Φυσικό αέριο: Εφιάλτης χωρίς τέλος – Νέες τιμές ρεκόρ αναμένονται τη Δευτέρα
Για νέα άνοδο των τιμών στο φυσικό αέριο προετοιμάζονται οι ευρωπαϊκές αγορές από τη Δευτέρα, μετά το επ' αόριστον κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία.
- 04 Σεπτεμβρίου 2022 23:40
Σε νέα τιμή ρεκόρ αναμένεται να φτάσει το φυσικό αέριο τη Δευτέρα (05/09), όταν ανοίξουν οι αγορές, για τους Ευρωπαίους μετά το κλείσιμο επ’ αόριστον από τη Ρωσία του κύριου αγωγού εφοδιασμού της ηπείρου, Nord Stream 1.
Οι χαμηλότερες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο έχουν ήδη αυξήσει τις ευρωπαϊκές τιμές κατά σχεδόν 400% τους τελευταίους μήνες, εκτινάσσοντας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη.
Η Ευρώπη έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ως όπλο τον ενεργειακό εφοδιασμό σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί “οικονομικό πόλεμο” με τη Δύση για τις συνέπειες από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα κατηγορεί τις δυτικές κυρώσεις και τεχνικά ζητήματα για διακοπές του εφοδιασμού.
Ο αγωγός Nord Stream, ο οποίος εκτείνεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, παρείχε ιστορικά περίπου το 1/3 του φυσικού αερίου που εξαγόταν από τη Ρωσία στην Ευρώπη, αλλά λειτουργούσε ήδη με μόλις το 20% της χωρητικότητας πριν σταματήσουν οι ροές την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom, που ελέγχεται από το κράτος, αναμενόταν ότι θα άρχιζε ξανά τις ροές στο 20% μετά την τελευταία διακοπή, με αποτέλεσμα οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου TTF στην Ολλανδία να υποχωρήσουν περίπου κατά 40% από το υψηλό ρεκόρ της 26ης Αυγούστου και να κλείσουν στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα την περασμένη Παρασκευή.
Ωστόσο, καθώς η Ρωσία ακύρωσε την προθεσμία του Σαββάτου για την επανέναρξη των ροών, λέγοντας ότι ανακάλυψε διαρροή κατά τη συντήρηση, οι τιμές είναι πιθανό να εκτιναχθούν ξανά, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Το υψηλό κόστος ενέργειας που συνδέεται με τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου έχει ήδη αναγκάσει ορισμένες βιομηχανίες που έχουν ανάγκη για ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών λιπασμάτων και αλουμινίου, να περιορίσουν την παραγωγή και οδήγησαν τις κυβερνήσεις της ΕΕ να αντλήσουν δισεκατομμύρια σε προγράμματα για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις