Νόμπελ Ειρήνης: Σε Ουκρανούς, Ρώσους και Λευκορώσους υπερασπιστές των πολιτικών δικαιωμάτων
Ο Λευκορώσος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Άλες Μπιαλιάτσκι, η ρωσική οργάνωση "Memorial" και η ουκρανική οργάνωση "Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες" τιμήθηκαν σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2022.
- 07 Οκτωβρίου 2022 12:25
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή (07/10) στο Όσλο η απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης, με Ουκρανούς, Ρώσους και Λευκορώσους υπερασπιστές των πολιτικών δικαιωμάτων να είναι οι από κοινού νικητές.
Ο Άλες Μπιαλιάτσκι – υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Λευκορωσία κέρδισε το φετινό βραβείο μαζί με τη ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων “Memorial” και την ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων το “Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες“.
Η ανακοίνωση έγινε από την Πρόεδρο της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ Berit Reiss-Andersen από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ στο Όσλο, όπως μεταδίδει το BBC.
Οι νικητές “επιδεικνύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία“, ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ.
Έδειξαν τη σημασία του “δικαιώματος κριτικής στην εξουσία και προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών”.
Οι αποδέκτες επαινούνται επίσης για τις προσπάθειές τους να τεκμηριώσουν “εγκλήματα πολέμου, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατάχρηση εξουσίας”.
Ποιος είναι ο Άλες Μπιαλιάτσκι
Ένας από τους νικητές του φετινού Νόμπελ Ειρήνης είναι ο Λευκορώσος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Άλες Μπιαλιάτσκι, ο οποίος αυτή τη στιγμή κρατείται προφυλακισμένος.
Ο 60χρονος Άλες Μπιαλιάτσκι, είναι ο ιδρυτής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Viasna (Άνοιξη) της χώρας, το οποίο ιδρύθηκε το 1996 ως απάντηση στη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων στους δρόμους από τον αυταρχικό ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.
“[Ο Μπιαλιάτσκι έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προώθηση της δημοκρατίας και της ειρηνικής ανάπτυξης στην πατρίδα του”, δήλωσε η επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.
Ο Μπιαλιάτσκι συνελήφθη για πρώτη φορά και φυλακίστηκε το 2011-14 με κατηγορίες φοροδιαφυγής που πάντα αρνιόταν.
Συνελήφθη ξανά το 2020 μετά από μαζικές διαμαρτυρίες κατά τις οποίες η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας και οι ανεξάρτητοι παρατηρητές υποστήριζαν ότι ήταν νοθευμένες οι εκλογές στη Λευκορωσία που κράτησαν τον Λουκασένκο στην εξουσία.
Ο πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ Μπέριτ Ράις-Άντερσεν δήλωσε ότι “δεν είχε υποχωρήσει ούτε μια ίντσα για τον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα” στη Λευκορωσία.
Η ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων το “Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες”
Το CGS είναι μια από τις κορυφαίες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας. Ιδρύθηκε το 2007, όταν ηγέτες οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από εννέα μετασοβιετικές χώρες αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα διασυνοριακό κέντρο υποστήριξης πόρων στο Κίεβο.
Από την ίδρυσή του, το CGS παρακολουθεί πολιτικές διώξεις στην κατεχόμενη Κριμαία, έχει τεκμηριώσει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ντονμπάς και έχει οργανώσει διεθνείς εκστρατείες για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων του Κρεμλίνου.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Κέντρο Πολιτικών Ελευθεριών έχει εμπλακεί σε προσπάθειες εντοπισμού και τεκμηρίωσης των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου κατά του ουκρανικού άμαχου πληθυσμού.
Η ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων “Memorial”
Για περισσότερα από 30 χρόνια, το “Memorial” εργάστηκε για να ανακτήσει τη μνήμη των εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων που εκτελέστηκαν, φυλακίστηκαν ή διώχθηκαν στη σοβιετική εποχή.
Το έργο του δεν άκουσε ποτέ τις ρωσικές αρχές και αρχικά έλαβε προειδοποίηση το 2006 και το 2014 και προστέθηκε σε μια λίστα με “ξένους πράκτορες” – έναν κατάλογο οργανισμών και ατόμων που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό.
Πρόσχημα για το κλείσιμο της ομάδας ήταν η αδυναμία της να επισημάνει ορισμένες από τις αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με δήλωση αποποίησης ευθύνης “ξένου πράκτορα”, κάτι που νομικά υποχρεούται να κάνει.
Τον Δεκέμβριο του 2021, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας διέταξε τη “Memorial” και τα περιφερειακά υποκαταστήματά της να κλείσουν επειδή είχε παραβιάσει το νόμο του 2012 για ξένους πράκτορες, μία απόφαση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των παρευρισκομένων στο δικαστήριο, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις