Ουκρανία: Χάος από drones – Το Κίεβο κατηγορεί την Τεχεράνη για τις επιθέσεις

Ουκρανία: Χάος από drones – Το Κίεβο κατηγορεί την Τεχεράνη για τις επιθέσεις
Εκρήξεις στο Κίεβο VADYM SARAKHAN/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας στο Κίεβο, με τους Ουκρανούς να στοχοποιούν το Ιράν για τις πολύνεκρες επιθέσεις. Ζητούν από την ΕΕ επιπλέον κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Υπό τον ήχο τουλάχιστον τριών ισχυρών εκρήξεων ξύπνησαν το πρωί της Δευτέρας οι κάτοικοι στο Κίεβο, με τις ρωσικές δυνάμεις να συνεχίζουν απτόητες το σφυροκόπημα στην Ουκρανία.

Μετά τη ρωσική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν στο Ιράν, ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Τεχεράνη ευθύνεται για «δολοφονίες Ουκρανών», με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα να ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή επιπλέον κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Εκρήξεις στο Κίεβο AP Photo/Roman Hrytsyna

Η Ουκρανία έχει αναφέρει αύξηση των ρωσικών επιθέσεων με ιρανικής κατασκευής drones Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ιράν αρνείται ότι παρέχει αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

«Το Ιράν ευθύνεται για τις δολοφονίες των Ουκρανών. Η χώρα που καταπιέζει τον ίδιο της τον λαό δίνει τώρα όπλα στα ρωσικά τέρατα για μαζικές δολοφονίες στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτό σημαίνουν οι ατέλειωτες δουλειές και οι παραχωρήσεις στον ολοκληρωτισμό. Αυτό συμβαίνει όταν οι κυρώσεις δεν επαρκούν», έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Είναι απαραίτητο «να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν επειδή προμήθευσε drones στη Ρωσία», υπογράμμισε στο Twitter ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Μπαράζ εκρήξεων στο Κίεβο

Οι δύο εκρήξεις ακούστηκαν αντίστοιχα περί τις 06:35 και 06:45 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας). Λίγο νωρίτερα, είχαν ακουστεί οι σειρήνες της αεράμυνας. Το BBC αναφέρει και μία τρίτη έκρηξη κοντά στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο, έχουν χτυπηθεί πολυκατοικίες και σωστικά συνεργεία έχουν ήδη σπεύσει επιτόπου.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας, ο Αντρίι Γέρμακ, έκανε λόγο από την πλευρά του μέσω της ίδιας πλατφόρμας για επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα-καμικάζι.

Ουκρανία: Η στιγμή που Έλληνες δημοσιογράφοι τρέχουν να σωθούν από τα drones

Σε δύσκολη θέση έρχονται πλέον οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον πόλεμο της Ουκρανίας στο Κίεβο.

Οι Ρώσοι έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις του με drones γεγονός που σκορπά τον πανικό στην ουκρανική πρωτεύουσα και αποτυπώνεται στα video των Ελλήνων και των Ελληνίδων ανταποκριτών.

Στο παρακάτω video του Open μπορεί να διακρίνεις ανθρώπους κοντά στην πλατεία Μαϊντάν να τρέχουν αναζητώντας ένα καταφύγιο.

Σε άλλα πλάνα του ΣΚΑΙ, φαίνεται η αγωνιώδης προσπάθεια των Ουκρανών να φωνάξουν τους ανταποκριτές έτσι ώστε να μπουν σε κλειστό χώρο και να προστατευτούν από τα ρωσικά πυρά.

Εννοείται ότι έχουν ανέβει ήδη και πολλά video στο twitter.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα