Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν: Η επόμενη μέρα του φυσικού αερίου – Αιχμές κατά της Δύσης

Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν: Η επόμενη μέρα του φυσικού αερίου – Αιχμές κατά της Δύσης
Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν AP

Με αιχμές κατά της Δύσης και της Ουκρανίας, αλλά και... ευχαριστήριες δηλώσεις για τον Τούρκο πρόεδρο στη συμβολή του τους τελευταίους μήνες, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ουζμπεκιστάν.

Συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε την Παρασκευή (16/09) ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο προέδρων βρέθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, αλλά και η τήρηση της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Αναφορικά με τη ρωσική εισβολή, ο Πούτιν επαίνεσε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Ερντογάν για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά κατηγόρησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι δεν είναι έτοιμος για να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Δεν έλειψαν και τα “καρφιά” του Ρώσου προέδρου κατά της Δύσης, την οποία και κατηγόρησε ότι θέλει να κατακερματίσει τη Ρωσία και δήλωσε ότι έστειλε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία για να το αποτρέψει αυτό.

Σε άλλο σημείο της συνάντησής του ο Πούτιν, στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις για τον πόλεμο από τότε που η Ουκρανία απώθησε τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Χαρκόβου την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν απείλησε με πλήγματα στις ουκρανικές υποδομές και δήλωσε: «Θα δούμε πώς θα τελειώσει (η αντεπίθεση της Ουκρανίας)».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν βιάζεται να τελειώσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και ότι σταδιακά θέτει υπό τον έλεγχο της την ουκρανική επικράτεια.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, αρνήθηκε ότι η Ρωσία έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτή την κρίση και δήλωσε ότι εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν περισσότερο φυσικό αέριο, θα πρέπει να ζητήσουν από την Ουκρανία να ανοίξει του αγωγούς φυσικού αερίου και να άρει τις κυρώσεις που εμποδίζουν το άνοιγμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στην Βαλτική.

Η “πολύτιμη” βοήθεια της Τουρκίας στη μεταφορά σιτηρών

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τη βοήθεια στη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας και σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ανέφερε ότι ελπίζει μεγάλο μέρος αυτών να πάει στις φτωχότερες χώρες.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ακόμα πως “οι οικονομικοί μας φορείς έχουν λάβει τα κατάλληλα μηνύματα ότι μπορούν επίσης να εξάγουν τα προϊόντα μας μέσω της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος από την άποψη αυτή και μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρες παραδόσεις μέσω του εδάφους της σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, δεδομένου ότι πουλάμε κυρίως εκεί“.

“Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε σημαντικά τις παραδόσεις μας στην Τουρκική Δημοκρατία σε όλους τους τομείς που σας ενδιαφέρουν”, είπε ο Πούτιν σε άλλο σημείο της συνάντησης με τον Ερντογάν.

Σε ρούβλια η πληρωμή του 25% του ρωσικού φυσικού αερίου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Πούτιν δήλωσε ότι το 25% των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρώνεται σε ρούβλια και πως μια σχετική συμφωνία για το θέμα αυτό θα τεθεί σε ισχύ σύντομα.

Το ρωσικό αέριο καλύπτει σχεδόν το ήμισυ των τουρκικών ενεργειακών αναγκών ενώ η ρωσική υπηρεσία πυρηνικών κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας.

Η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου της Τουρκίας αυξήθηκε από 48 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2020 σε ρεκόρ 60 bcm το 2021 και αναμένεται να φτάσει τα 62 bcm – 63 bcm φέτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η Τουρκία εκτιμάται ότι έχει αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία πέραν των 200.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με μόλις 98.000 bpd για την ίδια περίοδο του 2021.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα