Τα έντομα μπορούν να δώσουν γεύση κρέατος στο φαγητό μας
Η χρήση εντόμων σε έτοιμα τρόφιμα μπορεί να θυμίζει κρέας και αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης, σύμφωνα με έρευνα. Αν καταφέρουν να ενσωματωθούν στις διατροφικές μας συνήθειες, μπορούν να δώσουν μεγάλη "ανάσα" στον πλανήτη.
- 24 Αυγούστου 2022 16:18
Τα έντομα μπορούν να αποκτήσουν γεύση κοντινή με το κρέας, συμβάλλοντας στην παροχή μιας πιο φιλικής προς το περιβάλλον εναλλακτικής λύσης σε σχέση με τις παραδοσιακές επιλογές κρέατος, ανακάλυψαν επιστήμονες.
Ερευνητές μαγείρεψαν με ζάχαρη αλευρώδεις, την προνυμφική μορφή του αλευρώδους κίτρινου σκαθαριού και διαπίστωσαν, σύμφωνα με τον Guardian, ότι το αποτέλεσμα είναι μια γεύση που μοιάζει με κρέας και θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί σε έτοιμα τρόφιμα ως πηγή πρωτεΐνης.
Ενώ οι αλευρόσκωληκες χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα κυρίως ως σνακ για κατοικίδια ζώα ή ως δόλωμα ψαρέματος, έχουν δυνατότητες να γίνουν και πηγή τροφής για τους ανθρώπους, αποκτώντας την αναγνωρίσιμη γεύση του κρέατος χωρίς τις επιβλαβείς επιπτώσεις στο κλίμα, καθώς και την άμεση ρύπανση του αέρα και των υδάτων, από την εκτροφή βοδινού, χοιρινού κρέατος και άλλων τροφίμων ζωικής προέλευσης.
“Υπερτροφές” τα βρώσιμα έντομα
“Τα έντομα είναι μια θρεπτική και υγιεινή πηγή τροφής με υψηλές ποσότητες λιπαρών οξέων, βιταμινών, ανόργανων συστατικών, φυτικών ινών και υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών, που είναι σαν αυτές του κρέατος”, λέει ο In Hee Cho, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Wonkwang της Νότιας Κορέας, επικεφαλής της μελέτης.
“Σε πολλούς καταναλωτές αρέσει στα σοβαρά και έχουν ανάγκη τη ζωική πρωτεΐνη στη διατροφή τους. Ωστόσο, η παραδοσιακή κτηνοτροφία παράγει περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ό,τι τα αυτοκίνητα. Από την άλλη πλευρά, η εκτροφή εντόμων απαιτεί μόνο ένα κλάσμα των επιπτώσεων στη γη, το νερό και τις ζωοτροφές σε σύγκριση με την παραδοσιακή κτηνοτροφία”.
Ο Cho δήλωσε ότι τα βρώσιμα έντομα, όπως οι αλευρώδεις και οι γρύλοι, είναι “υπερτροφές” που απολαμβάνουν εδώ και καιρό οι κοινότητες στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Ωστόσο, οι άνθρωποι στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική είναι γενικά πιο επιφυλακτικοί με την κατανάλωση εντόμων, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες αρκετών εστιατορίων και σούπερ μάρκετ να παρέχουν επιλογές εντόμων στους καταναλωτές.
Η χρήση των αλευρόσκονων ως αρωματική ουσία που μοιάζει με κρέας μπορεί να βοηθήσει να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα, ελπίζουν οι ερευνητές. Η νέα μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στην Αμερικανική Χημική Εταιρεία αυτή την εβδομάδα, διαπίστωσε ότι οι γεύσεις απελευθερώνονται όταν οι αλευρώδεις θερμαίνονται με σάκχαρα, με τις πρωτεΐνες και τα σάκχαρα να αλληλεπιδρούν και να καραμελώνουν, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να γίνονται μια σειρά από γεύσεις που μοιάζουν με κρέας και αλμυρές γεύσεις.
Διαφορετικές διαδικασίες μαγειρέματος παρήγαγαν διαφορετικά αποτελέσματα, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Οι αλευρώδεις στον ατμό εκπέμπουν ένα είδος αρώματος που μοιάζει με γλυκό καλαμπόκι, ενώ οι ψητές και οι τηγανητές εκδοχές έχουν μεγαλύτερη ομοιότητα με τις γαρίδες. Μια ομάδα εθελοντών χρησιμοποιήθηκε σε τεστ όσφρησης για να διαπιστωθεί η καλύτερη γεύση κρέατος από αυτές που παρασκευάστηκαν.
Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων απειλεί τον πλανήτη
Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο περίπου όλων των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα, με την εκτροφή ζώων για κρέας να ευθύνεται για την πλειονότητα αυτών των εκπομπών. Η βόσκηση και η διατροφή των ζώων καταναλώνει περίπου το 80% των γεωργικών εκτάσεων της Γης, με τα πάντα, από τις αγελάδες μέχρι τη μαζική αποψίλωση της γης για να δημιουργηθεί βοσκότοπος, να προκαλούν εκπομπές που θερμαίνουν τον πλανήτη.
Οι επιστήμονες λένε ότι η αποφυγή του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον πλανήτη, αν και η κρεατοφαγία παραμένει δημοφιλής στη Δύση και κερδίζει τώρα έδαφος μεταξύ μιας αναδυόμενης πλούσιας τάξης στην Κίνα και την Ινδία.
Τα έντομα, τα οποία μπορούν να εκτραφούν σε τεράστιους αριθμούς σε μικρούς χώρους με ένα κλάσμα της ρύπανσης του παραδοσιακού κρέατος, έχουν αναφερθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ως μια δυνητικά πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών για τη διατροφή ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού που αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια άτομα μέχρι το 2050.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις