Τσέζαρις Γκραουζίνις: Όχι μόνο σκηνοθετεί, αλλά αλλάζει και ρόλους με τον Βασίλη Μπισμπίκη
Εξαιρετικά πολυάσχολος είναι ο σπουδαίος Λιθουανός σκηνοθέτης, Τσέζαρις Γκραουζίνις, καθώς τη νέα σεζόν εμπλέκεται με τρεις παραστάσεις- Διαβάστε αναλυτικά.
- 21 Σεπτεμβρίου 2022 12:31
Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις μετά την αμφιλεγόμενη σκηνοθετική οπτική της “Αντιγόνης” του Σοφοκλή που παρουσίασε το καλοκαίρι που μας πέρασε, επιστρέφει στις θεατρικές σκηνές με δύο σκηνοθεσίες, αλλά και σε ρόλο ηθοποιού. Δεν ξέρουμε αν “κόλλησε” το μικρόβιο πολλών Ελλήνων σκηνοθετών που -ειδικά τα τελευταία χρόνια- δουλεύουν μέσα σε μία σεζόν σε πολλές παραστάσεις και με διάφορους ρόλους, πάντως μας εξέπληξε αυτή του η επιλογή.
Γλυκόπικρη ιστορία αγάπης
Έτσι, στις 9 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αθηνών θα ανέβει το έργο “Φιλιά, Όσκαρ…” η γλυκόπικρη ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης του Éric-Emmanuel Schmitt με τον Θανάση Τσαλταμπάση και την Αγοραστή Αρβανίτη.
Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις αναφέρει χαρακτηριστικά για το έργο αυτό πως: “σύμφωνα με τον συγγραφέα της νουβέλας «όταν πια δεν μπορούν να μας σώσουν τα φάρμακα, αναλαμβάνει να το κάνει το χιούμορ και η φαντασία». Είναι προφανές ότι αυτή η σκέψη του Schmitt καθιστά την ιστορία του μικρού Όσκαρ πολύ σημαντική, ειδικά για την εποχή που ζούμε. Παρόλα αυτά, το κίνητρο για να την παρουσιάσουμε στο θεατρικό κοινό, είναι η ανάγκη μας να μιλήσουμε για τη χαρά να είσαι ζωντανός. Το να πιστέψεις και να βρεις αυτή τη χαρά, ακόμα και όντας σε απόγνωση λόγω δυστυχίας ή αρρώστιας, είναι το πιο σημαντικό αλλά και δύσκολο καθήκον για κάθε άνθρωπο. Χωρίς χαρά η ύπαρξή μας γίνεται μίζερη και ανούσια. Πιστεύω ότι το πιο ωραίο που μπορεί να κάνει το θέατρο είναι να μιλήσει γι’ αυτό”.
Και Καλιγούλας
Μία εβδομάδα σχεδόν μετά, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Τζένη Καρέζη ο «Καλιγούλας», σε δραματουργία και σκηνοθεσία του ίδιου του Τσέζαρις Γκραουζίνις. Η παράσταση που ανεβαίνει μετά από έναν κύκλο επιτυχημένων παραστάσεων στο θέατρο Λιθογραφείον στην Πάτρα, είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Αλμπέρ Καμύ. Πρόκειται για μια κωμική περφόρμανς που, με αφορμή την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καλιγούλα, αποδομεί σαρκαστικά την εξουσία, την «πολιτική», τη θρησκεία, τον ερωτισμό και την τέχνη.
Πρωταγωνιστούν οι: Ελένη Γεωργακοπούλου, Φάνης Δίπλας, Αλέξανδρος Κουκιάς, Αλέξανδρος Τσίτσος
Και σε ρόλο ηθοποιού
Η μεγαλύτερη ωστόσο έκπληξη του Λιθουανού σκηνοθέτη ήταν το γεγονός πως φέτος θα τον δούμε και σε ρόλο ηθοποιού στην παράσταση “Εγκλημα και Τιμωρία” που θα σκηνοθετήσει ο Βασίλης Μπισμπίκης στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση το 2023. Οι δυο τους συνεργάστηκαν φέτος στην “Αντιγόνη”, όπου ο Μπισμπίκης ερμήνευσε τον ρόλο του Κρέοντα. και προφανώς βρήκαν πολλά κοινά σημεία στην καλλιτεχνική τους οπτική, γι΄αυτό και συνεχίζουν τη συνεργασία τους, αυτή τη φορά αντίστροφα.
Στην παράσταση αυτή, μια «νέα» ιστορία, ενός «νέου» Ρασκόλνικοβ, ερμηνευμένου από τον Θοδωρή Σκυφτούλη, έρχεται να παρασταθεί με τρόπο ακραία ρεαλιστικό υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Βασίλη Μπισμπίκη, με τον ίδιο στον ρόλο του ανακριτή Πορφύρη και τον Τσέζαρις Γκραουζίνις στον ρόλο του αλκοολικού Μαρμελάντοφ.
Τον θίασο συμπληρώνουν οι ηθοποιοί της Oμάδας Cartel που μέσα από μια νέα διασκευή του εμβληματικού μυθιστορήματος του 1866, φέρνει την ιστορία, με τη μέθοδο της γραμμικής αφήγησης, στο τώρα, στους δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας. Τι σημαίνει άραγε, εν έτει 2023, η αυτοδικία που διαπράττει ο νεαρός φοιτητής της Νομικής Ροντιόν Ρομάνοβιτς Ρασκόλνικοβ, όταν παίρνει τον νόμο στα χέρια του και δολοφονεί την Αλιόνα Ιβάνοβνα, μια γριά τοκογλύφο, και την αδερφή της, Λιζαβέτα, που έτυχε απλώς να επιστρέψει σπίτι την ώρα του πρώτου – προσχεδιασμένου– φόνου;
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις