γυναικών και γυναικοκτονίες.

Εβίτα Σκουρλέτη

Στην υπόθεση, τρεις άντρες, ο Σάββας, ο Κυριάκος και ο Μαρινάκης, υπάλληλοι ενός νοσοκομείου, εργάζονται καθημερινά στην υπηρεσία τους στην υπόγεια πτέρυγα του νεκροτομείου. Από τους πάνω ορόφους δέχονται και στη συνέχεια ταξινομούν, πλένουν, φροντίζουν και φυλάνε προσωρινά ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν. Ακολουθούν μια ρουτίνα με καθαρά τυπικές διαδικασίες με τους νεκρούς. Ένα βράδυ ωστόσο, «έρχεται» μια γυναίκα στην υπόγεια πτέρυγα. Μία γυναίκα αγνώστων στοιχείων, που όμως γι αυτούς δεν είναι καθόλου άγνωστη. Αυτή η γυναίκα και ο θάνατός της είναι η αιτία για να έρθουν στο φως ανομολόγητα μυστικά και φρικτές αποκαλύψεις. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.

Μετά την μεγάλη επιτυχία της προηγούμενης χρονιάς, τα «Αξύριστα Πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου, επιστρέφουν από τις 5 Νοεμβρίου στο Θέατρο Μικρό Χόρν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη. Στο φετινό ανέβασμα του έργου, στο ρόλο του Σάββα είναι ο Στάθης Σταμουλακάτος και στους ρόλους του Κυριάκου, του Μαρινάκη και της Ιρίνας, βλέπουμε τους Ηλία Βαλάση, Σπύρο Ασημένιο και Αντωνία Πιτουλίδου, αντίστοιχα.

Εβίτα Σκουρλέτη

Εμείς σας παραθέτουμε 3 λόγους για να δείτε την παράσταση αυτή:

  • Τα «Αξύριστα Πηγούνια» είναι ένα ρεαλιστικό, κοινωνικό δράμα με υπαρξιακές και ποιητικές προεκτάσεις. Μέσα από το σκληρό μαύρο χιούμορ του παρακολουθούμε χαρακτήρες «αληθινούς» και οικείους σε εμας, με τις αδυναμίες, τις ενοχές, τη γοητεία, τη γελοιότητα, την τρυφερότητα καθώς και τη σκληρότητα τους. Τρεις άνδρες που στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν το πάθος τους και την ίδια τους τη φύση γίνονται θύτες, αλλά και θύματα του ίδιου τους του εαυτού. Ενός εαυτού που αποκαλύπτεται σταδιακά και που πραγματικά τρομάζει.
  • Ο Γιώργος Παλούμπης σκηνοθετεί με τη γνωστή σκληρή ρεαλιστική του ματιά πάνω στα κείμενα το κοινωνικό δράμα του Γιάννη Τσίρου και μας χαρίζει μία παράσταση άριστης ροής και υψηλών εντάσεων που αποτελεί κανονική γροθιά στο στομάχι.
  • Για την σπαρακτική ερμηνεία του Ηλία Βαλάση που σαν Κυριάκος κάνει μία ουσιαστική καταβύθιση στην τσακισμένη ψυχοσύνθεση του ήρωά του. Από τη μία φαίνεται ένας πολλά βαρύς άνδρας, από την άλλη ένας άνδρας βαθιά ταλαιπωρημένος. Από τη μία τον λυπάσαι και από την άλλη θυμώνεις τόσο μαζί του ακούγοντας τα “κατορθώματά” του. Εξαιρετική επιλογή και αυτή του Στάθη Σταμουλακάτου στον όλο του Σάββα, καθώς σαν ηθοποιός είναι γνωστός για τις απόλυτα ρεαλιστικές, σχεδόν νατουραλιστικές του ερμηνείες. Με ενδιαφέρον αναμένουμε να δούμε και τις ερμηνείες του Σπύρου Ασημένιου και της Αντωνίας Πιτουλίδου, αντίστοιχα.

Ιnfo

Μικρό Χορν από 5 Νοεμβρίου, εισιτήρια εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα