Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα.Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους.

Σε αυτήν τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν κυρίως την κοινωνική και οικονομική πολιτική, την παιδεία και την υγεία. Αυτή την εβδομάδα υπήρξε μέτρια συμμετοχή από τα κόμματα, καθώς άσκησαν στο σύνολό τους 188 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΠΣ με 66, ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 34, το ΚΚΕ με 31, η ΝΔ με 29, η Ελληνική Λύση με 17 και το ΜέΡΑ25 με 11 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 113 Ερωτήσεις, 49 Αναφορές, 22 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 17.10.2022

ΜέΡΑ25: Το σχέδιο νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και την ιατρική εκπαίδευση που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας πρέπει να σταματήσει πριν να φτάσει στη Βουλή

Ερώτηση καταθέτουν επτά βουλευτές του ΜέΡΑ25 προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την δευτεροβάθμια περίθαλψη και την ιατρική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, με το προτεινόμενο αυτό σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται αύξηση στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ αλλά ελαστικοποιείται το πλαίσιο της δουλειάς των νοσοκομειακών γιατρών, διότι δίνεται η δυνατότητα της μερικούς απασχόλησης σε ιδιώτες γιατρούς σε θέσεις που έχουν αποβεί άγονες. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα της περιορισμένης απασχόλησης στο ιδιωτικό τομέα από δημόσιους γιατρούς. Σύμφωνα με τους βουλευτές, αυτό το σχέδιο νόμου δείχνει μια περαιτέρω απαξίωση του ΕΣΥ. Τέλος, ρωτούν τον Υπουργό αν σκοπεύει να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας για την ισότιμη πρόσβαση όλων στα νοσοκομεία και ποιοι θα επωφεληθούν από αυτό το σχέδιο νόμου.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΚΚΕ: Για τη φοίτηση των μαθητών με αναπηρία και όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Ερωτάται η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, από οκτώ βουλευτές του ΚΚΕ για την φοίτηση των μαθητών με αναπηρία και όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Σύμφωνα με τους βουλευτές, η απόφαση της κυβέρνησης να μην λάβει κανένα προληπτικό μέτρο προστασίας στα σχολεία από τον Covid-19 θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τους μαθητές και ιδιαίτερα τους μαθητές με αναπηρίες ή με σοβαρές ασθένειες. Έπειτα αναφέρουν, ότι πέρυσι το Υπουργείο Παιδείας είχε προβλέψει τμήματα τηλεκπαίδευσης για την ομάδα αυτή μαθητών που ήταν ιδιαίτερα δυσλειτουργικά διότι το Υπουργείο δεν προχώρησε σε πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού. Φέτος, κατηγορούν την κυβέρνηση, ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους μαθητές με αναπηρίες ή με σοβαρές ασθένειες, γι’ αυτό και ρωτούν την Υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να βοηθήσει αυτή την ομάδα μαθητών.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τρίτη 18.10.2022

Ελληνική Λύση: Αντικείμενο λαθρανασκαφής και παράνομης διακίνησης είναι το ειδώλιο Νο 29 της λεγόμενης Συλλογής Στερν, που ως διαπίστωση, σημαίνει ότι πρέπει να κατασχεθεί άμεσα και να γυρίσει στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία Ασημακοπούλου, καταθέτει ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Στυλιανή Μενδώνη, σχετικά με ένα αντικείμενο λαθρανασκαφής και παράνομης διακίνησης της Συλλογής Στερν. Σύμφωνα με την βουλεύτρια, το ειδώλιο αρ. 29 της Συλλογής Στερν είναι αποδεδειγμένα αντικείμενο αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας από τον καταδικασμένο για αρχαιοκαπηλία Gianfranko Becchina. Αυτό σημαίνει ότι είχε εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα και πρέπει να επιστραφεί άμεσα. Επιπλέον συνεχίζει, έχει τεθεί σε αμφιβολία η γνησιότητα ορισμένων αντικειμένων από την Συλλογή Στερν. Τέλος, ρωτάει την Υπουργό αν το Υπουργείο είχε ελέγξει τα πιστοποιητικά προέλευσης αυτών των αντικειμένων και αν έχει δοθεί εντολή για την εξέταση της γνησιότητας των αρχαιοτήτων της Συλλογής Στερν.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Νέα Δημοκρατία: Η γήρανση του πληθυσμού – η περίπτωση της Φωκίδας

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Μπούγας, απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Επικρατείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργο Γεραπετρίτη και Κωστή Χατζηδάκη, αντίστοιχα, σχετικά με την γήρανση του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρει ότι το ζήτημα της δημογραφικής γήρανσης ,που έχει υποτιμηθεί πολλά χρόνια, είναι ένα από τα πιο βασικά προβλήματα της χώρας. Ο βουλευτής συνεχίζει λέγοντας, ότι σύμφωνα με μελέτες δύο ελληνικών Πανεπιστημίων, υπάρχουν και χωρικές διαφοροποιήσεις στην γήρανση της χώρας με την Ηπειρωτική Ελλάδα να σημειώνει τα υψηλότερα ποσοστά γήρανσης. Έπειτα, δίνοντας έμφαση στις οικονομικές επιπτώσεις της αύξησης του πληθυσμού άνω των 65 ετών ρωτά τους Υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπεργηρίας του πληθυσμού.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥΡΙΖΑ: Με τη “βούλα” της υπουργού Παιδείας και του Δημάρχου Αθηναίων τα σχολεία του Δήμου της Αθήνας μετατρέπονται σε κατηχητικά κέντρα της εκκλησίας

Δεκαοκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την εισβολή του σκοταδισμού και θρησκευτικού προσηλυτισμού στην εκπαίδευση. Οι βουλευτές αναφέρουν μια σειρά από παραδείγματα δίνοντας έμφαση στο τελευταίο το οποίο είναι η μαζική παραχώρηση χώρων Δημοτικών σχολείων σε εκκλησίες από τον Δήμο Αθηναίων στο πλαίσιο ενός προγράμματος. Η παραχώρηση χώρων αυτών, σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές, θα γίνονται σε ώρες εκτός καθημερινής εκπαιδευτικής λειτουργίας με στόχο όπως αναφέρει η περιγραφή του προγράμματος την αποδοχή της διαφορετικότητας και την ανάπτυξη της αλληλεγγύης. Ωστόσο, καταγγέλλουν οι βουλευτές, ότι στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος οι δραστηριότητες της Εκκλησίας υποκρύπτουν θρησκευτική κατήχηση κάτι που απαγορεύεται ρητά σε οδηγία του Δήμου Αθηναίων. Τέλος, ρωτάνε την Υπουργό αν θα παρέμβει προκειμένου να μη δοθεί έγκριση από τα αρμόδια όργανα για την παραχώρηση σχολικών χώρων σε δραστηριότητες που υποκρύπτουν θρησκευτική κατήχηση.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 19.10.2022 

ΚΚΕ: Δραματικές καθυστερήσεις των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και οχήματα

Έξι βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, σχετικά με τις καθυστερήσεις των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και οχήματα. Σύμφωνα με τους βουλευτές, οι πραγματικές ανάγκες σε ασθενοφόρα είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες από τον αριθμό του στόλου ΕΚΑΒ που είναι σε μεγάλο βαθμό δυσλειτουργικός. Συνεχίζουν λέγοντας, ότι και να ήταν λειτουργικά δεν υπάρχει προσωπικό για να στελεχωθούν. Τέλος, αναφέρουν τον τεράστιο χρόνο αναμονής για ασθενοφόρα για επείγοντα χαρακτηριστικά και ρωτάνε τον Υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Νέα Δημοκρατία: Προσβασιμότητα περιεχομένου ΜΜΕ από Άτομα με Αναπηρίες

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, σχετικά με την προσβασιμότητα περιεχομένου ΜΜΕ από άτομα με αναπηρίες. Ο βουλευτής αναφέρεται στον αποκλεισμό των τυφλών πολιτών από την πλήρη ενημέρωση, διότι δεν υφίσταται πάντοτε η εκφώνηση υπότιτλων ξενόγλωσσου περιεχομένου. Δίνοντας έμφαση στην μέριμνα που έχει ληφθεί τα τελευταία χρόνια για την προσβασιμότητα των ΜΜΕ από άτομα με αναπηρία, ρωτά τον Υπουργό ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την ισότιμη παροχή από τηλεοπτικούς σταθμούς εύκολης πρόσβασης των ΑμεΑ σε ενημερωτικό περιεχόμενο και αν προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο εκφώνησης υπότιτλων των ξενόγλωσσων περιεχομένων.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥΡΙΖΑ: Αστυνομικοί κατηγορούνται για βιασμό 19χρονης γυναίκας μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας. Τι προτίθεται να πράξει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά την κοινωνική κατακραυγή;

Τριάντα εννιά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, σχετικά με τον βιασμό 19χρονης γυναίκας μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας. Συγκεκριμένα, αναφέρονται στο γεγονός ότι η ιατροδικαστική έκθεση πιστοποιεί τα ίχνη βιασμού στην κοπέλα σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των ένστολων οι οποίοι αρνούνται τον βιασμό. Έπειτα, καταγγέλλουν ότι οι κάμερες στο Α.Τ. Ομόνοιας δε λειτουργούν εδώ και πολύ καιρό αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ρωτάνε τον Υπουργό αν έχουν διερευνηθεί οι ευθύνες των αρμόδιων για τον βιασμό της 19χρονης και τις υπόλοιπες καταγγελίες.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 20.10.2022

Νέα Δημοκρατία: Αλλαγή των διαδικασιών στην απονομή δικαιοσύνης για τα εγκλήματα βιασμού και σεξουαλικής βίας

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Τσιγκρής, απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνο Τσιάρα και Τάκη Θεοδωρικάκο, αντίστοιχα, σχετικά με την αλλαγή διαδικασιών στην απονομή δικαιοσύνης για τα εγκλήματα σεξουαλικής βίας. Όπως αναφέρει  ο βουλευτής και με βάση στατιστικά στοιχεία, η κοινωνική απόρριψη που βιώνει το θύμα βιασμού έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός κλίματος σιωπής και ενοχοποίησης του ίδιου του θύματος ακόμα και από φορείς του επίσημου κοινωνικού ελέγχου του θύματος. Γι’ αυτό και ο βουλευτής προτείνει να ανατεθεί η προανάκριση αυτών των εγκλημάτων σε γυναίκες αστυνομικούς και να προβλεφθεί ειδική εκπαίδευση των αρμόδιων για τα εγκλήματα αυτά. Τέλος, ρωτά τους Υπουργούς αν προτίθενται να λάβουν υπόψιν τους τις παραπάνω προτάσεις.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥΡΙΖΑ: Θα προστατέψει η πολιτεία το δικαίωμα του πολίτη για διαμονή στην πρώτη κατοικία του;

Πενήντα έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, Κωνσταντίνο Τσιάρα και Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την προστασία του δικαιώματος του πολίτη για διαμονή στην πρώτη κατοικία του από την πολιτεία. Οι βουλευτές χρησιμοποιώντας στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες καταγγέλλουν ότι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό χιλιάδων ακινήτων λαϊκών οικογενειών και τους επόμενους μήνες προγραμματίζονται κι άλλοι. Τέλος, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι οι πρώτες κατοικίες παραμένουν νομικά απροστάτευτες από τους πλειστηριασμούς, ρωτάνε τους Υπουργούς πόσες περιπτώσεις πλειστηριασμών αναφέρονται στην πρώτη κατοικία και πως προτίθενται να σταματήσουν την ανοδική πορεία των πλειστηριασμών.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΚΚΕ: Τραγική η έλλειψη υποδομών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ερωτάται η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως από δύο βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με τις υποδομές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με αφορμή το συμβάν πτώσης και σοβαρού τραυματισμού φοιτητή νομικής κατά την διάρκεια του μαθήματος, οι βουλευτές αναφέρονται στα προβλήματα υποχρηματοδότησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων που οδηγούν στην υποβάθμιση τους. Συνεχίζουν λέγοντας, ότι ενώ βρέθηκαν εκατομμύρια ευρώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα των Συλλόγων για προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και για υποδομές. Τέλος, ρωτάνε την Υπουργό ποια μέτρα θα λάβει για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 21.10.2022

ΚΙΝΑΛ: Λειτουργικές δαπάνες των Πρεσβειών της Ελλάδας

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, σχετικά με τις λειτουργικές δαπάνες των Πρεσβειών της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν παράσχει επαρκή οικονομική στήριξη ακόμα και για στοιχειώδεις εκδηλώσεις των πρεσβειών. Τέλος, αναφερόμενος στην ανισότητα που βιώνουν οι Πρεσβείες της Ελλάδας σε σύγκριση με τις άλλες πρεσβείες, ρωτά τον Υπουργό αν προτίθεται να λάβει μέτρα για την αλλαγή αυτής της κατάστασης.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥΡΙΖΑ: Λάθη και παραλείψεις στον επανυπολογισμό της παράλληλης ασφάλισης από τον e_ΕΦΚΑ

Πενήντα τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, σχετικά με παραλείψεις στον επανυπολογισμό της παράλληλης ασφάλισης από τον e_ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα οι βουλευτές αναφέρονται, πως για περίπου 500.000 συντάξεις, υπάρχει τεράστια διαφορά στο τελικό ποσό της λαμβανόμενης σύνταξης, καθώς δεν υπολογίστηκε ο χρόνος της παράλληλης ασφάλισης στη διαδικασία επανυπολογισμού από 1/1/2019 κάτι που παραδέχτηκε ο e-ΕΦΚΑ. Επιπλέον,  επισημαίνεται ότι θα προκύψουν λάθη στον υπολογισμό συντάξεων για ασφαλισμένους με έτη ασφάλισης άνω των 30, καθώς και με τον υπολογισμό μελλοντικών αυξήσεων των κύριων συντάξεων. Τέλος, ρωτάνε τον Υπουργό τι μέτρα θα λάβει για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα