Κάρολος: Τι αναμένεται να αλλάξει στη Βασιλεία του
Ο Βασιλιάς Κάρολος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια ορισμένων χωρών της Κοινοπολιτείας για τη μοναρχία και πιθανότατα, με ένα ντόμινο απόσχισης χωρών της Καραϊβικής. Η πρώτη ομιλία του στους Βρετανούς βουλευτές με λόγια του Σαίξπηρ.
- 12 Σεπτεμβρίου 2022 13:57
Ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ σηματοδοτεί την έναρξη της βασιλείας του Βασιλιά Καρόλου Γ’. Στη Βρετανία έχουν ήδη προκύψει ερωτήματα σχετικά με το αν μπορούμε να περιμένουμε ότι ο νέος βασιλιάς θα είναι “παρεμβατικός”, και τι σημαίνει τελικά αυτή η “παρεμβατικότητα”.
Ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Κάρολος ασκούσε πίεση στους υπουργούς για θέματα προσωπικού ενδιαφέροντός του. Πρόσφατα, στη Βρετανία υπήρξαν αντιδράσεις για μια μεγάλη δωρεά σε μετρητά που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ στις φιλανθρωπικές οργανώσεις του τέως Πρίγκιπα. Επρόκειτο για μια δωρεά της τάξης των 3,2 εκ. λιρών με τα χρήματα να δίνονται από το 2011 μέχρι το 2015. Οι χρηματοδοτήσεις από Σαουδάραβες κροίσους με αντάλλαγμα κάποιες “διευκολύνσεις υπηκοότητας” και τιμητικά αξιώματα, είχαν διευθετηθεί από μέλη του ιδρύματος Clarence House, και ο ίδιος ο Κάρολος έχει δηλώσει άγνοια.
Βασίλισσα Ελισάβετ (1926-2022): Η ζωή της
Όπως επισημαίνει σε άρθρο του το The Conversation, η Μεγάλη Βρετανία παραμένει φυσικά υπό συνταγματική μοναρχία. Αυτό σημαίνει ότι η δυνατότητα θέσπισης και ψήφισης νομοθεσίας ανήκει αποκλειστικά στο εκλεγμένο κοινοβούλιο. Από το 1215 και έπειτα, ο μονάρχης πρέπει να δώσει “βασιλική συναίνεση” σε ένα νομοσχέδιο προτού γίνει νόμος, αλλά στις μέρες μας αυτό θεωρείται μια τυπική διαδικασία και “έθιμο”, παρά μια διαδικασία που περιλαμβάνει οποιαδήποτε πραγματική συμβολή από τον μονάρχη.
Ο Βασιλιάς αντιθέτως, οφείλει να παραμένει πολιτικά ουδέτερος. Το 1642, ο Κάρολος ο Πρώτος προσπάθησε να συλλάβει βουλευτές με τη κατηγορία της “προδοσίας”, με αποτέλεσμα τελικά να καθαιρεθεί ο ίδιος ο θεσμός. Το Στέμμα αποκαταστάθηκε το 1660 με τον Βασιλιά Κάρολο Β’.
Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων που ψηφίστηκε το 1689, σε συνδυασμό με τη Διακήρυξη του 1611, σύμφωνα με την οποία ένας Βασιλιάς δεν μπορεί να νομοθετεί χωρίς τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου, αναγκάζει το Στέμμα να αποδεχθεί τη βούληση του δημοκρατικά εκλεγμένου κοινοβουλίου της χώρας.
Το Σύνταγμα διέπει πιο αυστηρά τις κινήσεις του Καρόλου, που πλέον δεν είναι Πρίγκιπας. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του για τα 70α γενέθλιά του το 2018 είπε ο ίδιος, δείχνοντας να έχει επίγνωση του ρόλου που αναλαμβάνει τώρα:
“Δεν είμαι ηλίθιος για να μη καταλαβαίνω το πόσο ξεχωριστή ευθύνη φέρει ο θεσμός (του Βασιλιά). Οπότε, φυσικά καταλαβαίνω πλήρως πώς πρέπει να λειτουργεί. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση”.
Για να επιβιώσει λοιπόν η μοναρχία στη Μεγάλη Βρετανία, πρέπει να συνεχίσει να σέβεται τους συνταγματικούς κανόνες, στη λογική που κινήθηκε η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’.
Τι μπορεί να αλλάξει;
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο Κάρολος θα έχει μεγαλύτερη συνείδηση των κοινωνικών αλλαγών της εποχής του. Ως Πρίγκιπας της Ουαλίας σχολίασε στη συνάντηση κορυφής των “Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας” (Commonwealth’s Heads of Government) στο Κιγκάλι της Ρουάντα: “Δεν μπορώ να περιγράψω το μέγεθος της προσωπικής μου θλίψης για το πόσο έχουν υποφέρει τόσοι άνθρωποι. Συνεχίζω να εμβαθύνω στη δική μου κατανόηση για τον διαρκή αντίκτυπο της δουλείας”.
Ομοίως, ο Πρίγκιπας William είχε αναφέρει σε επίσκεψή του στη Τζαμάικα, ότι “η φρικτή θηριωδία της δουλείας λερώνει την ιστορία μας”. Ο ίδιος είχε αναφέρει πως είναι δικαίωμα των μεμονωμένων κρατών της Κοινοπολιτείας να επιλέγουν ανεξάρτητα τον δικό τους δρόμο, μακριά από τη βασιλική οικογένεια, αν αποφασίσουν να πράξουν κάτι τέτοιο. Ο θάνατος λοιπόν της Βασίλισσας, είναι πιθανό να αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με το εάν ορισμένες κυβερνήσεις αποφασίσουν να συνεχίσουν ή να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη βασιλική οικογένεια.
Σημειώνεται πως η Κοινοπολιτεία των Εθνών, είναι μια ελεύθερη ένωση 56 ανεξάρτητων κρατών, τα οποία είναι πρώην αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και της Γαλλίας.
Η μόνη χώρα που ήταν μέλος και δεν είναι σήμερα, είναι η Ιρλανδία, η οποία αποχώρησε το 1949 επειδή άλλαξε το πολίτευμά της σε Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Από το 1950 και μετά, τα κράτη – μέλη μπορούν να έχουν όποιο αποδεκτό πολίτευμα επιθυμούν, χωρίς να αναγνωρίζουν ως Αρχηγό Κράτους τον Βρετανό μονάρχη. Το 1949, αφαιρέθηκε από τον τίτλο της Ένωσης, η λέξη “Βρετανική”. Ο Κάρολος Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου αναγνωρίζεται από 15 μέλη ως Αρχηγός της Κοινοπολιτείας με τη θέση του να είναι καθαρά συμβολική.
Η Ένωση των Εθνών ήταν πολύ αγαπητή στη βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ, η οποία, όσο τουλάχιστον το επέτρεπαν οι δυνάμεις της, επισκεπτόταν τα Βασίλεια μαζί με τον Δούκα του Εδιμβούργου, Πρίγκιπα Φίλιππο. Τα νησιά της Καραϊβικής βρίσκονται ήδη σε ρήξη με το βρετανικό στέμμα, εγείροντας ερωτήματα για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο νέος Βρετανός μονάρχης.
Τα νησιά Μπαρμπάντος έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί, ενώ ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα ανακοίνωσε δημόσια τον Μάρτιο πως η χώρα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας σκόπευε να γίνει πλήρως ανεξάρτητη. Η Καραϊβική ως σύνολο ζητά αποζημιώσεις για τη δουλεία εκατομμύρια Αφρικανών που πουλήθηκαν ως σκλάβοι μεταξύ του 15ου και 19ου αιώνα.
Πρακτικά, ενδέχεται ο Κάρολος και ο William να προσπαθήσουν να “εκσυγχρονίσουν” τον θεσμό, με διάθεση να δείξουν ένα πιο προοδευτικό πρόσωπο, κάτι που έρχεται σε απόλυτη συνάφεια με την ανάγκη επιβίωσης της βασιλείας. Ο Κάρολος άλλωστε έχει τοποθετηθεί πολλάκις με δηλώσεις του, αλλά και μέσω των οργανώσεών του, για τη κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, κάτι που ίσως αποτελέσει και αντικείμενο των κινήσεών του και από τη νέα του θέση, ενώ ίσως δούμε κινήσεις για να αμβλυθούν οι αντιδράσεις από τα κράτη της Κοινοπολιτείας που θέλουν να διακόψουν τις σχέσεις τους με το Παλάτι.
Για πολλούς, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ήταν ένα σύμβολο, που σηματοδοτούσε την Ένωση και τη κυριαρχία, παρότι η Αυτοκρατορία μας έχει αφήσει χρόνους. Ήταν τέτοια η δημοτικότητά της που ακόμη και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας αναγνώρισε ότι η Βασίλισσα θα έπρεπε να συνεχίσει να είναι η αρχηγός του Κράτους σε μια -υποθετικά- ανεξάρτητη Σκωτία. Ο Βασιλιάς Κάρολος, αντιμετωπίζει πλέον αυτή τη μεγάλη πρόκληση της δημοτικότητας ως ενωτική δύναμη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, ο πρίγκιπας Κάρολος έχει εκπονήσεις ακόμη ένα σχέδιο για ένα πιο “περιορισμένο Μπάκιγχαμ”, με λιγότερα μέλη και υπαλλήλους που θα εμπλέκονται στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του στέμματος. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενδυναμώσει τη δημοτικότητά του, ιδίως στα μεσαία κοινωνικά στρώματα.
Μη ξεχνάμε πως η βασιλεία του συμπτίπτει με μια εποχή κρίσης για τη χώρα, με αύξηση του πληθωρισμού και με νέα ενεργειακή κρίση εν όψει.
Η πρώτη του ομιλία στους Βρετανούς βουλευτές
Εντωμεταξύ τη Δευτέρα, ο νέος Βασιλιάς απευθύνθηκε στη Βουλή των Λόρδων. Ο ίδιος δήλωσε “βαθιά ευγνώμων” για όσα άκουσε από τους Βρετανούς βουλευτές μετά τον θάνατο της μητέρας του. “Όπως είχε πει ο Σαίξπηρ για την πρώτη βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν ένα μοντέλο για όλους τους εν ζωή πρίγκιπες”, ανέφερε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η μητέρα του “έθεσε παράδειγμα ανιδιοτελούς καθήκοντος” ως μονάρχης και δεσμεύτηκε να ακολουθήσει το παράδειγμα της.
“Το Κοινοβούλιο είναι το ζωντανό όργανο της Δημοκρατίας μας και μας θυμίζει τους προηγούμενους κατόχους του αξιωμάτος το οποίο τώρα εγώ κλήθηκα να αναλάβω”, συμπλήρωσε.
Σημειώνεται πως η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα γίνει στο Αβαείο του Γουέστμινστερ τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, ημέρα που έχει ανακηρυχθεί ως αργία.
Ο Κάρολος θα μεταβεί στη Σκωτία για να παρευρεθεί στο λαϊκό προσκύνημα της Βασίλισσας Ελισάβετ. Ειδικότερα, ο Κάρολος Γ’ θα επιθεωρήσει την τιμητική φρουρά στο Χόλιρουντχαουζ. Εκεί θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης των κλειδιών στον προαύλιο χώρο του παλατιού και ο Βασιλιάς Κάρολος θα μιλήσει στο κοινοβούλιο της Σκωτίας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις