Ουκρανία: Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις – Κρίσιμος παράγοντας ο χειμώνας

Ουκρανία: Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις – Κρίσιμος παράγοντας ο χειμώνας
Βομβαρδισμένο σπίτι AP Photo/Efrem Lukatsky

Μαζικά ρωσικά πλήγματα έχει δεχτεί η Ουκρανία, μεγάλο τμήμα της οποίας έχει μείνει χωρίς ρεύμα και νερό. Πώς ο καιρός και οι χαμηλές θερμοκρασίες του ερχόμενου χειμώνα θα επηρεάσει τις εξελίξεις του πολέμου.

Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας (31/10) στην Ουκρανία, αφήνοντας μεγάλο μέρος της χωρίς υδροδότηση και ηλεκτροδότηση.

Συγκεκριμένα, σειρά εκρήξεων ακούστηκε στο Κίεβο, ενώ οι περιφερειακές αρχές στο βόρειο, το ανατολικό και το κεντρικό τμήμα της χώρας έκαναν λόγο για πυραυλικές επιθέσεις.

Καπνός φαινόταν να υψώνεται πάνω από το Κίεβο έπειτα από περίπου 10 εκρήξεις, σύμφωνα με το Reuters. Όπως δήλωσαν δημοσιογράφοι του AFP, ακούστηκαν πέντε εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα από τις 08:00 ως τις 08:20.

Τα ρωσικά πλήγματα σημειώνονται δύο ημέρες αφότου η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για τη μεταφορά σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι επιτέθηκε με drone στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε εκ νέου το Κίεβο ότι υπονομευει τη συμφωνία ενώ ο πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε για εκβιασμό από την πλευρά της Μόσχας.

Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η ρωσική ηγεσία ενδιαφέρεται περισσότερο για την κλιμάκωση της επισιτιστικής κρίσης παρά για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Και παρεμπιπτόντως αυτή είναι η απάντηση σε όσους μιλούν για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ουκρανοί στρατιώτες δίπλα από κατεστραμμένα ρωσικά τανκς AP Photo/Efrem Lukatsky

“Μαζική επίθεση” σε ενεργειακές εγκαταστάσεις

Η προεδρία της Ρωσίας ανακοίνωσε “μαζική επίθεση” εναντίον ενεργειακών εγκαταστάσεων σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι δυνάμεις της προχώρησαν σεπλήγματα με μεγάλης εμβέλειας όπλα, υψηλής ακρίβειας από αέρα και θάλασσα κατά της στρατιωτικής διοίκησης και των ενεργειακών συστημάτων της Ουκρανίας“.

“Οι στόχοι των χτυπημάτων επιτεύχθηκαν. Όλοι οι καθορισμένοι στόχοι χτυπήθηκαν”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 44 από τους 50 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία.

“Οι Ρώσοι τρομοκράτες για μία ακόμη φορά εξαπολύουν μαζική επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων του ενεργειακού συστήματος σε αρκετές επαρχίες”, επεσήμανε ο Κίριλο Τιμοσένκο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

“Κάποιοι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα, ενώ άλλοι πέτυχαν τον στόχο τους”, πρόσθεσε.

“Ακόμη μια δέσμη ρωσικών πυραύλων έπληξε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας. Αντί να πολεμά στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία πολεμά εναντίον των αμάχων”, κατήγγειλε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

“Μην δικαιολογείτε αυτές τις επιθέσεις χαρακτηρίζοντάς τες ‘απάντηση’. Η Ρωσία το κάνει αυτό διότι έχει ακόμη πυραύλους και την επιθυμία να σκοτώνει Ουκρανούς”, πρόσθεσε.

Ρωσικά άρματα μάχης σε λάσπες AP Photo/Efrem Lukatsky

Χωρίς ρεύμα και νερό το 80% της Ουκρανίας

Ο Όλεγκ Νικολένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι πύραυλοι έπληξαν ενεργειακές υποδομές στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

Στο μεταξύ ο Ίχορ Τερέχοβ, δήμαρχος του Χαρκόβου, δήλωσε ότι η πόλη έχει πληγεί από δύο πυραύλους που στοχοθέτησαν “τις εγκαταστάσεις κρίσιμης υποδομής”.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα σημερινά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα έχουν διακόψει τη υδροδότηση στο 80% των καταναλωτών στο Κίεβο και την ηλεκτροδότηση σε 350.000 νοικοκυριά, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο μέσω του Telegram.

“Εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν σε ενεργειακή υποδομή κοντά στο Κίεβο, το 80% των καταναλωτών στην πρωτεύουσα έχουν μείνει χωρίς υδροδότηση. 350.000 νοικοκυριά στο Κίεβο έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα”, έγραψε ο Βιτάλι Κλίτσκο.

“Εκατοντάδες κοινότητες σε επτά περιοχές της Ουκρανίας” πλήττονται από διακοπές ηλεκτροδότησης μετά τα “μαζικά ρωσικά πλήγματα”, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένιθς Σμιγκάλ στο Telegram.

“Οι ρώσοι τρομοκράτες επετέθησαν και πάλι μαζικά στην Ουκρανία. Οι στόχοι τους δεν είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά ζωτικής σημασίας μη στρατιωτικές υποδομές“, έγραψε ο ουκρανός πρωθυπουργός. “Πύραυλοι και drones έπληξαν δέκα περιοχές, προκαλώντας καταστροφές σε 18 υποδομές, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν σχέση με το ενεργειακό σύστημα”.

Ουκρανοί στρατιώτες δίπλα από κατεστραμμένα ρωσικά τανκς AP Photo/Efrem Lukatsky

Κρίσιμος παράγοντας ο καιρός του χειμώνα

Στο μεταξύ, ο καιρός είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στην εξέλιξη των συγκρούσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, το να μπορέσει να κρατηθεί κανείς ζεστός σε μια χώρα όπου οι θερμοκρασίες των χειμώνα πέφτουν ακόμη και κάτω από τους μείον 30 βαθμούς Κελσίου είναι μόνο ένα από τα πολλά στοιχεία που θα έπρεπε να προβληματίζουν τους άμεσα εμπλεκόμενους ενόψει χειμώνα.

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες ακραίου κρύου, ο στρατιωτικός εξοπλισμός λειτουργεί πιο δύσκολα, παγίδες/νάρκες μπορούν να κρυφτούν πιο εύκολα κάτω από το χιόνι, οι γεννήτριες χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμων, οι προμήθειες μετακινούνται πιο δύσκολα και τα συστήματα πλοήγησης ορισμένων drones πιάνουν πάγο.

Αν και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν εμπόδισαν την εισβολή του Ρώσου προέδρου στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία ήρθε προς το τέλος του χειμώνα.

“Ο καιρός έχει αντίκτυπο σε κάθε είδους δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής”, δήλωσε ο Oleksiy Melnyk, πρώην αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας και τώρα συνδιευθυντής της δεξαμενής σκέψης Razumkov Center στο Κίεβο. “Θα έχει αντίκτυπο και στις δύο πλευρές”.

Ωστόσο, οι μαχητές θα επηρεαστούν πολύ διαφορετικά, σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες.

Ουκρανοί στρατιώτες στο χιόνι AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ένα άλλο στοιχείο, που ίσως να έχει στο μυαλό του ο Πούτιν, είναι ότι το κρύο συνήθως επιβραδύνει τον ρυθμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Κάτι τέτοιο, στην προκειμένη περίπτωση, θα μπορούσε να βοηθήσει τη Ρωσία να διατηρήσει τις γραμμές άμυνάς της ενάντια στις ουκρανικές αντεπιθέσεις, παγιώνοντας έτσι τον έλεγχό της στα κατεχόμενα εδάφη. Αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η προσέγγιση κατέχει κεντρική θέση στην σκέψη του Σεργκέι Σουροβίκιν που διορίστηκε πρόσφατα διοικητής του συνόλου των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις ίσως να αποδειχθούν καλύτερα εξοπλισμένες, τουλάχιστον σε κάποιους τομείς. Ο Καναδάς στέλνει στην Ουκρανία μισό εκατομμύριο στρατιωτικές στολές για τον χειμώνα, ενώ το ΝΑΤΟ έχει ήδη αναζητήσει τρόπους μέσα από τους οποίους θα μπορούσε να υποστηρίξει την Ουκρανία κατά τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο βαρύς θα είναι ο ερχόμενος χειμώνας. Από το εάν δηλαδή η θερμοκρασία θα πέσει κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου με πολλές βροχές και λάσπη, ή ακόμη χαμηλότερα, στους μείον 10 βαθμούς Κελσίου όπου όλα παγώνουν.

Ένας ήπιος χειμώνας θα λειτουργούσε σε βάρος του ενεργειακού πολέμου του Πούτιν, ενώ τα λασπωμένα χωράφια θα ανάγκαζαν τα βαριά φορτηγά ανεφοδιασμού να πηγαίνουν από ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Κάτι τέτοιο ωστόσο, ίσως να εξέθετε τα ρωσικά φορτηγά στα ουκρανικά πυρά.

Ωστόσο η λάσπη θα περιόριζε επίσης και την ικανότητα της Ουκρανίας να πραγματοποιεί αντεπιθέσεις. Ο υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η δυνατή βροχή και το ανώμαλο έδαφος καθιστούν πιο δύσκολη την προσπάθεια του Κιέβου να ανακαταλάβει τη Χερσώνα.

Αντίθετα, ένα βαθιά παγωμένο τοπίο ίσως να επέτρεπε τη μετακίνηση και θεωρητικά να άνοιγε δρόμους για επίθεση.

Το κρίσιμο, σε κάθε περίπτωση, και για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα είναι καταφέρουν να διατηρήσουν το ηθικό τους μέσα σε συνθήκες φθοράς, κόπωσης και “πολικού κρύου”.

Ουκρανικά τανκς στο χιόνι AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα