Δράσεις για την ανάδειξη του Ηρακλείου σε γαστρονομικό προορισμό

Δράσεις για την ανάδειξη του Ηρακλείου σε γαστρονομικό προορισμό
Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2022

Αυλαία το "Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2022" με ρεκόρ επισκέψεων και τιμώμενη περιοχή την Ημαθία.

H 4η «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2022», μία γιορτή κρητικών γεύσεων, αρωμάτων και μουσικών, κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ προσέλευσης με περισσότερους από 20.000 επισκέπτες δίνοντας ραντεβού το 2023.

Στο Ενετικό Λιμάνι και την προβλήτα του Μικρού Κούλε, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει γαστρονομικά δρώμενα από βραβευμένους σεφ καταγράφοντας παραδοσιακές συνταγές από την Κρήτη και να απολαύσει κρητικές μουσικές από αγαπημένους καλλιτέχνες. Εικοσιπέντε τοπικοί παραγωγοί και συνεταιρισμοί με τα προϊόντα τους – όπως μέλι, παξιμάδια, ξεροτήγανα και καλιτσούνια, μπύρα, λουκουμάδες, ζυμαρικά, βότανα, τσικουδιές κ.α. – έδωσαν την ευκαιρία στους επισκέπτες να γευτούν κρητικές γεύσεις και να αγοράσουν τα προϊόντα τους. Παράλληλα, το φεστιβάλ αναβίωσε την παράδοση της Κρήτης, αλλά και της Ημαθίας, ως Τιμώμενης Περιοχής, μέσα από παραδοσιακούς χορούς και παρουσίαση εθίμων.

Το πενθήμερο φεστιβάλ, το οποίο διοργανώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, είχε ως στόχο την ανάδειξη της κρητικής γαστρονομίας, βασισμένης σε αυθεντικές πρώτες ύλες της κρητικής γης, την προώθηση του Ηρακλείου ως ελκυστικό γαστρονομικό προορισμό και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Το Ηράκλειο επιβεβαίωσε ότι είναι ένας ανθεκτικός προορισμός, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Ηρακλείου, Γιώργο Σισαμάκη, καθώς όπως αναφέρει «ο τουρισμός φέτος ξεπέρασε τη χρονιά-ορόσημο του 2019 και το ίδιο αναμένουμε ότι θα συμβεί και με τα έσοδα στον απολογισμό που θα γίνει με το κλείσιμο της σεζόν. Ένα ποσοστό της τάξεως του 10 με 12% καταλαμβάνουν Έλληνες, ενώ το ένα τρίτο των επισκεπτών είναι από συνοριακούς δήμους, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό».

Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2022

 

Ξεχωριστή στιγμή του φεστιβάλ ήταν την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, όπου η βροχή δεν πτόησε τον Γιώργη Ξυλούρη και την παρέα του να παίξουν κρητική παραδοσιακή μουσική. Κάτω από τέντες, στήθηκε ένα μικρό γλέντι με χορό και ποτό υπό τους ήχους του σπουδαίου τραγουδοποιού.

Πρωταγωνιστές των εκδηλώσεων ήταν οι βραβευμένοι σεφ Έκτορας Μποτρίνι και Χρήστος Λάπας, Μιχάλης Χάσικος και Στέφανος Λαυρενίδης, οι Μανώλης Παπουτσάκης, Αριστοτέλης Ζέρβας και Μαρία Καµνάκη, Τάσος Παπαδάκης και Γιάννης Κορνάρος, οι οποίοι μέσα από μοναδικά masterclasses ετοίμασαν πρωτότυπες δημιουργίες με αγαπημένες πρώτες ύλες της κρητικής γης. Μερικές από τις συνταγές που γεύτηκαν και έμαθαν τα μυστικά της παραδοσιακής παρασκευής τους οι επισκέπτες, ήταν το περίφημο ρεβανί Βέροιας, ο αυθεντικός κρητικός ντάκος, θραψανιώτικο ψητό, «κολοκυθομαγειρέματα» με κολοκύθα Κρήτης κ.α. Παράλληλα, οι αγαπημένοι και σπουδαίοι καλλιτέχνες, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης και Αντώνης Μαρτσάκης με το συγκρότημά του, Μιχάλης Τζουγανάκης και Βασίλης Σταυρακάκης χάρισαν κρητικές μουσικές στους θεατές ξεσηκώνοντας το πλήθος.

Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2022

 

Οι εκδηλώσεις Γαστρονομίας που διοργανώνουν ο Δήμος Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου μαζί με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Ηράκλειο Μ.Α.Ε.», τη ΔΕΠΑΝΑΛ και τη ΔΗΚΕΗ, έχοντας τη στήριξη και του συνόλου των φορέων που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό και τη Γαστρονομία στο Ηράκλειο τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα