ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΡΙΝΗ/ 24MEDIA LAB

“ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΑ ΑΠΟ 45ΑΡΙ ΠΩΣ ΤΡΥΠΑΕΙ;”

Ο φάκελος της διπλής μαφιόζικης δολοφονίας στη Ζάκυνθο.

Το μεσημέρι της 9ης Ιουνίου 2020, μία μοτοσικλέτα με δύο αναβάτες πλησίασε μια δεύτερη μοτοσικλέτα στον δρόμο έξω από τη Λιθακιά Ζακύνθου. Οι άγνωστοι δράστες πυροβόλησαν εν κινήσει επτά φορές με 45άρι πιστόλι. Νεκρή έπεσε η Χριστίνα Κλουτσινιώτη, 37 ετών, ενώ ο σύζυγός της, Ντίμης Κορφιάτης, που οδηγούσε τη μηχανή, κατάφερε να επιζήσει. Η αστυνομία γνώριζε ότι ο στόχος των εκτελεστών ήταν εκείνος, όμως δεν κατάφερε να προλάβει τις εξελίξεις. Έναν χρόνο μετά, τον Μάιο του 2021, δύο άντρες εισέβαλαν σε λογιστικό γραφείο στην πόλη της Ζακύνθου και εκτέλεσαν τον 54χρονο Κορφιάτη. Σε κοντινή απόσταση βρέθηκε καμένο ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, μέσα στο οποίο υπήρχαν δύο Καλάσνικοφ.

Η υπόθεση φθάνει τις επόμενες μέρες στο μικτό ορκωτό δικαστήριο της Πάτρας. Κεντρικοί κατηγορούμενοι είναι έξι πρόσωπα, ανάμεσά τους δύο ποινικοί, που φέρεται να είχαν βεντέτα με τον επιχειρηματία Ντίμη Κορφιάτη, κι ένας απότακτος αστυνομικός που κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός. Στον δικαστικό φάκελο υπάρχουν αποκαλυπτικές περιγραφές, μεταξύ άλλων για τη διαφυγή των εκτελεστών από τη Ζάκυνθο με ταχύπλοο σκάφος, το οποίο ανήκε σε γιο εφοπλιστικής οικογένειας, κι επίσης συνομιλίες και λάθη των κατηγορούμενων μετά την πρώτη δολοφονία.

Ο Κορφιάτης είχε κατονομάσει τα πρόσωπα με τα οποία είχε ο ίδιος αντιπαλότητα. Η αντιπαλότητα είχε να κάνει με την ιδιοκτησία ενός ξενοδοχείου στη Ζάκυνθο, όμως αφορούσε επίσης παλιότερες ποινικές υποθέσεις. Ενδεικτικά, για τον απότακτο αστυνομικό που κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός των χτυπημάτων, ο Κορφιάτης είχε καταθέσει εναντίον του σε δίκη για υπόθεση ληστείας. Ο ίδιος είχε καταγγείλει για εμπόριο ναρκωτικών ένα από τα πρόσωπα που περιγράφονται σήμερα ως εκτελεστές. Από τον φάκελο προκύπτει και κάτι ακόμα. Ο αδερφός κεντρικού κατηγορούμενου είχε δολοφονηθεί το 2017 στη Ζάκυνθο από πρόσωπο που βρισκόταν τότε κοντά στον Κορφιάτη. Τα παραπάνω δεν ήταν άγνωστα στις κεντρικές υπηρεσίες της αστυνομίας.

Η αστυνομία λέει ότι την επομένη της «παράπλευρης» δολοφονίας Κλουτσινιώτη ένας άγνωστος άντρας τηλεφώνησε στο αστυνομικό τμήμα Ζακύνθου, λέγοντας ότι ένας ντόπιος είχε απομακρύνει τους δράστες από το λιμανάκι Πόρτο Ρόμα στη Βασιλική, με ένα λευκό ταχύπλοο. Το σκάφος, που ανήκε σε νεαρό εφοπλιστή, βρέθηκε δεμένο και ο ντόπιος που κατονομάστηκε από τον άγνωστο πληροφοριοδότη, κλήθηκε για κατάθεση. Είπε ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό για την ένοπλη επίθεση και περιέγραψε ότι λίγες μέρες νωρίτερα είχε συναντηθεί στη Ζάκυνθο με τον εφοπλιστή, ώστε να αγοράσει το σκάφος που είχε δει σε αγγελία.

Ο τρόπος μεταφοράς του σκάφους στη Ζάκυνθο θεωρείται από την αστυνομία σημαντικό στοιχείο. Τρεις μέρες νωρίτερα, ένας Αλβανός ιδιοκτήτης φορτηγού ειδοποιήθηκε αργά τη νύχτα να μεταβεί στον Ισθμό της Κορίνθου, ώστε να μεταφέρει ένα σκάφος, διότι το όχημα που το ρυμουλκούσε είχε υποστεί βλάβη. Εκεί τον περίμενε ένας από τους κεντρικούς κατηγορούμενους, υπάλληλος του νεαρού εφοπλιστή, ο οποίος φέρεται να του ζήτησε να μεταφέρει το σκάφος στο λιμάνι της Κυλλήνης, χωρίς να το παραδώσει σε κάποιον. Στον φάκελο περιγράφεται ότι το ταχύπλοο μεταφέρθηκε στη συνέχεια από τρίτους σε μια αποθήκη ξυλείας στο Κορακοχώρι Ηλείας.

Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ-ΚΛΕΙΔΙ

Ο Κορφιάτης δολοφονήθηκε στις 7 Μαΐου του 2021 και λίγες μέρες αργότερα, σύμφωνα πάντα με τον φάκελο της υπόθεσης, φέρεται να παρουσιάστηκε στις αρχές ένας μάρτυρας-κλειδί, ο οποίος βρίσκεται έκτοτε σε άτυπο καθεστώς προστασίας. Ο ίδιος υποστήριξε πως οι δύο κεντρικοί κατηγορούμενοι μετέβησαν και διέφυγαν από τη Ζάκυνθο με το λευκό ταχύπλοο. Είχαν μαζί τους τουλάχιστον ένα πιστόλι και κράνη μοτοσικλέτας. Τους παρέλαβε στην Ηλεία από σημείο που είχαν συμφωνήσει («ήταν βρεγμένοι», κατέθεσε ο μάρτυρας) και βρίσκονταν μαζί στο ίδιο αυτοκίνητο στη διαδρομή για την Αθήνα.

Όπως περιγράφεται, οι κατηγορούμενοι άκουγαν ειδήσεις στη διαδρομή, διαπιστώνοντας ότι είχαν σκοτώσει τη γυναίκα και όχι τον Κορφιάτη. «Μόνο την π… σκότωσες;» ρώτησε ο πρώτος, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία που περιλαμβάνεται στον φάκελο. Για να λάβει την απάντηση: «Έχεις ιδέα από 45άρι πώς τρυπάει; Επειδή έχεις, μη μιλάς. Τον πέτυχα σίγουρα, δεν θα γλιτώσει». Οι ίδιοι φέρεται να συζήτησαν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στο νοσοκομείο όπου θα διακομιζόταν ο τραυματίας Κορφιάτης «για να το τελειώσουν», χωρίς όμως τελικά να το επιχειρήσουν. Στον πρώτο κατηγορούμενο αποδίδεται και η παρακάτω φράση: «Στον π… τον μπάτσο να δω τι θα πούμε (σσ: φέρεται να μιλά για τον απότακτο αστυνομικό, που κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός). Εγώ θα πω ότι έφταιγες εσύ».

Ο πρώην αστυνομικός εκπροσωπείται από τον ποινικολόγο Γιάννη Γλύκα, ο οποίος απαντώντας σε ερώτημα του Magazine, σχολίασε: «Η ηθική αυτουργία προϋποθέτει κίνητρο σοβαρό, κάποιον λόγο αδιαμφισβήτητο, ώστε να προκληθεί η τέλεση της πράξης από άλλους, καθορίζοντας τα μέσα και τον τρόπο τέλεσης αυτής. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τη λεπτομερή μελέτη της δικογραφίας. Είμαστε αισιόδοξοι για τη θετική έκβαση της υπόθεσης».

Τις κατηγορίες αρνούνται και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να σταθεί λογικά ότι έδρασαν με ηθικό αυτουργό τον πρώην αστυνομικό, με τον οποίο, όπως λένε, είχαν σχέσεις διώκτη – διωκώμενου. Οι βασικοί κατηγορούμενοι λένε ότι καταγγέλθηκαν από τον Κορφιάτη για μια σειρά υποθέσεων, εξαιτίας της κόντρας που είχαν για την ιδιοκτησία του ξενοδοχείου στο νησί. Επιπλέον, κάποιοι επικαλούνται άλλοθι για τον τόπο που βρίσκονταν την ώρα των επιθέσεων, ή προβλήματα υγείας που καθιστούν ανέφικτη την οδήγηση ταχύπλοου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε την εξιχνίαση της δολοφονίας της Κλουτσινιώτη τον Ιούνιο του 2021. Ο φόνος του συζύγου της, λίγες μέρες πριν, επιτάχυνε τις εξελίξεις. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος έξι ατόμων και τον Οκτώβριο του 2021 το Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής ανακοίνωσε και την εξιχνίαση της δολοφονίας Κορφιάτη. Δύο από τους βασικούς κατηγορουμένους στην πρώτη υπόθεση περιγράφονται ως συμμετέχοντες και στη δεύτερη. Η εμπλοκή των υπολοίπων αποδίδεται σε στοιχεία που φέρεται να παρέθεσε συγκατηγορούμενός τους, κι επίσης από ευρήματα σε όπλα και εξοπλισμό μοτοσικλέτας.

Οι κεντρικοί κατηγορούμενοι της διπλής δολοφονίας στη Ζάκυνθο παραμένουν προφυλακισμένοι και περιμένουν τη δίκη τους στο κακουργιοδικείο της Πάτρας. Ο Κορφιάτης και η Κλουτσινιώτη είχαν αποκτήσει τρία παιδιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα