FIFA 2022: Οι προετοιμασίες της τουριστικής βιομηχανίας στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελο – Τα σχέδια για το μέλλον

FIFA 2022: Οι προετοιμασίες της τουριστικής βιομηχανίας στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελο – Τα σχέδια για το μέλλον

Αντίστροφη μέτρηση για το Μουντιάλ, με το Κατάρ να έχει ξοδέψει πάνω από 220 δισ. δολάρια σε ξενοδοχεία, υποδομές, κ.α. για μια μεγάλη φιέστα 29 ημερών. Ο τουρισμός είναι ο τομέας που θα κεφαλαιοποιήσει τη φήμη που θα αποκομίσει.

Για 29 ημέρες δισεκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα παρακολουθούν την πιο δημοφιλή και μαζική διοργάνωση του κόσμου, που φέτος διεξάγεται σε μια πολύ μικρή χώρα, από τις μικρότερες του κόσμου. Στο Κατάρ, το Μουντιάλ του 2022, δεν θα φέρει επισκέπτες μόνο νοερά, μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες, αλλά και περίπου 1,5 εκατομμύρια φιλάθλους, σε μια χώρα των μόλις 3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τι έχουν ετοιμάσει όμως για να τους υποδεχθούν και πως θα διαχειριστούν αυτή τη δημοσιότητα, αλλά και τις νέες υποδομές που έχουν δημιουργήσει, στο μέλλον; Το Κατάρ έχει επενδύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη υποδομών και την κατασκευή γηπέδων για τη φιλοξενία της εκδήλωσης. Εκτιμάται, ότι η αθλητική εκδήλωση θα μπορούσε να δώσει ώθηση 20 δισ. δολαρίων στην οικονομία της χώρας.

Τα στοιχεία που δείχνουν τι έφτιαξε το Κατάρ για να υποδεχθεί τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου είναι εντυπωσιακά. Τα ξενοδοχεία καλούνται να φιλοξενήσουν τεράστιους όγκους φιλάθλων και διοργανωτών, ενώ υποδομές όπως δρόμοι κ.α. πρέπει να αντέξουν. Τις τελευταίες μόνο ημέρες ανακοινώθηκε το άνοιγμα άλλων 10 ξενοδοχειακών μονάδων. Η Lodging Econometrics ανέφερε ότι το Κατάρ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, κατέγραψε το μεγαλύτερο αριθμό έργων στον τομέα της φιλοξενίας, όλων των εποχών. Ο λόγος για 66 ξενοδοχεία ή 15.168 δωμάτια, με περισσότερα από τα μισά να είναι πολυτελείας και να βρίσκονται στην πρωτεύουσα, Ντόχα. Η ζήτηση όμως όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία, θα είναι πολύ μεγαλύτερη και αυτό θα σημαίνει ότι πολλοί ποδοσφαιρόφιλοι θα μείνουν στο κοντινό Ντουμπάι.

Πόσα νέα ξενοδοχεία άνοιξαν στο Κατάρ

Συνολικά, το Κατάρ προσέθεσε στο δυναμικό του πάνω 105 νέα ξενοδοχεία για να καλύψει όσο γίνεται τις ανάγκες διαμονής του FIFA 2022.

Για να καλυφθεί η έντονη ζήτηση των τελευταίων εβδομάδων, που ουσιαστικά από τις αρχικές προβλέψεις του άνω τους ενός εκατομμυρίου επισκεπτών, έφτασε στους 1,5 εκατ. το Κατάρ ανακοίνωσε πριν από λίγες μόλις ημέρες ότι προσθέτει τη διαθεσιμότητα άλλων 1.000 ξενοδοχειακών δωματίων.

Να σημειωθεί ότι πάνω από το 80% των δωματίων έχει κλειστεί από τη FIFA και την κυβέρνηση. Επιστρατεύτηκαν και κρουαζιερόπλοια, ως πλωτά ξενοδοχεία. Τα MSC World Europa και MSC Poesia Cruise Ship Hotels προσφέρουν στο σύνολο του πάνω από 4.000 καμπίνες, εστιατόρια, καταστήματα, πισίνες και σπα, ενώ οι τιμές ξεκινούν από 2.000 δολάρια τη βραδιά και ξεπερνούν τις 5.000 δολάρια.

Οι άκρως εντυπωσιακοί τοξωτοί πύργοι Katara, με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική κατασκευή τους θα στεγάσουν δύο νέα υπερπολυτελή ξενοδοχεία, το Fairmont που θα έχει 362 δωμάτια και το Raffles που θα έχει 132 σουίτες.

Το St Regis Marsa Arabia, που θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, είναι χτισμένο πάνω στο δικό του τεχνητό νησί. Διαθέτει 87 διαμερίσματα, μεταξύ των οποίων διώροφα και αρχοντικά, καφέ και εστιατόρια, οκτώ πισίνες και ένα μεγάλο κήπο. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το στάδιο Lusail.

Πόσο κοστίζει η διαμονή τη βραδιά του τελικού

Ο τελικός του Παγκοσμίου κυπέλου για αναγκάσει όσους θέλουν να τον παρακολουθήσουν από κοντά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Για παράδειγμα μια βίλα που χωρά 9 άτομα, 5 χλμ. μακριά από το κέντρο της Ντόχα, για τη νύχτα του τελικού, ενοικιάζετε προς 42.000 δολάρια. Η Κυριακή στις 18 Δεκεμβρίου θα κοστίσει αρκετές χιλιάδες ευρώ ακόμα και σε απλά ξενοδοχεία, για εκείνους που θα δουν το ματς του φινάλε της διοργάνωσης. Πάντως για ένα ολόκληρο μήνα στο Κατάρ θα βρίσκονται σίγουρα κάποιες από τις 32 ομάδες που συμμετέχουν στο Μουντιάλ και θα έχουν προκριθεί, χορηγοί, εκπρόσωποι της FIFA, δημοσιογράφοι και τεχνικοί από ΜΜΕ από όλον τον κόσμο και αρκετές χιλιάδες οπαδοί.

Το Κατάρ θα κλείσει τα σύνορά του πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο

Όπως έχει γίνει γνωστό το Κατάρ θα κλείσει τα σύνορά του σε όποιον δεν θα παρευρεθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, μεταξύ 1ης Νοεμβρίου και 23 Δεκεμβρίου. Όλα τα χερσαία, θαλάσσια και αεροπορικά σύνορα θα είναι ουσιαστικά κλειστά σε οποιονδήποτε δεν έχει την κάρτα Hayya – την ταυτότητα φιλάθλου που εκδίδεται από την κυβέρνηση σε οποιονδήποτε παρακολουθεί αγώνες. Η εκδήλωση ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου και λήγει στις 18 Δεκεμβρίου και οι κάτοχοι κάρτας Hayya μπορούν να παραμείνουν στη χώρα μέχρι τις 23 Ιανουαρίου. Αλλά αυτό σημαίνει ότι όποιος σχεδιάζει να επισκεφθεί τη χώρα για τουριστικούς σκοπούς που δεν σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα μπορεί. Εντωμεταξύ η FIFA έχει πουλήσει πάνω από 2,45 εκατομμύρια εισιτήρια από τα τρία εκατομμύρια που είναι διαθέσιμα, με χιλιάδες οπαδούς να αναμένεται να αρχίσουν να πηγαίνουν στο Κατάρ από τα μέσα Νοεμβρίου.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για του διοργανωτές φαίνεται να είναι η διαχείριση της κυκλοφορίας στους δρόμους της μικρής χώρας, και ιδιαίτερα στην πόλη της Ντόχα. Οι αξιωματούχοι από το Κατάρ αναμένουν με αγωνία τη συμφόρηση στους δρόμους και προειδοποιούν ότι η διαχείριση τεσσάρων αγώνων ποδοσφαίρου την ημέρα στη Ντόχα θα είναι μια πρόκληση. Προειδοποιούν δε τον κόσμο να ξεκινά πολύ νωρίτερα από τις ώρες έναρξης των αγώνων.

Η κυβέρνηση του Κατάρ έδωσε εντολή να κλείσουν τα σχολεία κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης και το 80% των κρατικών υπαλλήλων να εργάζονται από το σπίτι. Απαγόρευσε μάλιστα ορισμένα οχήματα από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Ποιο είναι το όραμα του Κατάρ μετά το Μουντιάλ

Το Κατάρ εκτιμάται ότι έχει ξοδέψει 220 δισεκατομμύρια δολάρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο, κυρίως σε υποδομές και τα 20 δισ. δολάρια που αναμένεται να εισπράξει κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό. Τα χρήματα αυτά ουσιαστικά σκέφτεται να τα ξοδέψει για να υλοποιήσει μέρος του οράματός της για το 2030. Μοιάζει με το πετυχημένο σχέδιο του Ντουμπάι, στην προσπάθεια απεξάρτησης του από το πετρέλαιο ως βασικό πυλώνα της οικονομίας του. Η στρατηγική του 2030 στοχεύει να τοποθετήσει το Κατάρ ως «κόμβο παγκόσμιας κλάσης με βαθιές πολιτιστικές ρίζες», στοχεύοντας επτά εκατομμύρια ετήσιους επισκέπτες έως το 2030.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα