Μητσοτάκης για Ερντογάν: Οι ηγέτες της ΕΕ είδαν ποιος προκαλεί
Η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά απαντά με αυτοπεποίθηση όποτε προκαλείται, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα μετά το χθεσινό "θερμό επεισόδιο" με Ερντογάν
- 07 Οκτωβρίου 2022 11:19
“Η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά απαντά με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που προκαλείται” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξη του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα, εκτιμώντας ότι χθες στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, οι ηγέτες της Ευρώπης είδαν και κατάλαβαν ποιος είναι αυτός που προκαλεί.
“Η Ελλάδα δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου αλλά κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση”, τόνισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι αυτή που προκαλεί και αμφισβητεί ακόμη και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών , σημειώνοντας ότι “είναι αδύνατον να υπάρξει εκτόνωση όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική ” από την πλευράς της Τουρκίας.
Ειδικότερα κληθείς να σχολιάσει τη στάση Ερντογάν χθες στο δείπνο των ηγετών, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:
“Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά, όμως, πάντα με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που θα προκαλείται. Είχα την ευκαιρία ενώπιον των 43 ηγετών που βρέθηκαν σε αυτή την πρώτη σύναξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας να επαναλάβω αυτά τα οποία είπα και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ότι δεν νοείται σήμερα να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία είναι αυτή η οποία θέτει ευθέως ζητήματα που αφορούν μέχρι και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Κι ότι είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε μία εκτόνωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική.
Δηλώνω, όμως, για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή η οποία κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Αισθανόμαστε απόλυτη αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο και το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία μέσα από αυτόν τον διάλογο, ο οποίος έγινε μπροστά σε όλους τους ηγέτες, να αντιληφθούν και ενδεχομένως συνάδελφοί μου οι οποίοι δεν έχουν βαθιά γνώση των ζητημάτων αυτών, ποιός είναι αυτός ο οποίος προκαλεί, ποιός είναι αυτός ο οποίος υψώνει τους τόνους και ποια είναι εκείνη η χώρα η οποία με αυτοπεποίθηση υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα χωρίς ποτέ, όμως, να κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Επαναλαμβάνουμε: κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση. Αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου.”
Ο πρωθυπουργός σχολίασε και τα δύο τραγικά ναυάγια στο Αιγαίο με πρόσφυγες.
“Για ακόμα μια φορά θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για αυτά τα οποία έγιναν εχθές σε δύο ναυάγια στη Λέσβο και έξω από τα Κύθηρα. Νομίζω ότι όλοι διαπίστωσαν ότι με αυτοθυσία το Ελληνικό Λιμενικό, η ακτοφυλακή, αλλά και όλες οι άλλες κρατικές υπηρεσίες, έσπευσαν να σώσουν κατατρεγμένους ανθρώπους οι οποίοι δυστυχώς μπήκαν σε βάρκες χωρίς σωσίβια και απέπλευσαν από τις τουρκικές ακτές μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες”, τόνισε και πρόσθεσε:
“Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Καλώ ακόμα μια φορά την Τουρκία, να συνεργαστεί με την Ελλάδα έτσι ώστε να εξαλείψουμε μια και καλή αυτά τα δίκτυα, τα άθλια δίκτυα των διακινητών κατατρεγμένων ανθρώπων. Να μην χάνονται άλλες ζωές αχρείαστα στο Αιγαίο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία εφόσον το θέλει, το έχει αποδείξει εξάλλου, μπορεί να κάνει περισσότερα ώστε να περιορίσει το πρόβλημα, το οποίο γεννάται στη ρίζα του και αυτό έγκειται στις βάρκες οι οποίες φεύγουν από τις τουρκικές ακτές.
Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα εξακολουθεί να κάνει αυτό το οποίο κάνει πιστεύω με αποτελεσματικότητα και με ανθρωπιά, τα τελευταία τρία χρόνια: να υπερασπίζεται τα σύνορά της – ταυτόχρονα όμως να προστρέχει και να σώζει κάθε άνθρωπο ο οποίος κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του στη θάλασσα.”
Το παρασκήνιο με την “προβοκάτσια” Ερντογάν στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα
Υπενθυμίζεται ότι χθες στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε θερμό επεισόδιο.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, που καθόταν σε διαφορετικό τραπέζι από τον πρωθυπουργό, πήρε το λόγο και στο τέλος της παρέμβασής του ζήτησε και τα ρέστα από την Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε ότι προκαλεί ένταση.
Αμέσως ζήτησε το λόγο ο κ. Μητσοτάκης και απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Αιγαίου και αντί να προκαλεί εντάσεις, να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.
Ο κ. Ερντογάν πάντως σε δηλώσεις του μετά το δείπνο όχι μόνο δεν έριξε τους τόνους, αλλά ανέβασε κι άλλο την ένταση, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι “οι πολιτικές της Ελλάδας βασίζονται σε ψέματα, όλα ψέματα δεν υπάρχει εντιμότητα” και δηλώνοντας: “Δεν έχουμε τίποτε να συζητήσουμε με την Ελλάδα.”
Σχολίασε μάλιστα ότι “εδώ ο κύριος πήρε το λόγο και υποστήριξε πως μίλησα βαριά”, δείχνοντας εκνευρισμένος από την απάντηση του κ.Μητσοτάκη. Μάλιστα ο κ.Ερντογάν έφυγε λίγα λεπτά μετά την παρέμβαση του ‘Ελληνα πρωθυπουργού, με αφορμή τη συνέντευξη τύπου που είχε προγραμματίσει να δώσει στα τουρκικά ΜΜΕ.
Από την πλευρά της κυβέρνησης εκτιμούσαν πάντως ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν βρήκε ευήκοα ώτα μεταξύ των εταίρων μας, σημειώνοντας ότι έλαβε συστάσεις να σταματήσει αυτή την τακτική της έντασης και να επιλέξει το δρόμο του διαλόγου.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κάλεσε ειδικότερα τον κ.Ερντογάν κατά τη διμερή συνάντηση τους να σεβαστεί το δρόμο του δικαίου. Αντίστοιχα μηνύματα έστειλε στον Τούρκο πρόεδρο και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Μάλιστα ο κ. Ερντογάν μιλώντας μετά το δείπνο στα τουρκικά ΜΜΕ σχολίασε με ενόχληση για την παρέμβαση Μητσοτάκη “δεν ξέρω από ποιον πήρε άδεια να μιλήσει, ίσως από τον πρόεδρο”, δείχνοντας έτσι τον Μακρόν.
Μέλη της ελληνικής αποστολής στην Πράγα τόνιζαν ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί. Αλλά όταν προκαλείται θα απαντά, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο των ηγετών. Όλοι είδαν τι διημείφθη. Ο κ. Ερντογάν έφυγε από τη Σύνοδο περισσότερο απομονωμένος από όσο ήρθε».
Στην αρχή της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος δεν είχαν ανταλλάξει ούτε χειραψία, ούτε καν ένα βλέμμα. Η απόσταση μεταξύ Μητσοτάκη- Ερντογάν αποτυπώθηκε στην κυριολεξία και στην οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών, που μετείχαν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα.
Τι θα πει σήμερα ο Μητσοτάκης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας για την Τουρκία
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει σήμερα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 για την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, καθώς και για το πρόσφατο μνημόνιο της Άγκυρας με την κυβέρνηση στην Τρίπολη.
Η Αθήνα χαρακτηρίζει άλλωστε τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης του 2019, πάνω στην οποία “βασίζεται” και το νέο μνημόνιο, ως ένα νομικό και πολιτικό τερατούργημα, το οποίο αποτελούσε σαφέστατη παραβίαση θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καθώς αγνοούσε την ύπαρξη των ελληνικών νησιών, όπως η Κρήτη. Επιπλέον, διπλωματικές πηγές χαρακτήριζαν ατυχείς τις δηλώσεις του επικεφαλής της κυβέρνησης στην Τρίπολη, που επιχείρησε να υπερασπιστεί το νέο μνημόνιο με την Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει σήμερα στους ηγέτες της ΕΕ για άλλη μία φορά ότι η τουρκική συμπεριφορά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή, σε μία συγκυρία κρίσιμη λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ακόμη και να ζητήσει πάντως ο κ. Μητσοτάκης κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, καθώς η Σύνοδος αυτή είναι άτυπη δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις. Το θέμα όμως είναι ανοιχτό εν όψει της τακτικής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 Οκτωβρίου.
Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής οι αποφάσεις για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε όμως και στη συζήτηση για ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο. Ερωτηθείς από το Βloomberg εάν βλέπει πρόοδο στις συνομιλίες και πότε θεωρεί πώς θα έχει ληφθεί η σχετική απόφαση, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε;
“Βλέπω ότι υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη άλλων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι έχουν συνταχθεί με το κάλεσμά μας για μία πιο δραστική παρέμβαση στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου και με ενθαρρύνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για μία δραστική -προσωρινή αλλά δραστική- παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου. Εκείνο που θα περιμέναμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -και αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι θα αναθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει για ακόμη μια φορά- είναι να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σε μερικές εβδομάδες από τώρα.
Είναι ώρα αποφάσεων. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις τώρα. Πιστεύω ότι έχουμε ήδη χάσει χρόνο. Πληρώνουμε υψηλότερες τιμές απ’ ό,τι θα έπρεπε. Στηρίζουμε τα νοικοκυριά από τους εθνικούς προϋπολογισμούς μας, αλλά υπάρχει ένα όριο όσον αφορά τα πόσα μπορούμε να κάνουμε και μας δίνεται η ευκαιρία να επιδείξουμε την ευρωπαϊκή μας δύναμη με ενιαίο τρόπο ώστε να αποτρέψουμε τον Putin από το να εργαλειοποιεί το φυσικό αέριο σε βάρος των ευρωπαϊκών κοινωνιών. “
Ερωτηθείς ειδικότερα εάν βλέπει λύση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε: “Η απόφαση πρέπει να ληφθεί. Χρειαζόμαστε μια συγκεκριμένη πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την επόμενη Σύνοδο και η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο. Έχουμε ήδη χάσει χρόνο.”
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις