SOS για φυσικό αέριο και ρεύμα: Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό

SOS για φυσικό αέριο και ρεύμα: Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου Menelaos Myrillas / SOOC

Η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας του φυσικού αερίου θα βρεθεί στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό της ομάδας διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας το απόγευμα

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ομάδα διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Μαξίμου, με αντικείμενο τις εξελίξεις σχετικά με τη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο. 

Τη χώρα μας όπως και όλη την Ευρώπη τρομάζει το ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερου περιορισμού των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Μόσχα (ή και ακόμη και πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών), μετά την ανακοίνωση της Gazprom για διακοπή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 μέχρι νεωτέρας.

Ενδεικτικό είναι ότι, «στη σκιά» της ανακοίνωσης της ρωσικής εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα συγκαλείται εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης η Ομάδα Κρίσεων της Ε.Ε., ώστε να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η μετάθεση σε άγνωστο χρονικό ορίζοντα της επαναλειτουργίας του Nord Stream 1. Κι αυτό τη στιγμή που ο αγωγός αποτελεί τη βασική «οδό» για την τροφοδοσία της Βόρειας Ευρώπης με ρωσικό αέριο, αφού ήδη έχει διακοπεί ο ανεφοδιασμός από τα ένα από τα δύο σκέλη του αγωγού που διέρχεται από την Ουκρανία, με συνέπεια οι ροές να έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την τηλεδιάσκεψη αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, τα οποία θα «θωράκιζαν» ακόμη περισσότερο την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, λαμβάνοντας υπόψη το σενάριο ότι ενδεχομένως θα πρέπει να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες χωρίς το ρωσικό αέριο. 

Θεωρητικά, η σκλήρυνση της στάσης της Μόσχας σε ένα ευρωπαϊκό πλαφόν στο αέριο, ανοίγει τον δρόμο ακόμη για τη διακοπή της πλήρους τροφοδοσίας της «Γηραιάς Ηπείρου» με ρωσικό αέριο, «βάζοντας στο παιχνίδι» για πρώτη φορά και τον αγωγό Turk Stream, από τον οποίο τροφοδοτείται και η Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναλυτές του κλάδου εκτιμούν πως η πλέον πιθανότερη παρενέργεια για την Ελλάδα από τη ρωσική κλιμάκωση είναι η ενεργοποίηση της υποχρεωτικής μείωσης κατά 15% της κατανάλωσης αερίου σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα μπορεί να περιορίσει τον δεσμευτικό στόχο μείωσης, αξιοποιώντας τη σχετική ρήτρα που περιλαμβάνεται στην εφαρμογή του μέτρου, για τα κράτη στα οποία η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το αέριο. Ακόμη κι έτσι, όμως, θα πρέπει να μειωθεί η εγχώρια ζήτηση για καύσιμο, ακόμη και από τα τρέχοντα, ήδη αποκλιμακωμένα επίπεδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε στο briefing: “Χρειάζεται να είμαστε πλήρως συνειδητοποιημένοι ότι το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν σκληρά οι αντοχές μας.” 

Τόνισε ότι: “Η εφιαλτική εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και η συνακόλουθη έκρηξη στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο που το βιώνουμε όλοι. Η ανησυχία εντείνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της αβεβαιότητας στις ροές του ρωσικού φυσικού αερίου και των προβλημάτων που αφορούν στην ενεργειακή επάρκεια. Όλα, πια, δείχνουν πως η Ρωσία επιδιώκει την ένταση της οικονομικής πίεσης, τη δημιουργία κοινωνικής αναταραχής και την πρόκληση πολιτικής αστάθειας  σε όσες χώρες αντιδρούν στα σχέδιά της.” 

Ανέφερε επίσης ότι: “Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία στρατηγικού χαρακτήρα απειλή απέναντι στην οποία οφείλει -έστω και τώρα- να αντιδράσει αποτελεσματικά. Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει πλέον καθόλου καιρός για χάσιμο. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που παρουσίασε ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο και αποδοτικό σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, προτείνοντας μάλιστα και συγκεκριμένες λύσεις. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και χρειάζεται πανευρωπαϊκή απάντηση. 

Η πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου των Υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου και οι σχεδιαζόμενες  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι ανάγκη να σπάσουν την περίοδο της ευρωπαϊκής αδράνειας.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 9 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός είχε στείλει επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν, αναπτύσσοντας έξι συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ επανερχόταν επίμονα στα ευρωπαϊκά Συμβούλια, υπογραμμίζοντας συνεχώς ανάμεσα στα άλλα  την ανάγκη να μπει πλαφόν στην τιμή της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου, να αποσυνδεθεί η τιμή του από αυτήν της ηλεκτρικής ενέργειας και να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου για τα ευρωπαϊκά κράτη.

Έστω και αργά πολλές από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει αποτελούν σήμερα αντικείμενο επεξεργασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιούνται ως εθνικές πολιτικές από αρκετά κράτη στην Ευρώπη. Είναι όμως, ανάγκη -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός- να κάνουμε ό,τι γίνεται, το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα