Κακοκαιρία: Συνεχίζονται οι έρευνες για την αγνοούμενη στην Κρήτη – Ανυπολόγιστη καταστροφή στο Ηράκλειο
Άνδρες της ΕΜΑΚ και του λιμενικού συνεχίζουν να "χτενίζουν" την περιοχή της Αγίας Πελαγίας Ηρακλείου, αναζητώντας τη γυναίκα που επέβαινε στο ίδιο όχημα με τον άνδρα ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός.
- 16 Οκτωβρίου 2022 07:42
Με τη συμμετοχή δυτών της 3ης ΕΜΑΚ και του λιμενικού συνεχίζονται σήμερα, πρωί Κυριακής οι έρευνες για την 45χρονη γυναίκα, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου (15/10), στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, στην διάρκεια της κακοκαιρίας, από την οποία η Κρήτη θρηνεί ήδη έναν νεκρό. Υπενθυμίζεται ότι η γυναίκα επέβαινε στο ίδιο όχημα με τον άτυχο άνδρα.
Οι έρευνες των δυτών σταμάτησαν το βράδυ του Σαββάτου λόγω του σκότους και των πολλών φερτών υλικών που υπάρχουν στην θαλάσσια περιοχή και ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας, με την αγωνία για την τύχη της γυναίκας να κορυφώνεται.
Υπενθυμίζεται ότι τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης και είναι χαρακτηριστικό ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 453 κλήσεις μέσα σε μία ώρα.
Συνολικά 30 άνθρωποι μεταφέρθηκαν από την πυροσβεστική σε ασφαλές σημείο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννη Αρτοποιό ο οποίος συμπλήρωσε οτι μέσα σε μια ώρα η υπηρεσία δέχθηκε πάνω από 450 κλήσεις. Όπως είπε ο ίδιος η σφοδρότητα του φαινομένου υπερέβη όλες τις προβλέψεις.
Τα περισσότερα προβλήματα σημειώθηκαν στην Αγία Πελαγία και στη Λυγαριά στην περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου. Δρόμοι γέμισαν λάσπες, μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυτοκίνητα, εξοπλισμοί και εμπορεύματα βρέθηκαν μέσα στη θάλασσα.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν και το Νομό Λασιθίου, καθώς στην πόλη της Σητείας ο δρόμος έξω από το αρχαιολογικό μουσείο πλημμύρισε, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στο μουσείο 10 τουρίστες, μεταξύ των οποίων είναι δύο παιδιά. Εγκλωβισμένος είναι και ένας υπάλληλος του μουσείου.
Εν τω μεταξύ, σήμερα, Κυριακή αναμένεται να μεταβεί στην Κρήτη κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο.
Κακοκαιρία: Έβρεξε τρεις φορές περισσότερο στην Κρήτη απ’ όσο σ’ ένα μήνα
Στην παραπάνω δορυφορική φωτογραφία μπορούμε να διακρίνουμε τον πυρήνα της καταιγίδας που είχε ραγδαιότητα πάνω από 25 mm/h βροχής. Γεγονός είναι ότι ενώ οι μετρήσεις από τους δορυφόρους μας βοηθούν σε περιοχές που δεν υπάρχουν σταθμοί, οι μετρήσεις τους υπολείπονται των αντίστοιχων επιφανειακών μετεωρολογικών σταθμών. Αυτό το παρατηρήσαμε και το πρωί στην περιοχή των Χανίων που σημειώθηκαν 100mm βροχής, ενώ στη θαλάσσια περιοχή Κυθήρων Κρήτης είχαμε 160mm.
Πολύ μεγάλα ύψη βροχής, τρεις φορές από την βροχή που πέφτει όλο το μήνα κατέγραψαν πολλοί σταθμοί της Κρήτης με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις την περιοχή του Ηρακλείου με 142mm, τα οποία σημειώθηκαν σε ένα μόλις 6ωρο καιτων Χανίων με 111 mm βροχής.
Ακολουθεί η αποτύπωση της νέφωσης με τα ύψη βροχής τις τελευταίες 24 ώρες από τον μετεωρολογικό δορυφόρο που διακρίνεται στο παρακάτω βίντεο με τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής να αποτυπώνονται κυρίως στα ΝΑ της Κρήτης πάνω απο την θαλάσσια περιοχή.
Από μετρήσεις επιφανειακών μετεωρολογικών σταθμών μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή του Ηρακλείου είχαν καταγραφεί 86.8 mm στον σταθμό του ΝΟΑ στο Ηράκλειο, 52.8 mm στην Κνωσσό (ΝΟΑ) και 46.6 mm στα Δυτικά του Ηρακλείου. Πάντως εκτός από το Ηράκλειο είχαμε πολύ μεγάλα ύψη βροχής στο Λασήθι με 81.2 mm, στο Ζάκρο 82mm και στον Μακρύ Γιαλό 57.4 mm βροχής. Στα Χανιά σημειώθηκαν 99.9 mm στον σταθμό της ΕΜΥ και 106.8 mm στον σταθμό του NOA. Σημειώνουμε ότι τα ύψη βροχής που έπεσαν σε λίγες ώρες σήμερα στην Κρήτη είναι 150% παραπάνω από την μέση μηνιαία βροχή.
Ακολουθεί το βίντεο για την περιοχή της Κρήτης
Στο παραπάνω βίντεο διακρίνεται η κίνηση της κακοκαιρίας από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι στην περιοχή της Κρήτης. Όπως μπορείτε να διακρίνετε η καταιγίδα που πλησίασε προς την περιοχή της Αγίας Πελαγίας δίνει από τον δορυφόρο μεγάλη ραγδαιότητα, όχι όμως ακραία. Σε τοπικό επίπεδο, όπως είπαμε και παραπάνω, μπορεί να έχουν καταγραφεί πολύ μεγαλύτερες τιμές.
Λέκκας: “Κανένα έργο δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει την ορμή των νερών”
Στην Αγία Πελαγία που υπήρξε το επίκεντρο της κακοκαιρίας που έπληξε την Κρήτη και είχε ως τραγική κατάληξη το θάνατο ενός άνδρα και μία αγνοούμενη γυναίκα, έφτασε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για μια μεγάλη καταστροφή, προσθέτοντας ότι ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου «που κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει.
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, μέσα σε τριάντα λεπτά έπεσαν 130 χιλιοστά νερού, τα οποία κατέβαιναν σαν τσουνάμι προς τη θάλασσα, παρασύροντας στο πέρασμα τους, από αυτοκίνητα, μέχρι μπάζα και φερτά υλικά.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις