Λευτέρης Χρυσοφάκης: Φοιτητική στέγη – Θα αφήσουμε τα παιδιά χωρίς σπουδές;

Λευτέρης Χρυσοφάκης: Φοιτητική στέγη – Θα αφήσουμε τα παιδιά χωρίς σπουδές;
Ο Λευτέρης Χρυσοφάκης Λευτέρης Χρυσοφάκης/facebook

Ο Λευτέρης Χρυσοφάκης, μέλος της γραμματείας του τομέα Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, γράφει στο NEWS 24/7 για την πολιτική στέγης για τους φοιτητές.

Ανάμεσα στη διεθνή ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παρακολούθηση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε ένα θέμα που αφορά στην καθημερινότητα δεκάδων, για να μην πούμε εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών.

Η φοιτητική στέγη τείνει να εξελιχτεί σε μείζον θέμα καθώς τα ενοίκια έχουν ξεφύγει και η απουσία της κρατικής παρέμβασης είναι για άλλη μια φορά αισθητή.

Για πολλές οικογένειες το κόστος είναι αφόρητο και εκ των πραγμάτων χιλιάδες φοιτητές που έχουν περάσει σε πανεπιστήμια μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, δεν θα μπορούν να σπουδάσουν.

Το ΠΑΣΟΚ επεξεργάστηκε ήδη από τον χειμώνα ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος για πρόσβαση των νέων, των φοιτητών και των οικογενειών σε φθηνή στέγη. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών φτάνουν μέχρι και 22% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ το διαθέσιμο απόθεμα φοιτητικών κατοικιών μειώθηκε σημαντικά, κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικά πόλεις.

Πριν από λίγες ημέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέδειξε γι άλλη μια φορά το θέμα και παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως :

  • Η διεύρυνση της επιδότησης ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια
  • Το πρόσθετο επίδομα σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει σε πόλη κύριου τουριστικού προορισμού
  • Η επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους

Γνωρίζουμε όλοι ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει πολιτική στέγης για τους φοιτητές. Οι εστίες είναι λίγες και στην πλειοψηφία τους σε άσχημη κατάσταση. Ο τουρισμός, η μετανάστευση και οι πλατφόρμες ενοικίασης μείωσαν τα διαθέσιμα σπίτια.

Την ίδια στιγμή, σε πολλές περιπτώσεις, ιδιοκτήτες σπιτιών βρίσκουν ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν, νοικιάζοντας ακριβά ακόμη και διαμερίσματα που είναι σε άθλια κατάσταση.

Το θέμα είναι μεγάλο. Κρίνεται το μέλλον μιας γενιάς, κρίνονται οι διακηρύξεις όλων για επένδυση στη γνώση, κρίνεται η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος, κρίνονται όμως και η κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία των ιδιοκτητών.

Το ΠΑΣΟΚ ανοίγει τον δρόμο και πιστεύει ότι μια νέα κοινωνική πολιτική που θα αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της στέγης, είναι εφικτή.

** Ο Λευτέρης Χρυσοφάκης είναι μέλος της Γραμματείας Τομέα Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, πολιτευτής Α’ Πειραιά, επιχειρηματίας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα