Η κυβέρνηση επιμένει σε ιδιωτική ενέργεια για να δίνει… επιδοτήσεις

Η κυβέρνηση επιμένει σε ιδιωτική ενέργεια για να δίνει… επιδοτήσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Σκρέκας Eurokinissi

Μετά τη Γαλλία και η Γερμανία επανα- κρατικοποιεί ενεργειακές εταιρείες, αλλά στην Ελλάδα η ΝΔ επικαλείται ότι κατάφερε να δίνει τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις στην ΕΕ.

Την ώρα που στην Ευρώπη κυβερνήσεις επιλέγουν το δρόμο επανα- κρατικοποίησης εταιρειών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, στην Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία επιμένει, με επιχείρημα τις υψηλές επιδοτήσεις που δίνει στους καταναλωτές.

Ερωτηθείς από το News24/7 γιατί η κυβέρνηση δεν ακολουθεί το παράδειγμα της Γερμανίας, που μετά τη Γαλλία κρατικοποιεί και εκείνη εταιρεία ενέργειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υποστήριξε καταρχήν ότι: “Κανείς θα πρέπει να μελετά σωστά τα μοντέλα ενέργειας σε κάθε χώρα με τις ιδιαιτερότητες της” και πρόσθεσε: “Η κυβέρνηση αυτό που έχει πετύχει εδώ με το μηχανισμό στην ηλεκτρική ενέργεια είναι η χώρα να παρέχει στους καταναλωτές μία από τις μεγαλύτερες στηρίξεις στην Ευρώπη”.

Ο κ. Οικονόμου επικαλέστηκε επίσης ότι: “Καταφέραμε να έχουμε ανακτήσει μέχρι τώρα 2,5 δισ ευρώ από τα υπερκέρδη, που τα αποδίδουμε στα νοικοκυριά και μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται να ανακτήσουμε συνολικά 5 δισ ευρώ” και πρόσθεσε:

“Ταυτόχρονα η ΔΕΗ, που είναι ο βασικός ενεργειακός παίκτης και που έχει αποφύγει τη χρεοκοπία στην οποία είχε φτάσει επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να συμμετέχει και να στηρίζει το σχέδιο αυτό και να κάνει επενδύσεις σε ΑΠΕ, που αυτή είναι η οριστική διέξοδος και εκεί πρέπει να επενδύσει και η χώρα μας”.

Ο κ. Οικονόμου συνεπώς υποστήριξε ότι αυτός ο μηχανισμός αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας επιτρέπει την ανάκτηση των υπερκερδών και διέψευσε ότι υπάρχει επιδότηση αισχοκέρδειας όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας με απορρόφηση έως και 90% των αυξήσεων.

Δήλωσε επίσης ότι: “Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των αγροτών για όσο διαρκεί η κρίση. Έχουμε σχέδιο και δημιουργούμε νέες δυνατότητες χρηματοδότησης”.

Σημείωσε ότι τον Οκτώβριο θα διατεθεί για επιδότηση ρεύματος 1 δισ 100 εκ ευρώ, το ένα δισ από τα υπερέσοδα των εταιρειών και τα 100 εκ από τον κρατικό προϋπολογισμό και διαβεβαίωσε ότι η στήριξη θα συνεχιστεί για όλους, με κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης.

Επικαλέστηκε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι δεύτερη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με δαπάνη 3,72% του ΑΕΠ για μέτρα στήριξης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα