Politico για “Predatorgate”: Βαθαίνει το σκάνδαλο στην Ελλάδα, ευρωπαϊκή πίεση στον Μητσοτάκη

Politico για “Predatorgate”: Βαθαίνει το σκάνδαλο στην Ελλάδα, ευρωπαϊκή πίεση στον Μητσοτάκη
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρομπέρτα Μετσόλα AP

Ο εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, χαρακτηρίζει απαράδεκτες και αδικαιολόγητες τις παρακολουθήσεις. Σύγκλιση Σοσιαλιστών και Αριστερών στο ΕΚ με τις υποκλοπές στο "φόντο".

Αυξάνεται η πίεση προς τη κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Μία ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, καταδικάζει τις παράνομες υποκλοπές ευρωβουλευτών με επίσημη τοποθέτηση στο Politico. Κοινώς, αυξάνονται πλέον τα “φίλια”, θεσμικά πυρά, για τις εξωθεσμικές διεργασίες που απασχολούν τη κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα, το Playbook του Politico που σταχυολογεί τις κύριες ειδήσεις, έχει στον τίτλο του το ελληνικό ζήτημα των υποκλοπών, κάνοντας λόγο για “spy scandal”. Το Politico υπενθυμίζει πως ο Νίκος Ανδρουλάκης πληροφορήθηκε πως ήταν αντικείμενο παρακολούθησης αφού χρησιμοποίησε μια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημιουργήθηκε για να επιτρέπει τον έλεγχο πιθανής υποκλοπής.

Η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σαφή απάντηση από την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα – η οποία προέρχεται από την κεντροδεξιά ομάδα του ΕΛΚ, όπως σημειώνει το Politico. Το S&D ήταν ιδιαιτέρως αιχμηρό στο Twitter, αναφέροντας πως “η πίστη της κ. Μετσόλα για την πρόοδο των ερευνών, ίσως έχει να κάνει με τη σύμπραξη με τον κ. Μητσοτάκη στο ΕΛΚ”.

Ένας εκπρόσωπος της κ. Μετσόλα, σημείωσε πως η Πρόεδρος είναι “υπερήφανη για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι ειδικοί στον κυβερνοχώρο του ιδρύματος που εντόπισαν το κακόβουλο λογισμικό Predator“.

“Η παράνομη παρακολούθηση των επικοινωνιών των μελών είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη” σημείωσε ο ίδιος. “Τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και των αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ανεξάρτητα από το κράτος – μέλος στο οποίο συμβαίνουν”, πρόσθεσε.

Ανέφερε δε, πως η εξεταστική επιτροπή Pega του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία διερευνά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις Eυρωπαίων πολιτών με τα λογισμικά Pegasus και Predator, “έχει την πλήρη εμπιστοσύνη της Προέδρου να διεξαγάγει μια ενδελεχή έρευνα για τους ισχυρισμούς, και θα συμβάλει στις προσπάθειες να τερματιστούν άμεσα οι παράνομες πρακτικές”. Παράλληλα, προωθούνται ενέργειες ώστε τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου να έχουν “επαρκή προστασία και βοήθεια απέναντι στη χρήση των spyware προγραμμάτων”.

Το θέμα των παρακολουθήσεων στη χώρα μας θα τεθεί άλλωστε ενώπιον της Επιτροπής της ΕΕ PEGA, κλιμάκιο της οποίας θα επισκεφθεί πρώτα την Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια στο τραπέζι ίσως να τεθεί και η Κύπρος.

Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε με ανάρτησή του στο Twitter o αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο ίδιος τόνισε πως σφίγγει ο ευρωπαϊκός κλοιός για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ότι δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή στο κουκούλωμα των παράνομων μεθοδεύσεων.

Να αναφερθεί εδώ πως η επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Iratxe García Pérez, ζήτησε να συζητηθεί η υπόθεση που έχει εκθέσει την Ελλάδα διεθνώς στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, καλώντας μάλιστα στα τέλη Αυγούστου σε ακρόαση τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Με τη πρόταση αυτή συμφωνεί και η ευρωομάδα της Αριστεράς που ζητά και εκείνη από τη δική της μεριά να συζητηθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, αναμένει από τους Πρασίνους και το Renew Europe να στηρίξουν το αίτημα.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Ανίτα Χίπερ, ερωτηθείσα σχετικά, είχε χαρακτηρίσει “απαράδεκτη” κάθε απόπειρα πρόσβασης σε δεδομένα πολιτών και τόνισε ότι η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Το ζήτημα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη, συνεχίζει να λαμβάνει μεγάλη έκταση στα διεθνή Media, με κάποια από τα σημαντικότερα portals να το τοποθετούν ψηλά στην ατζέντα τους. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα η Washington Post, που είχε φέρει στο φως το σκάνδαλο Watergate, αλλά και οι New York Times, οι οποίοι μάλιστα ακολουθούν το θέμα με δικό τους ρεπορτάζ, ενώ έκαναν λόγο για “σκάνδαλο που θυμίζει τα χρόνια της χούντας“.

Παράλληλα, το ίδιο το Politico, τη Τρίτη άφηνε αιχμές για τη κάλυψη του όλου θέματος στα ελληνικά ΜΜΕ, κάνοντας αναφορά στην καθόλου τιμητική θέση που έχει η χώρα μας στην έκθεση World Press Freedom Index των “Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα”, την εγκυρότητα της οποίας έχει αμφισβητήσει σε κάθε τόνο, η ελληνική κυβέρνηση.

Μέσα στο επόμενο διάστημα μένει να δούμε αν οι Αρχές της ΕΕ θα διευθετήσουν αποτελεσματικά το ζήτημα των παρακολουθήσεων – υποκλοπών, όχι μόνο στις διαστάσεις που αφορούν τα πιο υψηλά κλιμάκια εξουσίας, αλλά και σχετικά με τη στοχοποίηση της λειτουργίας των εκπροσώπων του Τύπου σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα