© 2021 Netflix, Inc.

CRASH TEST ΤΗΣ SISSI ΤΩΝ ΝΙΑΤΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤHE EMPRESS

Η μακροβιότερη αυτοκράτειρα της Ευρώπης, Ελισάβετ δολοφονήθηκε το 1898. Eκατόν είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα, η ιστορία της εξακολουθεί να ενδιαφέρει. Κάναμε το crash test της έκδοσης των νιάτων μας, με τη σύγχρονη.

Γενιές επί γενιών, μεταπολεμικά, μεγάλωσαν παρέα με τη Sissi. Παγκοσμίως. Όσοι σήμερα έχουν ‘κλείσει’ τα δεύτερα ‘άντα’, κάθε φορά που ακούν αυτό το όνομα, ασυναίσθητα ‘εμφανίζουν’ στο μυαλό τους την εικόνα της Romy Schneider.

Αν κρίνουμε από το παγκόσμιο ΤΟΡ10 του Netflix, για τις μη αγγλόφωνες σειρές, η Αυτοκράτειρα της Αυστρίας, Ελισάβετ εξακολουθεί να τραβά την προσοχή των κατοίκων του πλανήτη. Εξ ου και φιγουράρει στην πρώτη θέση των προτιμήσεων.

Σήμερα θα δούμε την αυθεντική εκτέλεση της Schneider και αυτή που έχει να προτείνει η Devrim Lingnau, στο The Empress, μαζί με την πραγματική ζωή της Ελισάβετ και αυτή της γυναίκας που την έκανε γνωστή σε όλον τον πλανήτη, τη δεκαετία του ’50.

Αυτό που ξεκίνησε ως μια ταινία με τίτλο “Sissi” και εξελίχθηκε τριλογία αναφοράς στη ζωή της μακροβιότερης Αυτοκράτειρας (‘κράτησε’ 44 χρόνια και το πρόσωπο της υπάρχει παντού στη Βιέννη -από κουτιά σοκολάτας έως πόστερ) έκανε πρεμιέρα το 1955.

Ο στόχος δεν ήταν τα βραβεία, αλλά να χαλαρώσει τα δοκιμασμένα μυαλά των ανθρώπων που είχαν επιβιώσει από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η συνέχεια των ναζιστικών ταινιών ψυχαγωγίας ήταν το είδος Heimatfilm. Δηλαδή, ήταν γυρισμένα σε εξιδανικευμένα αγροτικά περιβάλλοντα, με πλοκές που ήταν προβλέψιμες και είχαν απλοϊκή ηθική, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Επισταμένως δεν υπήρχε καν υπόνοια σύγκρουσης.

Το ‘Sissi” ήταν υπερπαραγωγή, με γυρίσματα στα μέρη όπου εκτυλίχθηκε η ιστορία και sets με έπιπλα της εποχής που μεταφέρονταν από μουσεία -κάτι που τότε δεν ήταν όσο εύκολο είναι σήμερα.

H Sissi της Romy Schneider

Δεν μπορώ να πω ότι θυμάμαι κάθε σκηνή. Θυμάμαι όμως, μια χαρά και μια λάμψη. Θυμάμαι την πρωταγωνίστρια να είναι όπως οι πριγκίπισσες της Disney: με φουσκωτά παστέλ φορέματα και αγάπη για τα ζώα και όλους τους ανθρώπους.

Μια αθώα, καλοκάγαθη, αλλά και πεισματάρα κοπέλα που αρνείτο να υποταχθεί στα ‘πρέπει’ της εποχής και του τίτλου της -όταν έρχονταν σε αντίθεση με το κοινό καλό και την ανθρωπιά.

H πραγματική Sissi

Στην πραγματικότητα, όταν έγινε Αυτοκράτειρα της Αυστρίας και Βασίλισσα της Ουγγαρίας η καλλονή Elisabeth von Wittelsbach είχε παντού γύρω της κατασκόπους και δη σε ότι αφορούσε την εκτέλεση των συζυγικών της καθηκόντων -στο γάμο της με τον Φραγκίσκο Ιωσήφ τον Α’, Αυτοκράτορα της Αυστρίας.

Όταν γνωρίστηκαν, εκείνη ήταν 16 χρόνων και μεγαλωμένη μακριά από τους τύπους της εποχής -ελεύθερη να απολαμβάνει τις δημιουργικές σκέψεις και την περιπέτεια.

Ο πρωταρχικός της ρόλος -ο μόνος σκοπός της ζωής της, κατά τους άλλους- ήταν να γεννήσει κληρονόμο του θρόνου.

Η στοργή όντως χαρακτήριζε τη σχέση της με τον σύζυγο της, αλλά σπάνια βρισκόταν δίπλα του.

To άγαλμα της Αυτοκράτειρας της Αυστρίας και Βασίλισσας της Ουγγαρίας, Ελισάβετ στη Μαδέιρα -όπου είχε περάσει την ανάρρωση της από ασθένεια. AP Photo/Armando Franca

Προτιμούσε να ξοδεύει την περιουσία του σε ταξίδια (στην Ουγγαρία, την Ελλάδα και την Αγγλία), κοσμήματα και φορέματα -για να μη βρίσκεται στο παλάτι.

Αποδείχθηκε πως ήταν πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή της και αναζητούσε περισσότερα από το να είναι σύζυγος του Αυτοκράτορα και μητέρα του διαδόχου.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα γραπτά της, όσα κατέθεσαν τα παιδιά της, οι γυναίκες της αυλής της και ο δάσκαλος ελληνικών που είχε, η Sissi φοβόταν το γήρας. Ο λόγος που άρχισε να καπνίζει ήταν πως μισούσε περισσότερο τη ζωή στο στόχαστρο όσων ζούσαν στο παλάτι.

Έκανε μπάνια σε λάδι ελιάς, φορούσε δερμάτινες μάσκες γεμάτες με ωμό μοσχαρίσιο κρέας -ως ρουτίνα περιποίησης του δέρματος της-, έφτιαχνε κρέμες προσώπου με λευκό κερί, αμυγδαλέλαιο και ροδόνερο, είχε τατουάζ στον ώμο, έπινε κρασί στο πρωινό της και έκανε 2 με τρεις φορές γυμναστική την ημέρα, καθώς είχε εμμονή με την εμφάνιση της.

Έτρωγε πολύ λίγο (αργότερα αναφέρθηκε πως είχε διατροφική διαταραχή -ως συνέπεια της απογοήτευσης της από τη ζωή της) και έκανε ό,τι άλλο χρειαζόταν για να διατηρεί την περίμετρο της μέσης της στα 50 εκατοστά.

Επίσης, χρειαζόταν τρεις ώρες για να λούσει (με μείγμα αβγών και κονιάκ) και να φτιάξει τα πολύ μακριά μαλλιά της.

“Τις ώρες που χρειάζονται τα μαλλιά μου, αυτά είναι πολυάσχολα και το μυαλό μου κενό. Φοβάμαι πως το μυαλό μου δραπετεύει από τα μαλλιά μου, στα χέρια των κομμωτών μου. Για αυτό και έχω πονοκέφαλο μετά”.

Έκανε ιππασία, κυνηγούσε, όπως και έκανε μαθήματα ελληνικών, γαλλικών, αγγλικών και ουγγρικών.

Η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, σε δημοπρασία για παντελόνι ιππασίας που της ανήκε, το 2013, στη Βιέννη. AP Photo/Ronald Zak

Επειδή δεν μπορούσε να κοιμηθεί το βράδυ, περνούσε τις ώρες του ύπνου διαβάζοντας βιβλία και γράφοντας. Είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία, τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία.

Απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις. Δεν ήθελε να τη βλέπει ο κόσμος. Έως τα 30 αρνούνταν πεισματικά να αποτυπωθεί στην ιστορία -με τη δημιουργία ενός πίνακα. Έτσι διατήρησε και το μυστήριο που την αφορούσε. Την τελευταία φορά που κάθισε μπροστά σε ζωγράφο ήταν 42 χρόνων.

Είχε και πολλές απώλειες -όπως της δίχρονης κόρης της και του μονάκριβου γιου της -αυτοκτόνησε με την ερωμένη του, όταν ήταν 30 χρόνων. Τότε βυθίστηκε στην κατάθλιψη που της έκανε χρόνια παρέα.

Απέδρασε στην Ουγγαρία για να συνέλθει από τη θλίψη και τον δυστυχισμένο γάμο της.

Σύμφωνα με τον δάσκαλο ελληνικών που είχε, τον Κωνσταντίνο Χρηστομάνο, όταν κάθισε δεμένη σε καρέκλα, στο κατάστρωμα πλοίου εν μέσω δυνατής καταιγίδα, του είπε πως “κάνω σαν τον Οδυσσέα, γιατί τα κύματα με ‘τραβούν‘”.

Σε ποίημα της, είχε γράψει ότι “είμαι ένας γλάρος από καμία γη/Δεν αποκαλώ καμία παραλία σπίτι μου. /Δεν με δένει κανένα μέρος,/πετάω από κύμα σε κύμα”.

Συνολικά, έκανε τέσσερα παιδιά και στην ανατροφή τους μετείχε πολύ ενεργά η πεθερά της, Αρχιδούκισσα Σοφία. Η σχέση της Σίσυ με την Αρχιδούκισσα ήταν πάντα ταραχώδης.

Πέθανε στις 10/9 του 1898, σε ηλικία 60 χρόνων.

Τη δολοφόνησε (με βελόνα) Ιταλός αναρχικός, ονόματι Luigi Lucheni, σε ταξίδι της στην Ελβετία.

Η πραγματική Romy Schneider

Η Romy Schneider πήρε το ρόλο που άλλαξε τη ζωή και την καριέρα της, όταν ήταν 16 χρόνων. Προφανώς και ήταν απροετοίμαστη για ό,τι ακολούθησε: από το πόσο εξοντωτικά ήταν τα γυρίσματα (πχ οι περούκες της ζύγιζαν 6 κιλά) έως το τι σημαίνει να είναι διάσημη σε όλον τον πλανήτη.

Όπως είχε πει “ένιωθα σαν ένα βιεννέζικο ζαχαρωτό που όλοι ήθελαν να καταβροχθίσουν”.

Δέχθηκε να επιστρέψει για τη δεύτερη και την τρίτη ταινία (κυκλοφόρησαν το 1956 και το 1957), όταν πήρε διαβεβαιώσεις πως ο ρόλος δεν θα παραμείνει γλυκανάλατος. Έγινε πιο σκοτεινός και περίπλοκος -και πλησίασε στην αλήθεια.

Όταν τέθηκε θέμα τέταρτης ταινίας, η Schneider πάτησε ‘πόδι’ και αρνούμενη πολλά εκατομμύρια -γερμανικά μάρκα- ‘πέταξε’ τη Sissi από πάνω της.

“Ναι, αγαπούσα τον ρόλο όταν τον ανέλαβα. Ήμουν μια πριγκίπισσα, όχι μόνο μπροστά στην κάμερα, αλλά όλη μέρα. Αλλά μια ημέρα, απλά δεν ήθελα να είμαι άλλο πριγκίπισσα”.

Ξαναφόρεσε στέμμα το 1972, πάλι για τον Luchino Visconti και το Ludwig. Τότε υποδύθηκε την πιο τραγική έκδοση της Ελισάβετ της Αυστρίας.

Πέραν του “Sissi” θυμάμαι και τον κόμπο που ένιωσα στην καρδιά, στην είδηση του θανάτου της Γερμανογαλλίδας.

Για τα μάτια του Alain Delon άφησε τη Γερμανία για το Παρίσι, ώστε να ζήσει με τον έρωτα της. Είχε προκληθεί εθνικό σκάνδαλο. Αρραβωνιάστηκαν το 1959. Έγινε η μούσα μεγάλων σκηνοθετών της εποχής και άλλαξε άρδην την εικόνα της: από το αθώο κορίτσι έγινε η σέξι ντίβα.

“Προσπάθησα να αποδράσω από τον μικρό, περιορισμένο, κόσμο που ζούσα. Ήθελα να ξεφύγω από αυτή τη ρουτίνα που είχα στη Γερμανία. Το Παρίσι ήταν ένας νέος κόσμος, μια νέα ζωή. Χρειαζόμουν αυτή την ελευθερία και την αξιοποίησα στο έπακρο”.

O Aλέν Ντελόν με τη Ρόμι Σνάιντερ, στο Μόντε Κάρλο, τον Ιούλιο του 1961. AP Photo

Αφότου ο Delon αποφάσισε να περπατήσουν σε διαφορετικούς δρόμους, η Schneider παντρεύτηκε τον Γερμανό σκηνοθέτη και ηθοποιό, Harry Meyen το 1966.

Ο Meyen έγινε αυτόχειρας λίγα χρόνια αφότου πήραν διαζύγιο. Είχαν αποκτήσει τον David. Πέθανε τον Ιούλιο του 1981, σε ηλικία 14 χρόνων, όπως προσπαθούσε να σκαρφαλώσει σε φράχτη, στο σπίτι του πατριού του. Έκτοτε η Schneider βρήκε παρηγοριά στο αλκοόλ και τα ηρεμιστικά.

“Είχε διαλυθεί μεταξύ της φήμης της, της θέλησης της να είναι επιτυχημένη και της λαχτάρας της για μια κανονική ζωή”.

Τον Ιούνιο του 1971 εμφανίστηκε μαζί με άλλες 27 γυναίκες, στο εξώφυλλο του περιοδικού Stern. Κρατούσαν μπάνερ που έγραφε “έχουμε κάνει αμβλώσεις”, που τότε ήταν παράνομες.

Το 1975 και έπειτα από διάφορες σχέσεις, παντρεύτηκε τον προσωπικό της γραμματέα, Daniel Biasini. Χώρισαν το 1981. Απέκτησαν τη Sarah που είναι ηθοποιός.

Στη βιογραφία που κυκλοφόρησε το 2018 (με τίτλο Romy Schneider Intime), αποκαλύφθηκε πως είχε σχέσεις και με γυναίκες και ήταν βαθιά ερωτευμένη με τη φίλη της -τη γαλλίδα ηθοποιό-, Simone Signoret.

Στις 29/5 του 1982 τη βρήκαν νεκρή στο διαμέρισμα της στο Παρίσι. Ήταν 43 χρόνων.

Οι φίλοι της ενημέρωσαν πως είχε κόψει το αλκοόλ. Δεν έγινε νεκροψία. Δηλώθηκε πως πέθανε από καρδιακή ανακοπή. Ειπώθηκε ότι ενδεχομένως να οφειλόταν στην εξάντληση της μετά την επέμβαση που έκανε στο νεφρό, λίγους μήνες νωρίτερα.

Η Sissi της Devrim Lingnau

Το νέο project -των έξι επεισοδίων- για την Αυτοκράτειρα της Αυστρίας, που θα βρεις στο Netflix ακολούθησε κατά γράμμα τα ιστορικά γεγονότα -δεν τα άλλαξε προς χάριν μιας πιο δραματικής αφήγησης. Σε κάποιες περιπτώσεις, καταστάσεις ή συζητήσεις είναι πλασματικές, ωστόσο αποτυπώνουν τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων.

Η Devrim Lingnau είναι πιο δυναμική, πιο άγρια και πιο έντονη Sissi, από την Schneider.

Η σειρά ξεκινά με την Ελισάβετ να είναι προ της συνάντησης με τον μελλοντικό της σύζυγο (και ξάδερφό της), ο οποίος αρχικά προοριζόταν για την αδελφή της, Helena. Ο Φραγκίσκος Ιωσήφ άλλαξε άποψη, όταν είδε τη Sissi που παρουσιάζεται ως σκοτεινή, δύσκολη, εύθραυστη και μελαγχολική, παθιασμένη γυναίκα. Δηλαδή, πλησιάζει περισσότερο σε αυτό που ήταν η Ελισάβετ, με τη σειρά να ολοκληρώνεται κάπως απότομα.

Και αυτό να μας επιτρέπει να πιστεύουμε πως θα ακολουθήσει και δεύτερος κύκλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα