28η Οκτωβρίου: Γεμάτα τα ξενοδοχεία για το τριήμερο, άδεια όμως πριν και μετά

28η Οκτωβρίου: Γεμάτα τα ξενοδοχεία για το τριήμερο, άδεια όμως πριν και μετά
Ιωάννινα ISTOCK

Ένα 3ήμερο "δεν φέρνει την Άνοιξη" για τα ξενοδοχεία της Ηπειρωτικής-ορεινής Ελλάδας, τα οποία αν και γεμάτα για την 28η Οκτωβρίου, έχουν μπροστά τους ένα πολύ δύσκολο χειμώνα.

Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, που παραδοσιακά οι Έλληνες πραγματοποιούν την βασική τους εκδρομή ανάμεσα σε καλοκαίρι και Χριστούγεννα, φαίνεται ότι και φέτος θα αποτελέσει μια «τονωτική ένεση» για τους ορεινούς κυρίως προορισμούς της χώρας, που όμως δεν είναι αρκετή για να στηρίξει τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Οι πληρότητες των ξενοδοχείων στην ορεινή ενδοχώρα, που στην πλειονότητα τους είναι μικρά καταλύματα, αγγίζουν αυτή τη στιγμή το 100%, αφορούν το 3ημερο της 28ης Οκτωβρίου και μεταφράζονται κυρίως σε 2 διανυκτερεύσεις. Ταυτόχρονα τα περισσότερα από αυτά, ανοίγουν τις πύλες τους τώρα για τη φετινή χειμερινή σεζόν, με πολλά δυστυχώς να κλείνουν αμέσως μετά το τριήμερο, λόγω έλλειψης πελατείας αλλά και αυξημένου ενεργειακού κόστους. Οι κρατήσεις είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του Φθινοπώρου, ενώ αυτή τη στιγμή, τα διαθέσιμα δωμάτια είναι ελάχιστα.

Γεμάτα σε όλη τη χώρα τα ξενοδοχεία

Σε αναζήτηση του NEWS 24/7 στην πλατφόρμα κρατήσεων της Booking.com, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε προορισμούς όπως η πόλη των Ιωαννίνων και τα Ζαροροχώρια όλα τα δωμάτια έχουν εξαντληθεί, με ελάχιστα να είναι διαθέσιμα στην Αράχωβα, αλλά σε υψηλές τιμές που φτάνουν και τα 500 ευρώ τη βραδιά. Στα Καλάβρυτα δεν υπάρχουν πια δωμάτια, παρά λίγα σε κάποια γύρω χωριά. Στην ορεινή Αρκαδία τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, με κάποια δωμάτια ακόμη ελεύθερα στα παραθαλάσσια χωριά της περιοχής όπως ο Τυρός και το Άστρος. Ίδια εικόνα στη Booking.com και για το Πήλιο με πολύ λίγα διαθέσιμα δωμάτια πάλι σε παραλιακά χωριά. Και στη Δράμα και την Καστοριά οι πληρότητες είναι πάνω από 93%.

“Σταγόνα στον ωκεανό” το τριήμερο

Πριν από λίγες ημέρες στη 2η συνάντηση της ομάδας των ξενοδόχων εκπροσώπων των ορεινών χειμερινών προορισμών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η κοινή παραδοχή ήταν ότι τα ξενοδοχεία στην ηπειρωτική – ορεινή Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπα με μια πρωτοφανή κρίση. Όπως είχε δηλώσει ο επικεφαλής της ομάδας και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας: «Οι ξενοδόχοι δεν με μετράμε τις πληρότητες σε τριήμερα αλλά σε μήνα, σε σεζόν. Σε τριήμερα μπορούν να μετράνε όσοι θέλουν να αναπτύξουν μια επικοινωνιακή εικόνα που θα είναι αρεστή στη κοινωνία για τα προσωπικά τους οφέλη και όχι σίγουρα για το κλάδο». Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε έντονα ο προβληματισμός για το πώς θα επιβιώσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αυτό το χειμώνα, με τα λειτουργικά κόστη να είναι 2,5 φορές υψηλότερα και οι πληρότητες χαμηλές.

Προβληματισμός στα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων κ. Κωνσταντίνος Δαφαλιάς μιλώντας στο NEWS 24/7 εξηγεί τη δύσκολη σεζόν που τώρα ξεκινά στην περιοχή. «Η πληρότητα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου κοντεύει να αγγίξει το 100%, με ελάχιστα δωμάτια πλέον διαθέσιμα σε κάποια καταλύματα. Επί της ουσίας τώρα θα ξεκινήσει η σεζόν, αφού τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα οι πληρότητες δεν ξεπέρασαν το 30-40%. Πολλά καταλύματα που είχαν κλείσει από τέλος Μαρτίου, δεν έχουν ανοίξει ακόμα και θα ανοίξουν για το 3ήμερο. Δυστυχώς και όπως φαίνεται αρκετά από αυτά θα ξανακλείσουν αμέσως μετά, για να ανοίξουν πάλι για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αυτό θα συμβεί καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη ζήτηση ακόμα και για τα επόμενα Σαββατοκύριακα. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε χιόνια νωρίς, όπως και πέρυσι, που το χιονοδρομικό μας άνοιξε στις 15 Δεκεμβρίου – πράγμα που είχε να συμβεί 10 χρόνια. Ευχόμαστε να γίνει αυτό, ώστε να τονωθεί η τουριστική κίνηση όσο γίνεται νωρίτερ. Για τις γιορτές αναμένουμε να έχουμε καλές πληρότητες, έχουν ήδη ξεκινήσει οι κρατήσεις, αν και παρουσιάζουν κάποια υστέρηση, αφού αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν το 40%».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα ξενοδοχεία, ο κ. Δαφαλιάς τονίζει: «Το ενεργειακό κόστος και η δυσκολία στην αντιμετώπιση του από πολλούς συναδέλφους ξενοδόχους, είναι ο λόγος που αποφάσισαν μετά το 3ημερο της 28ης να κλείσουν και να ανοίξουν ξανά για τις γιορτές. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ώστε κάποια ξενοδοχεία να ανοίξουν ορισμένα Σαββατοκύριακα, σίγουρα όμως δεν θα μείνουν ανοικτά καθημερινές».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι υπάρχει μια λανθασμένη εικόνα του κόσμου για το τι πραγματικά συμβαίνει στα ξενοδοχεία της ηπειρωτικής χώρας. «Προφανώς δεν είμαστε Μύκονος, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Ειδικά στα ξενοδοχεία που λειτουργούν σε αυτές τις περιοχές για 12 μήνες, οι συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολες. Ζητούμε από το κράτος να επιδοτήσει το πετρέλαιο και μην υπάρξει διακοπή στην επιδότηση του ρεύματος. Εμείς δεν μπορούμε να αυξήσουμε τις τιμές μας γιατί θα πάψουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Γενικά υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πώς τα ξενοδοχεία θα μπορέσουν να επιβιώσουν εφόσον συνεχίσει να διαρκεί το ράλι στις τιμές της ενέργειας. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, δύο χρόνια πανδημίας και τώρα ενεργειακή κρίση, δεν ξέρω πως θα είναι το μέλλον των επιχειρήσεων μας. Την ίδια ώρα δεν πρέπει να παραβλέπουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης», καταλήγει ο κ. Δαφαλιάς.

Τα Ιωάννινα κάνουν τη διαφορά

Ο ευρύτερος προορισμός Ιωάννινα φαίνεται να διανύει μια καλή περίοδο, όπου η ζήτηση είναι σημαντική. Μιλώντας στο NEWS 24/7 ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων κ. Στάθης Σιούτης λέει ότι τα ξενοδοχεία του νομού είναι ήδη γεμάτα για το 3ήμερο της 28ης Οκτωβρίου, με πολλές διανυκτερεύσεις να ξεκινούν από την Πέμπτη. «Οι περισσότεροι επισκέπτες μας είναι από Ελλάδα και κυρίως από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Οι τιμές μας παραμένουν στα επίπεδα του 2019 και κυμαίνονται από 70 ευρώ τη βραδιά έως και 250 ευρώ σε πεντάστερο ξενοδοχείο. Όλος ο νομός έχει πολύ υψηλή ζήτηση, από την πόλη των Ιωαννίνων, τα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα και την Κόνιστα στην οποία ίσως ακόμη υπάρχουν κάποια λίγα δωμάτια διαθέσιμα».

Εξηγώντας την καλή πορεία του τουρισμού της περιοχής, ο κ. Σιούτης εξηγεί ότι οι νέοι οδικοί άξονες, η ομορφιά της περιοχής, αλλά και οι αμέτρητες επιλογές σε εκδρομές και δραστηριότητες, έχουν καταστήσει τον προορισμό πολύ αγαπητό για τους Έλληνες. «Σημαντικό ρόλο παίζει και το αεροδρόμιο και μάλιστα έχουμε ένα εξαιρετικό νέο, αφού η AEGEAN ανακοίνωσε ότι από το Μάιο θα πετάει δύο φορές την εβδομάδα απευθείας από Ισραήλ. Ελπίζουμε σύντομα να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες και δρομολόγια, από αγορές όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, που η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής». Η τουριστική κίνηση στην πόλη κινείται πολύ καλά δηλώνει ο κ. Σιούτης, δεν ισχύει όμως το ίδιο για εκτός. «Σε περιόδους off-season η πόλη είναι γεμάτη με σχολικές εκδρομές από σχολεία όλης της χώρας, γίνονται συνέδρια κυρίως ιατρικά, ενώ είναι καλή η κίνηση και από τον επαγγελματικό τουρισμό. Για τις γιορτές των Χριστουγέννων οι προκρατήσεις μάλιστα αγγίζουν το 60%. Τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στον ορεινό όγκο του νομού, δυστυχώς φέτος θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους για κάποια χρονικά διαστήματα, της χαμηλής περιόδου, λόγω του πολύ αυξημένου ενεργειακού κόστους. Μετά τις γιορτές αρκετές μικρές μονάδες θα κλείσουν για 2,5-3 μήνες», καταλήγει ο πρόεδρος των ξενοδόχων των Ιωαννίνων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα