Εθνικό Θέατρο: Τι θα δούμε στις σκηνές του τη νέα σεζόν που είναι αφιερωμένη στην Ειρήνη Παπά

Εθνικό Θέατρο
Εθνικό Θέατρο ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/Eurokinissi

Στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου θα δούμε ένα ρεπερτόριο με κλασικά γνωστά έργα, αλλά και άπαιχτα έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, θεατρικές διασκευές λογοτεχνικών κειμένων και σεναρίων ταινιών, καθώς και πρωτότυπες κειμενικές συνθέσεις.

Στην Ειρήνη Παπά είναι αφιερωμένη η φετινή σεζόν του Εθνικού Θεάτρου. Την εμβληματική Ελληνίδα ηθοποιό στο Σχολείον της οποίας στεγάζεται εδώ και χρόνια η Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου. Αυτό ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιάννης Μόσχος, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε εκεί, στο κατάμεστο από τους ηθοποιούς και τους συντελεστές του Σχολείον, λίγο πριν ανακοινώσει το πρόγραμμα της φετινής νέας σεζόν. Δεν έλειψαν βέβαια και αναφορές στους άλλους σπουδαίους ηθοποιούς που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή, όπως τον Κώστα Καζάκο, τον Μάριο Ποντίκα, την Μάρθα Καραγιάννη κ.ά.

«Είμαστε όλοι διαφορετικοί, είμαστε όλοι ίδιοι»: Αυτό είναι το μότο του Εθνικού Θεάτρου, ο βασικός άξονας του φετινού προγράμματος που διατρέχει τις παραστάσεις και τις δράσεις του.

Με μότο τη διαφορετικότητα

Έτσι, χειμώνα του 2022-23 θα δούμε ένα ρεπερτόριο με κλασικά γνωστά έργα, αλλά και άπαιχτα έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, θεατρικές διασκευές λογοτεχνικών κειμένων και σεναρίων ταινιών, καθώς και πρωτότυπες κειμενικές συνθέσεις.

Την ίδια ποικιλομορφία συναντάμε και στην επιλογή των σκηνοθετών: δόκιμοι σημαντικοί δημιουργοί, σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς που έχουν ήδη διαγράψει μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία, γνωστοί καλλιτέχνες που υπογράφουν την πρώτη τους σκηνοθεσία, νέοι σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα.

Αντίστοιχη είναι και η ποικιλομορφία των άλλων καλλιτεχνικών συντελεστών και των ηθοποιών που θα συνεργαστούν αυτό τον χειμώνα με το Εθνικό Θέατρο: από καλλιτέχνες που θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο θέατρο έως πολύ έμπειρους και γνωστούς ανθρώπους του θεάτρου. Η διαφορετικότητα είναι η λέξη κλειδί για τις φετινές επιλογές του ρεπερτορίου και των καλλιτεχνικών συντελεστών.

Όπως κάθε χρόνο, πέρα από τις θεατρικές παραγωγές το φετινό πρόγραμμα του Εθνικού συμπεριλαμβάνει και πολλές άλλες δραστηριότητες: θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, προγράμματα θεατρικής εκπαίδευσης για κρατούμενους και ανθρώπους σε απεξάρτηση, εκθέσεις, εκδηλώσεις και συζητήσεις, συνεργασίες με διάφορους πολιτιστικούς και δημόσιους φορείς, αλλά και την αξιοποίηση μιας σειράς ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του ΕΣΠΑ 2014-2020 και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη του Εθνικού.

“Είμαι πολύ χαρούμενος που φέτος τον χειμώνα θα βρίσκονται στο Εθνικό τόσοι άξιοι καλλιτέχνες, τόσο διαφορετικοί και τόσο ταλαντούχοι∙ όλοι τους δουλεύουν πυρετωδώς για την υλοποίηση του νέου μας προγράμματος με μεγάλη αγάπη και όρεξη. Και μολονότι ο φετινός χειμώνας προβλέπεται να έχει αρκετές δυσκολίες για όλους μας, ελπίζω πως στο πρόγραμμά μας θα βρουν οι θεατές μας ένα καταφύγιο. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία είμαστε όλοι μαζί, είμαστε όλοι διαφορετικοί, είμαστε όλοι ίδιοι” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μόσχος και διάβασε αλφαβητικά και τους 272 καλλιτέχνες που συμμετέχουν φέτος στις δράσεις του.

Εισιτήρια με 10 ευρώ

Εξαιρετικά σημαντική η κίνηση της Πρώτης Κρατικής Σκηνής της χώρας να βγάλει για μία ολόκληρη εβδομάδα εισιτήρια μόνο με 10 ευρώ. Έτσι, από την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στις 12 το πρωί έως και την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 στις 12 τα μεσάνυχτα το κοινό μπορεί να εκδώσει εισιτήρια στην προνομιακή αυτή τιμή για τα έργα της Κεντρικής Σκηνής, της Σκηνής «Νίκος Κούρκουλος», της Σκηνής «Μαρίκα Κοτοπούλη» και της Σκηνής «Κατίνα Παξινού» στο Θέατρο Rex.

Το πρόγραμμα αναλυτικά

Κεντρική Σκηνή

Πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή στις 26 Οκτωβρίου με τους”Βρυκόλακες” του Ίψεν σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή. Όταν το 1881 ο Χένρικ Ίψεν έγραψε τους Βρυκόλακες ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με την τόλμη της θεματικής του αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ξεσκέπαζε μια κοινωνία υποκρισίας και διαφθοράς. 25 χρόνια από την τελευταία φορά που ανέβηκαν στο Εθνικό Θέατρο (1997), οι Βρυκόλακες επιστρέφουν και ο Σταμάτης Φασούλης αναμετριέται ξανά με το έργο που αποτέλεσε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1979.

Ταυτότητα παράστασης: Απόδοση-Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής/Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς/Κοστούμια: Άγγελος Μέντης/Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου/Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης/Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Ζιόβας, Κατερίνα Μαούτσου, Νένα Μεντή, Περικλής Μουστάκης, Αργύρης Πανταζάρας.


Στις 10 Δεκεμβρίου θα δούμε τη Σπασμένη Στάμνα του Χάινριχ φον Κλάιστ σε σκηνοθεσία των Ακύλλα Καραζήση- Νίκου Χατζόπουλου. Ο Κλάιστ, ο μεγαλοφυής συγγραφέας του 19ου αιώνα που επηρέασε λογοτέχνες κινημάτων από τον ρεαλισμό ως τον εξπρεσιονισμό και τον υπαρξισμό, βάζει στη Σπασμένη στάμνα τον δικαστή Αδάμ να διεξάγει έρευνα εναντίον του εαυτού του και αντιστρέφει με κωμικό τρόπο το πρότυπό του, τον μύθο του Οιδίποδα.

Σατιρίζοντας τις κοινωνικές συμβάσεις, τις φαντασιώσεις περί ενδόξου παρελθόντος, την παρωδία απονομής δικαιοσύνης, αλλά και τη μειονεκτική θέση της γυναίκας απέναντι στην αυθαιρεσία της ανδρικής εξουσίας, η Σπασμένη στάμνα δεν παύει να είναι μια αριστοτεχνικά κεντημένη λαϊκή κωμωδία.

Ταυτότητα παράστασης: Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας/Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης-Νίκος Χατζόπουλος/Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη/ Παίζουν: Γιώργος Γιαννακάκος, Έλενα-Μαρία Ηλία, Ακύλλας Καραζήσης, Αλεξάνδρα Όσπιτση, Κίττυ Παϊταζόγλου, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Χριστίνα-Μελίνα Πολυζώνη, Γιώργος Συμεωνίδης, Θάνος Τοκάκης, Μάρθα Φριντζήλα, Νίκος Χατζόπουλος.

Τη νέα χρονιά χρονιά από τις 4 Μαρτίου 2023 θα δούμε τον Ρωμαίο και Ιουλιέτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Δεν χρειάζονται συστάσεις για το ζευγάρι που γεννήθηκε από τη σαιξπηρική πένα στην εκπνοή του 16ου αιώνα και μέχρι σήμερα δεν έχει πάψει να ταυτίζεται με τον απόλυτο έρωτα. Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Δημήτρης Καραντζάς, βλέπει τον Ρωμαίο ως έναν μικρότερο αδερφό του Άμλετ, που πρέπει να αναμετρηθεί με έναν κόσμο, τον οποίο θέλει επιτακτικά να αλλάξει –έστω και διά του θανάτου του…

Ταυτότητα παράστασης: Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης/Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς/Σκηνικά: Μαρία Πανουργιά/Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη/Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Κλίνης, Αντώνης Κολοβός, Ιωάννης-Ραφαήλ Κόραβος, Έκτορας Λιάτσος, Άρης Μπαλής, Ηρώ Μπέζου, Άρης Νινίκας, Γιάννης Νταλιάνης, Μάνος Πετράκης, Ρένη Πιττακή, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, Ιωάννης Χαρκοφτάκης κ.ά.

ΘΕΑΤΡΟ REX ΣΚΗΝΗ – «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

Η Αμάλια Μπένετ κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στις 18 Νοεμβρίου με τα “Φώτα της Πόλης” του Τσάρλι Τσάπλιν, ένα διαφορετικό μιούζικαλ σε πρωτότυπη μουσική Θοδωρή Οικονόμου και στίχους Σταύρου Σταύρου.

Με φόντο το οικονομικό Κραχ της Αμερικής, τα Φώτα της πόλης, το διαχρονικό και αξεπέραστο αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία και ταυτόχρονα μια αστική παραβολή που πραγματεύεται την κοινωνική αδικία, αλλά και την άδολη αγάπη. Μια ταινία με το ωραιότερο φινάλε στην ιστορία του κινηματογράφου, ένα έργο-καθρέφτης της τραχιάς μεσοπολεμικής εποχής που αποθεώνει την ασυμβίβαστη ζωή, την ανιδιοτελή προσφορά και τον έρωτα χωρίς όρια.

Ταυτότητα παράστασης: Διασκευή: Αμάλια Μπένετ-Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς-Θοδωρής Οικονόμου/Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Αμάλια Μπένετ/Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου/Στίχοι: Σταύρος Σταύρου/Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Προκόπης Αγαθοκλέους, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Φίλιππος Άνθης, Στέλλα Αντύπα, Θοδωρής Βραχάς, Σαββίνα Γιαννάτου, Νίκος Ιατρού, Έκτορας Λυγίζος, Υβόννη Μαλτέζου, Γρηγορία Μεθενίτη, Μάριο Μπανούσι, Κώστας Μπερικόπουλος, Ιωάννα Μπιτούνη, Νικόλας Ντούρος, Μίκης Παντελούς, Γιάννης Πρωτόπαππας, Κρις Ραντάνοφ, Θανάσης Ραφτόπουλος, Μαριάμ Ρουχάτζε, Κωνσταντίνος Σάμαα/Μουσικοί επί σκηνής: Διονύσης Βερβιτσιώτης, Παρασκευάς Κίτσος, Ιώ Λε Μολλέρ, Θοδωρής Οικονόμου, Δημήτρης Χουντής.


Μία Νύχτα στην Επίδαυρο θα “ζήσουμε” από τις 16 Φεβρουαρίου 2023 σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου. Μετά το τέλος μιας σπουδαίας παράστασης οι σπουδαίοι καλλιτέχνες μπαίνουν λιμασμένοι σε μια πασίγνωστη ταβέρνα, μπλέκονται με το προσωπικό, υποκλίνονται στους εαυτούς τους, εκεί ανάμεσα σε μπριζόλες, ψέματα και ιδρώτα, χυμάνε ο ένας πάνω στον άλλον σε ένα μακελειό χωρίς προηγούμενο που τους οδηγεί στον Κάτω Κόσμο με τη γεύση της τυρόπιτας στο στόμα.

Ταυτότητα παράστασης: Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος/Κείμενο: Λένα Κιτσοπούλου-Γιάννης Αστερής-Νίκος Καραθάνος/Δραματουργική επεξεργασία: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου/Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη/Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Χάρις Αλεξίου, Θανάσης Αλευράς, Βασιλική Δρίβα, Γιώργος Ζιάκας, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Λατουσάκη, Χρήστος Λούλης, Ζέτα Μακρυπούλια, Ιωάννα Μαυρέα, Ηλέκτρα-Αποστολία Μπαρούτα, Κώστας Μπερικόπουλος, Ιωάννα Μπιτούνη, Πάνος Παπαδόπουλος, Έλλη Πασπαλά, Άγγελος Τριανταφύλλου, Γιώργος Φασολάς, Δανάη-Αρσενία Φιλίδου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη/Μουσικοί επί σκηνής: Σοφία Ευκλείδου, Βασίλης Μαντζούκης, Κώστας Νικολόπουλος, Δημήτρης Τίγκας, Ελευθερία Τόγια.

ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

Ο Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί από τις 14 Οκτωβρίου 2022 σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση τον “Ανθρωπο απ’ το Παντόλσκ” του Ντμίτρι Ντανίλοφ. Μια ενοχλητική σάτιρα με καφκικές αναφορές, ασκεί κριτική στην κυρίαρχη κουλτούρα της εποχής μας, που επιβάλλει να αντλείς ευχαρίστηση απ’ ό,τι ζοφερό σε περιβάλλει, να έχεις απαραιτήτως θετική ενέργεια, να ζεις μια ζωή με νόημα. Την ίδια στιγμή το έργο χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου για το πως οι μηχανισμοί καταστολής χρησιμοποιούν τους πλέον ευφάνταστους και εκλεπτυσμένους τρόπους για να οδηγήσουν τελικά τον πολίτη στην …αυτοκαταστολή.

Ταυτότητα παράστασης: Μετάφραση-Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Κουτλής/Σύμβουλος δραματουργίας: Βασίλης Μαγουλιώτης/Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης/Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Δημήτρης Ήμελλος, Ελένη Κουτσιούμπα, Παναγιώτης Μανουηλίδης, Άρης Μπαλής, Αλέξανδρος Σιάτρας, Γιλμάζ Χουσμέν.

Από 21 Δεκεμβρίου 2022 η Σοφία Πάσχου θα σκηνοθετήσει τον “Άλλο” της Πένυς Φυλακτάκη σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση. Με αφορμή έναν γάμο που ματαιώνεται, η Πένυ Φυλακτάκη με καυστικό χιούμορ και διεισδυτική ματιά, μιλάει για τις παθογένειες της ελληνικής, και όχι μόνο, κοινωνίας. Παθογένειες που ορίζουν το διαφορετικό –είτε είναι μέσα σε μας, είτε έξω– ως απειλητικό ιό και ως πρόβλημα που πρέπει να απομονωθεί για να μην διαταράξει την «φυσιολογική» ομοιομορφία.

Ταυτότητα παράστασης: Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου/Σύμβουλος δραματουργίας-Καλλιτεχνική συνεργάτις: Κατερίνα Μαυρογεώργη/Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού/Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέσγουελ/Μουσική: Νίκος Γαλενιανός/Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Παντελής Δεντάκης, Δημήτρης Δρόσος, Γιώργος Ζυγούρης, Κατερίνα Πατσιάνη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Κώστας Φιλίππογλου.

Ο Γιάννης Μόσχος θα σκηνοθετήσει από την 1 Μαρτίου του 2023 το έργο “Ένα Σπίτι φωτεινό σαν μέρα” του Τόνυ Κούσνερ σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση. Το έργο, μέσα από 25 σκηνές, παρακολουθεί την άνοδο και εγκαθίδρυση του ναζισμού από την Πρωτοχρονιά του 1932 έως τον Ιούλιο του 1933. Στο Βερολίνο μια παρέα αριστερών καλλιτεχνών συνευρίσκεται στο σπίτι της ηθοποιού Άγκνες και προσπαθεί να αντισταθεί στον επερχόμενο σκοταδισμό. Ο Κούσνερ ανιχνεύει πώς τα πολιτικά γεγονότα των 18 αυτών κρίσιμων μηνών επηρεάζουν τις ζωές τους και πώς διαχειρίζεται ο καθένας τους τις καταιγιστικές εξελίξεις. Όσο τα σύννεφα του ναζισμού κατακλύζουν τη Γερμανία, τόσο μεγαλώνουν τα διλήμματα των προσώπων και καλούνται να πάρουν ολοένα και πιο δύσκολες αποφάσεις. Ένα πανόραμα προσώπων και στάσεων ζωής σε μια εποχή φόβου.

Ταυτότητα παράστασης: Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη/Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Μόσχος/Σκηνικά: Τίνα Τζόκα/Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα/Κίνηση: Ανθή Θεοφυλλίδη/Μουσική-Ήχοι: Θοδωρής Οικονόμου/Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Ανατολή Αθανασιάδου, Αγορίτσα Οικονόμου, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Θέμης Πάνου, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Θανάσης Ραφτόπουλος, Σοφία Σεϊρλή, Υψιπύλη Σοφιά, Μαρία Τσιμά.

Πειραματική Σκηνή/ Θέατρο REX – Σκηνή «Κατίνα Παξινού»

Όπως αναφέρει στο σημειώμεά του ο Γιώργος Κουτλής η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου “επαναλειτουργεί, πλέον ως Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών μετά από μια διακοπή δύο χρόνων. Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης, οι οποίοι συνέχισαν το έργο των προκατόχων τους —Στάθη Λιβαθινού και Νίκου Περέλη— η Πειραματική Σκηνή επιχειρεί να είναι ένας τόπος νέων αναπάντεχων ιδεών, ένας χώρος συνάντησης, ζύμωσης, δοκιμής, ανακάλυψης νέων τρόπων και νέων φωνών. Όπως υπόσχεται και ο τίτλος της, τα επόμενα τρία χρόνια στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών θα δείξουν τη δουλειά τους καλλιτέχνες που βρίσκονται στα πρώτα βήματα της διαδρομής τους. Ο στόχος είναι, δηλαδή, να προτείνει και να δώσει χώρο η Πειραματική σε δημιουργούς που διαισθανόμαστε ότι θα μας απασχολήσουν στο μέλλον”.

Στις σκηνές της θα δούμε:

“ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ Ή ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ/ Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Μπρικένα Γκίστο/Από 18 Νοεμβρίου 2022

Η περιπατητική παράσταση Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε ιχνηλατεί στο κέντρο της πόλης μια διαδρομή που σχηματίζεται από σημεία ποτισμένα με μνήμη. Κεντρικό θέμα οι δολοφονίες στον δημόσιο χώρο, με θύματα νέους και νέες που οραματίζονταν έναν πιο δίκαιο κόσμο. Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, Ζακ Κωστόπουλος, Παύλος Φύσσας είναι ορισμένα από τα πρόσωπα στα οποία γίνονται αναφορές. Πρόσωπα εμβληματικά πια. Πρόσωπα που οι δολοφονίες τους έχουν τραυματίσει το κοινωνικό σώμα, αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια σε μια ολόκληρη γενιά.

Ταυτότητα παράστασης: Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Μπρικένα Γκίστο/Δραματουργική σύνθεση-Βοηθός σκηνοθέτρια: Ιωάννα Λιούτσια/Μουσική: Γιάννης Ταυλάς/Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Αλέξανδρος Γιαγκούσης, Ερατώ Καραθανάση, Τάσος Ροδοβίτης, Γκαλ Ρομπίσα, Γιάννης Σαμψαλάκης, Αφροδίτη Σόβολου.


ΟΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ- Όλη η αλήθεια για τα πραγματικά γεγονότα από το φανταστικό κράτος της Ωρυγίας του Γιάννη Αποσκίτη/Σκηνοθεσία: Ορέστης Σταυρόπουλος/Από 1 Δεκεμβρίου 2022.

Διπλό βάπτισμα του πυρός για τον συγγραφέα Γιάννη Αποσκίτη και τον Ορέστη Σταυρόπουλο, απόφοιτο του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, με μια σουρεαλιστική κωμωδία που σατιρίζει τους μηχανισμούς της εξουσίας και των fake news.

Ταυτότητα παράστασης: Σκηνοθεσία: Ορέστης Σταυρόπουλος/Συνεργάτης δραματουργός-Βίντεο: Δημήτρης Σταυρόπουλος/Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Λάμπρος Γραμματικός, Χρήστος Κοντογεώργης, Εριέττα Μανούρη, Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, Ιοκάστη Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Γιάννης Τσουμαράκης.

ΔΕ ΦΑΪΝΑΛ ΘΟΛΟΥΘΙΟΝ/Βασισμένο σε κείμενα των Κωστάκη Ανάν και Suyako/Σκηνοθεσία: Σωτήρης Ρουμελιώτης/Από 27 Ιανουαρίου 2023

Ο Σωτήρης Ρουμελιώτης, σκηνοθέτης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεταφορά μη θεατρικών έργων στη σκηνή, καταπιάνεται με κείμενα των Κωστάκη Ανάν και Suyako, δύο σύγχρονων συγγραφέων-παρατηρητών της νεοελληνικής πραγματικότητας και των αδιεξόδων της. Το κυνικό χιούμορ τους, η σουρεαλιστική υπερβολή και κυρίως ο βαθύς αυτοσαρκασμός τους κρύβουν την ίδια στιγμή και μια σπαραχτική τρυφερότητα για την ανθρώπινη κατάσταση. Ή όπως χαρακτηριστικά ακούγεται κάποια στιγμή στην παράσταση: «Δεν είναι ζωή αυτή, αλλά τελικά είναι η ζωή μου».

Ταυτότητα παράστασης: Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Σωτήρης Ρουμελιώτης/Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου/Μουσική: Γιώργος Χρυσικός/Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Αλέξανδρος Γιαγκούσης, Ερατώ Καραθανάση, Τάσος Ροδοβίτης, Γκαλ Ρομπίσα, Γιάννης Σαμψαλάκης, Αφροδίτη Σόβολου, Κωνσταντίνος Τριαντακωνσταντής.

GOODBYE, LINDITA/Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Μάριο Μπανούσι/Από 23 Μαρτίου 2023

Ο Μάριο Μπανούσι, ένας πολυσχιδής νέος καλλιτέχνης που προτείνει ένα προσωπικό, χειροποίητο εικαστικό θεατρικό σύμπαν, εμπνέεται από το παρελθόν των Βαλκανίων, από ταφικά έθιμα και παραδόσεις πολλών χωρών για να φτιάξει μια παράσταση με κέντρο την απώλεια. Τα πρόσωπα καταφεύγουν στον λόγο μόνο όταν είναι απαραίτητο και η αφήγηση δομείται πάνω σε μια συνειρμική ακολουθία εικόνων που συνδέουν την κατάσταση του πένθους με μια νέα γέννηση. Η παράσταση είναι ένα σύγχρονο παραμύθι, μια παραβολή για τη ζωή μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.

Ταυτότητα παράστασης: Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Μάριο Μπανούσι/Σύμβουλος δραματουργίας: Σοφία Ευτυχιάδου/Επιμέλεια Σκηνικών-Κοστουμιών: Μάριο Μπανούσι και οι Βούκενας-Πετρίδης/Μουσική: Εμμανουήλ Ροβύθης/Δραματολόγος παράστασης: Ασπασία- Μαρία Αλεξίου/Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Χρυσή Βιδαλάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Μαγδαληνή Καραβάτου, Αφροδίτη Κατσαρού, Μάριο Μπανούσι, Ευτυχία Στεφάνου, Άννα Συμεωνίδου, Αλεξάνδρα Χασάνι

YES, WE CAN’T/Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Μαριλένα Κατρανίδου/Από 19 Μαΐου 2023

Η έρευνα της σκηνοθέτριας Μαριλένας Κατρανίδου πυροδοτήθηκε από τις ιδέες του φιλοσόφου Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν για την «κοινωνία της κόπωσης». Σε μια εποχή όπου το «μπορώ» έχει αντικαταστήσει το «πρέπει» ως βασικός άξονας οργάνωσης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ο σύγχρονος δυτικός άνθρωπος συνδέεται στενά με την έννοια της κόπωσης, του burn-out.

Ταυτότητα παράστασης: Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Μαριλένα Κατρανίδου/Δραματουργική σύνθεση: Ηλιάνα Καλαδάμη-Γιώργος Κριθάρας/Σκηνικά-Κοστούμια: Διδώ Γκόγκου/Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Μπάμπης Γαλιατσάτος, Άρης Μπαλής, Μάριο Μπανούσι, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, Αλεξάνδρα Χασάνι Μουσικός επί σκηνής: Δήμος Βρίζας.

ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ

Στο Μικρό Εθνικό θα δούμε, σύμφωνα με την υπεύθυνή του Σοφία Βγενοπούλου, ένα ευρύ και ολοκληρωμένο ρεπερτόριο για το νεανικό μας κοινό στην παιδική και στην εφηβική σκηνή. “Τρεις διαφορετικές παραστάσεις, ιστορίες που αγκαλιάζουν τις αλήθειες της ζωής με ευαισθησία και περιέργεια, κεντρίζουν τη φαντασία, γεννούν ελπίδα, αμφισβητούν και εξερευνούν τον κόσμο μας και τον εαυτό μας μέσα σ’ αυτόν. Διαφορετικοί καλλιτέχνες προσκαλούνται και προετοιμάζουν δουλειές για παιδιά και εφήβους, αποδεικνύοντας πως το θέατρο για νεανικό κοινό είναι ένα γόνιμο πεδίο καλλιτεχνικής δράσης. Τελικός στόχος όλων των πρωτοβουλιών του Μικρού Εθνικού είναι η γνωριμία μικρών και μεγάλων με τη μαγευτική τέχνη του θεάτρου, τη συλλογική δημιουργία, τη θεατρική διαδικασία ως εμπειρία που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο θέασης του κόσμου” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Έτσι στην παιδική σκηνή θα δούμε τη “Χάιντι και τα Βουνά” του Ανδρέα Φλουράκη σε σκηνοθεσία Ιούς Βουλγαράκη από την 28η Οκτωβρίου 2022, ενώ από τις από 23 Νοεμβρίου στην εφηβική θα δούμε το “Ξύπνημα της Άνοιξης του Φρανκ Βέντεκιντ σε διασκευή της Άνια Ράις και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καραούλη. Τη νέα χρονιά, από 28 Απριλίου 2023, στην ίδια σκηνή θα δούμε τις “Ιστορίες για να μην κοιμάσαι” ένα έργο βασισμένο σε έργα του Νόελ Γκρεγκ σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος συνεχίζονται τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου, με εκατοντάδες συμμετέχοντες/-ουσες τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζονται για ακόμη μια χρονιά με ανανεωμένες προτάσεις για παιδιά, εφήβους αλλά και ενήλικες κάθε ηλικίας.

Συζητήσεις

Το Εθνικό Θέατρο οργανώνει φέτος μια σειρά από συζητήσεις πάνω σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και την τέχνη. Η πρώτη συζήτηση που θα ανοίξει αυτόν τον κύκλο θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στις 19.00 στην Κεντρική Σκηνή, στο κτήριο Τσίλλερ, με θέμα: «Το ελληνικό θέατρο στην εποχή του #MeToo».

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος και οι εξής ομιλητές και ομιλήτριες: η ηθοποιός, χορογράφος και σκηνοθέτρια Φένια Αποστόλου, η σκηνοθέτρια Ιώ Βουλγαράκη, ο ηθοποιός και σεναριογράφος Γιώργος Καπουτζίδης, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ακύλλας Καραζήσης, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου «Προσκήνιο» Δημήτρης Καραντζάς, η τραγουδίστρια και ηθοποιός Ίντρα Κέιν, η ηθοποιός Ρένια Λουιζίδου, ο ηθοποιός και πρόεδρος του Σ.Ε.Η. Σπύρος Μπιμπίλας, η ηθοποιός Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δραματουργός και σύμβουλος καλλιτεχνικής διεύθυνσης, Σοφία Ευτυχιάδου.

Συνεργασίες

Το Εθνικό συμπράττει με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου Έλληνα δραματουργού. Οι δύο ιστορικοί θεατρικοί οργανισμοί που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του Ιάκωβου Καμπανέλλη ως ενός από τους κορυφαίους δραματουργούς της σύγχρονης ελληνικής γραφής, θα συνεργαστούν για να τιμήσουν από κοινού τον σημαντικό Έλληνα συγγραφέα. Στο πλαίσιο αυτό θα παιχτεί στο Θέατρο της Οδού Φρυνίχου Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια, σε σκηνοθεσία του Γιάννου Περλέγκα. Παράλληλα, στο Εθνικό Θέατρο, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτηρίου Τσίλλερ, θα πραγματοποιηθεί Βραδιά μνήμης στις αρχές Δεκεμβρίου 2022, με θέμα τις παραστάσεις του Ιάκωβου Καμπανέλλη που έχουν ανέβει στο παρελθόν στα δύο θέατρα, σε κοινή επιμέλεια των δύο θεατρικών οργανισμών και με τη συνεργασία της Κατερίνας Καμπανέλλη.

Κοινωνικές δράσεις

Ισχυρά παρούσες δηλώνουν και οι κοινωνικές δράσεις του Εθνικού με τα εργαστήρια προσωπικής ανάπτυξης κρατουμένων να συνεχίζονται, ενώ ξεκινάει από τον Ιανουάριο του 2023 ένα πεντάμηνο πιλοτικό πρόγραμμα εργαστηρίων με άτομα από την απεξάρτηση, τα οποία έχουν ολοκληρώσει κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα σε εξειδικευμένη δομή (18 Άνω, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ) και βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης.

*Τα εικαστικά των παραστάσεων δημιούργησε ο Σάκης Στριτσίδης

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα