Ιράν: Απειλές θανάτου κατά της οικογένειας της Μαχσά Αμινί

Ιράν: Απειλές θανάτου κατά της οικογένειας της Μαχσά Αμινί
Διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονη Μαχσά Αμινί 2022 Hawre Khalid, Metrography, File/AP Photo

Απειλές θανάτου και προειδοποιήσεις να μην εμπλακούν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί κατά την κράτησή της από την αστυνομία ηθών αναφέρουν ότι έχουν δεχθεί μέλη της οικογένειάς της.

Την ώρα που οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που προκλήθηκαν στο Ιράν με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί που είχε συλληφθεί από την αστυνομία επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της συνεχίζονται, παρά τη βίαιη καταστολή τους από τις αρχές και ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 185 άνθρωποι, η οικογένεια της Μαχσά δέχεται απειλές θανάτου.

“Η οικογένειά μας έχει δεχτεί τεράστια πίεση από τους αξιωματούχους της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επομένως δεν μιλάμε με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή κανάλια εκτός του Ιράν και δεν ενημερώνουμε κανέναν από τον έξω κόσμο για τον θάνατό της”, δήλωσε ο ξάδερφος της κοπέλας σύμβολο της ιρανικής καταστολής, Ερφάν Μορτεζάι σύμφωνα με το BBC.

Ο Ερφάν είναι μαχητής Πεσμεργκά για την Κομάλα, ένα εξόριστο ιρανικό κουρδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που εδρεύει στο Ιράκ και μιλώντας για την Μαχσά Αμινί χρησιμοποιεί το κουρδικό της όνομα, Ζίνα, αυτό με το οποίο την φώναζαν καθημερινά οι φίλοι και η οικογένειά της. Μαχσά είναι το επίσημο ιρανικό όνομά της, το οποίο οι γονείς της αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν στα έγγραφα επειδή ορισμένα κουρδικά ονόματα είναι απαγορευμένα στο Ιράν.

Η Ζίνα ήταν ένας κανονικός άνθρωπος, δεν ήταν πολιτική“, επιμένει ο Ερφάν. “Το καθεστώς έφτιαχνε σενάρια και παραπληροφόρηση – λέγοντας ότι η Ζίνα ήταν σε επαφή μαζί μου και την έμαθα και την έστειλα πίσω στο Ιράν για να κάνει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, ενώ στην πραγματικότητα αυτό είναι εντελώς αβάσιμο”, ανέφερε, σημειώνοντας πως οι απειλές που έχουν λάβει τα μέλη της οικογένειάς του τους έχουν κάνει να αμφισβητήσουν την ασφάλειά τους.

“Είναι κάτω από τα βασανιστήρια της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Οι αξιωματούχοι του καθεστώτος μας απείλησαν μέσω του Instagram με ψεύτικους λογαριασμούς και είπαν στα μέλη της οικογένειας στο Ιράν ότι αν εμπλακούν στις διαδηλώσεις, μπορεί να σκοτωθούν. Εγω ο ίδιος, δέχομαι πολλές απειλές μέσω τηλεφώνου, λέγοντάς μου ότι αν με δουν στην πόλη, θα με απαγάγουν και θα με σκοτώσουν”, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ιράν και μαντίλα: Μια σύντομη ιστορία

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα