FED: Τρίτη συνεχόμενη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων – Έπεται συνέχεια

FED: Τρίτη συνεχόμενη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων – Έπεται συνέχεια
Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Με μεγάλη αύξηση των επιτοκίων προσπαθεί να αντιμετωπίσει την έκρηξη του πληθωρισμού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Νέα μεγάλη αύξηση αναμένεται εντός του έτους.

Πιο κοντά από ποτέ φαντάζει το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης για τις ΗΠΑ, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την έκρηξη του πληθωρισμού με μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε το επιτόκιο-στόχο της κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος 3,00%-3,25% την Τετάρτη (21/9) και σηματοδότησε περισσότερες μεγάλες αυξήσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν σε νέες προβλέψεις που δείχνουν ότι το επιτόκιο πολιτικής της θα αυξηθεί στο 4,40% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προτού φτάσει στο 4,60% το 2023 στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τον διαρκώς αυξανόμενο πληθωρισμό, σύμφωνα με το Reuters.

Οι τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έδειχναν ότι η οικονομία θα επιβραδυνόταν έως το 2022, με την ανάπτυξη στο τέλος του έτους να διαμορφώνεται στο 0,2% και να αυξάνεται στο 1,2% το 2023, πολύ κάτω από το δυναμικό της οικονομίας. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί στο 3,8% φέτος και στο 4,4% το 2023. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα επιστρέψει σιγά-σιγά στο στόχο του 2% της Fed το 2025.

Μειώσεις των επιτοκίων δεν προβλέπονται πριν από το 2024.

Το ομοσπονδιακό επιτόκιο κεφαλαίων που προβλέπεται για το τέλος του τρέχοντος έτους σηματοδοτεί συνολικές αυξήσεις επιτοκίων άλλων 1,25 ποσοστιαίων μονάδων που θα ακολουθήσουν στις δύο επόμενες συνεδριάσεις πολιτικής της Fed το 2022, ένα επίπεδο που υποδηλώνει άλλη μια αύξηση 75 μονάδων βάσης στο μέλλον.

“Η επιτροπή είναι σθεναρά προσηλωμένη στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%”, ανέφερε η Fed σε ανακοίνωσή της με την οποία ανακοίνωσε την τρίτη συνεχόμενη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, η οποία είναι σημαντικά υψηλότερη από τις αυξήσεις κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας που είναι τυπικές για τη Fed.

Η Fed “αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο εύρος στόχου θα είναι κατάλληλες”, ανέφερε η δήλωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς που χαράσσει την πολιτική της, επαναλαμβάνοντας τη γλώσσα της προηγούμενης δήλωσής της τον Ιούλιο.

Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις υποδεικνύουν μια παρατεταμένη μάχη της Fed να καταστείλει την υψηλότερη έξαρση του πληθωρισμού από τη δεκαετία του 1980, και η οποία δυνητικά ωθεί την οικονομία τουλάχιστον στα όρια της ύφεσης.

Η Fed ανέφερε ότι “οι πρόσφατοι δείκτες υποδεικνύουν μέτρια αύξηση των δαπανών και της παραγωγής”, αλλά η οικονομία εξακολουθεί να θεωρείται ότι επιβραδύνεται, με ανάπτυξη στο τέλος του έτους μόλις 0,2%.

Η αύξηση του ποσοστού ανεργίας από 3,8% στο τέλος του 2022 σε 4,4% στο τέλος του 2023, εν τω μεταξύ, ξεπερνά κατά πολύ την αύξηση της ανεργίας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα που έχει συνδεθεί με προηγούμενες υφέσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα