Κακοκαιρία: Τα έντονα φαινόμενα που είχαν προβλεφθεί και η πορεία τους

Κακοκαιρία: Τα έντονα φαινόμενα που είχαν προβλεφθεί και η πορεία τους
Κακοκαιρία στην Κρήτη Eurokinissi

Πώς θα κινηθεί τις επόμενες μέρες το κύμα κακοκαιρίας, που "χτύπησε" χωρίς έλεος την Κρήτη. Η απόφαση να μην του δοθεί όνομα.

Στην ανατολική Μεσόγειο έχει μετατοπιστεί το κύμα της κακοκαιρίας που επηρέασε τη δυτική και τη νότια Ελλάδα. Στην δορυφορική φωτογραφία διακρίνονται τα νέφη του ενισχυμένου βορειοανατολικού ρεύματος το οποίο θα εξακολουθήσει το επόμενο διήμερο να προκαλεί τοπικά φαινόμενα κυρίως στην περιοχή της Κρήτης , κατά κανόνα ασθενούς μέχρι μετρίας εντάσεως .

Έτσι τη Δευτέρα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα Δωδεκάνησα πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια και τις Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά και θα κυμανθεί επίπεδα λίγο κάτω από τα κανονικά.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ 

Πριν προχωρήσετε την ανάγνωση καλό θα ήταν να πατήσετε στον παραπάνω σύνδεσμο για να διαπιστώσετε  πόσα  κοινά είχε η πρόσφατη κακοκαιρία με τις αντίστοιχες  της 17ης Οκτωβρίου 2006 και της 18ης  Οκτωβρίου του 1937 . Η πλημμύρα του 1937 ήταν η πλημμύρα με τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπινων απωλειών από καιρικό φαινόμενο στην Κρήτη κατά τον 20ό αιώνα.

Στα χρόνια μας βέβαια τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο , καθώς έχουμε πλέον την βοήθεια της αριθμητικής ανάλυσης  η οποία  μας δίνει σε πολύ καλό βαθμό έγκυρες πληροφορίες για την λήψη αποφάσεων καθορισμού της έντασης μιας κακοκαιρίας. ‘Έτσι από την περασμένη Πέμπτη 13/10/2022  εκδόθηκε έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ και  καθορίστηκε με ακρίβεια η χρονική διάρκεια της κακοκαιρίας και οι τρεις φάσεις εκδήλωσης των φαινομένων . Πρώτα το βράδυ της Πέμπτης  στα ΒΔ , ακολούθως την Παρασκευή με τα φαινόμενα να επηρεάζουν τη δυτική Ελλάδα και τέλος το Σάββατο με το βάρος να πέφτει στις Δυτικές, τις Νότιες Κυκλάδες , την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα .

Τα ύψη 24ωρου υετού ήταν ακριβή όπως διακρίνονται στο βίντεο του tweet. Παρακάτω δίνεται και σχετικό βίντεο με την κίνηση του συστήματος από τα δυτικά προς τα νοτιοανατολικά της χώρας μας  . Πάρα πολλές τέτοιες κακοκαιρίες ακολουθούν αυτή την πορεία όπως αναφέρουμε και στο αρχικό μας άρθρο . 

 

Τα ύψη βροχής εκτός από τη δυτική Ελλάδα, ήταν υψηλά και στην Κρήτη και αυτό το είδαμε και στο νέο τρέξιμο της Παρασκευής.  Τα ύψη υετού δεν “έπιασαν” χρονικά και χωρικά όλες τις περιοχές που επλήγησαν, ενώ το  χαμηλό δεν βάθυνε ιδιαίτερα. Στον χάρτη παραθέτουμε τον 6ωρο υετό του Ευρωπαϊκού Κέντρου, για το πρωί του Σαββάτου.  Στο ερώτημα για το εάν έπρεπε να ονομαστεί αυτή η κακοκαιρία, από την Πέμπτη είχαν γίνει οι απαραίτητες συζητήσεις με τα άλλα μέλη του Group της ΝΑ Ευρώπης , όπου υπήρξε συμφωνία να μη δοθεί όνομα,  και παρέμεινε πορτοκαλί ο συναγερμός. Την Πέμπτη πάντως ένα αντίστοιχο χαμηλό στη Σικελία είχε προκαλέσει πολύ μεγάλα ύψη βροχής , πάνω από 100 mm  χωρίς  να δίνουν κάποιο σήμα τα προγνωστικά δεδομένα των Ιταλών μετεωρολόγων .

Για τις επόμενες ημέρες πάντως δεν διαφαίνεται κάποια αξιόλογη μεταβολή του καιρού και το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι ενισχυμένοι βοριάδες και η διατήρηση της θερμοκρασίας λίγο κάτω από τα κανονικά επίπεδα με τάση ανόδου από την Τρίτη και μετά .

Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο NEWS 24/7 επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα