Ταϊβάν: Διεθνής αναβρασμός για την επίσκεψη Πελόζι – Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα, λέει η Κίνα

Ταϊβάν: Διεθνής αναβρασμός για την επίσκεψη Πελόζι – Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα, λέει η Κίνα
AP

Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, παρά τις προειδοποιήσεις του Πεκίνου. Το κλίμα είναι πολεμικό, με την Κίνα να απειλεί και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Νάνσι Πελόζι προκαλεί την έντονη αντίδραση του Πεκίνου. Η νέα επίσκεψή της στην Ταϊβάν, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της κινεζικής κυβέρνησης, ήρθε να προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο αντιπαραθέσεων του παρελθόντος, καθώς κατά καιρούς έχει αποδοκιμάσει έντονα την πολιτική που ακολουθεί η Κίνα.

Το ταξίδι της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που είχε χαρακτηριστεί «εξαιρετικά επικίνδυνο» από το Πεκίνο, προκάλεσε αίσθηση παγκοσμίως και αντιδράσεις ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η Πελόζι έχει σφοδρούς επικριτές ιδιαίτερα στους κόλπους των συντηρητικών.

Ο Λευκός Οίκος έδειξε αμηχανία αναφορικά με την επίσκεψη, που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ επισήμως προτού προσγειωθεί στην Ταϊπέι το αεροπλάνο που μετέφερε την Πελόζι. Ο εκπρόσωπος Τζον Κέρμπι υποστήριξε πάντως ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει κάτι που να «προκαλεί κρίση ή σύγκρουση».

Δεν είναι λίγοι οι αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν επισκεφθεί την Ταϊβάν στο παρελθόν. Ωστόσο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το νησί από το 1997 και το ταξίδι του προκατόχου της, του Νιουτ Γκίνγκριτς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν τη λεγόμενη διπλωματία «στρατηγικής ασάφειας» σε σχέση με την Ταϊβάν. Αναγνωρίζουν μόνο την κινεζική κυβέρνηση, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν αποφασιστική υποστήριξη στην Ταϊπέι. Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, αποφεύγει να ξεκαθαρίσει εάν σκοπεύει να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής.

Σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Washington Post, η Νάνσι Πελόζι διαβεβαιώνει ότι η επίσκεψή της έχει στόχο «να βρεθεί στο πλευρό της Ταϊβάν (…) όπου η δημοκρατία απειλείται».

Στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP

Στην πλατεία Τιενανμέν

Η Νάνσι Πελόζι είχε προκαλέσει την οργή του Πεκίνου το 1991, επισκεπτόμενη την πλατεία Τιενανμέν δύο χρόνια μετά την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας. Συνοδευόμενη από δύο βουλευτές, πήγε στην πλατεία χωρίς εξουσιοδότηση και ύψωσε ένα ασπρόμαυρο πανό ως φόρο τιμής στους διαδηλωτές που σκοτώθηκαν. «Σε αυτούς που πέθαναν για τη δημοκρατία στην Κίνα», έγραφε το πανό, που εξόργισε τις κινεζικές αρχές. Απομακρύνθηκε συνοδεία αστυνομικών από την πλατεία Τιενανμέν.

Η Νάνσι Πελόζι διατηρεί επίσης δεσμούς φιλίας με τον Δαλάι Λάμα, τον οποίο επισκέφθηκε στη Νταραμσάλα το 2008 και συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο της Σανγκάης. «Εάν όσοι αγαπούν την ελευθερία δεν καταγγείλουν την καταστολή στην Κίνα και στο Θιβέτ, τότε θα χάσουμε κάθε ηθικό δικαίωμα να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε στον κόσμο», είχε δηλώσει τότε.

Αποκάλεσε επίσης «ήρωες» τους διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ και κατήγγειλε έντονα τη δίωξη των Ουιγούρων στην Κίνα.

Ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόζι είναι δεύτερη στη σειρά του πρωτοκόλλου (έκτακτης ανάγκης) για τη διαδοχή του προέδρου των ΗΠΑ, μετά την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Γεννημένη στις 26 Μαρτίου 1940 στη Βαλτιμόρη, είναι παντρεμένη από το 1963 με τον επιχειρηματία Πολ Φράνσις Πελόζι με τον οποίο έχει αποκτήσει πέντε παιδιά. Αναδείχθηκε γρήγορα στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος και εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή σε ηλικία 47 ετών.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων έχει πολλές αντιπάθειες. Άλλωστε δεν ξεχνάει κανείς εύκολα την χειρονομία της το 2020, όταν έσκισε το αντίγραφο της ομιλίας για την Κατάσταση του Έθνους που μόλις είχε εκφωνήσει ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Κίνα: Το ΥΠΕΞ κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ να δώσει εξηγήσεις για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Σίε Φενγκ κάλεσε επειγόντως τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς αργά το βράδυ της Τρίτης, ζητώντας εξηγήσεις για την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, η οποία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Υπογραμμίζοντας ότι η Πελόζι προκαλεί σκοπίμως και «παίζει με τη φωτιά», ο Σίε Φενγκ δήλωσε ότι η επίσκεψη συνιστά σοβαρή παραβίαση της «αρχής της μίας Κίνας», υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και στέλνει ένα λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

«Η κίνηση είναι εξαιρετικά κραυγαλέα και οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά σοβαρές. Η Κίνα δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», τόνισε ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών.

Υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει, επεσήμανε μια σειρά ενεργειών που υποδηλώνουν – σύμφωνα με τον ίδιο – μια αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον: ειδικότερα, στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ η Ταϊβάν δεν αναφέρεται ως «τμήμα της Κίνας», έχει ενταχθεί στη λεγόμενη «στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού, έχουν αναβαθμιστεί οι δεσμοί της Ουάσινγκτον με την Ταϊπέι, αυξήθηκαν οι πωλήσεις όπλων (…) και η υποστήριξη σε αυτονομιστικές δραστηριότητες για την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Προειδοποίησε ότι η αμερικανική πλευρά «θα πληρώσει το τίμημα» για τα λάθη της και προέτρεψε τις ΗΠΑ να λάβουν πρακτικά μέτρα για να αναιρέσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω στον λάθος δρόμο, κλιμακώνοντας την ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις, σύμφωνα με τον Σίε Φενγκ, ο οποίος κάλεσε την Ουάσινγκτον να μην παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

Η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα και σταδιακά «θα επιστρέψει στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας», τόνισε. «Καμιά χώρα, καμιά δύναμη, κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχουν την εθνική επανένωση», συμπλήρωσε.

“Στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις” από την Κίνα

Λίγη ώρα μετά την άφιξη της κ. Πελόζι στην Ταϊβάν, το Πεκίνο ανακοίνωσε την έναρξη “στοχευμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων” λόγω της επίσκεψής της.

Ειδικότερα, το υπουργείο Άμυνας της Κίνας, ανακοίνωσε για τον στρατό της ότι έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και θα ξεκινήσει “στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις” ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ

Ξεχωριστά, η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε γνωστό ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν από το βράδυ της Τρίτης και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα.

Υπέρ της Κίνας η Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η Κίνα έχει το δικαίωμα να παίρνει τα “απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει την κυριαρχία της”, χαρακτηρίζοντας “σαφή πρόκληση” την επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

“Η κινεζική πλευρά έχει το δικαίωμα να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας όσον αφορά το πρόβλημα της Ταϊβάν”, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο χαρακτήρισε την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν “σαφή πρόκληση” με στόχο τον περιορισμό της Κίνας.

Η Μόσχα υποστήριξε το Πεκίνο νωρίτερα σήμερα σε σχέση με την επίσκεψη αυτή, προειδοποιώντας την Ουάσινγκτον ότι το ταξίδι αυτό θα θέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα.

Υπερπτήσεις αεροσκαφών της κινεζικής αεροπορίας

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 20 μαχητικά της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας εισήλθαν στη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας (ADIZ) μετά την άφιξη της Νάνσι Πελόζι.

«21 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη (…) εισήλθαν στην ADIZ (Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας) πάνω από τη νοτιοδυτική Ταϊβάν, στις 2 Αυγούστου 2022», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν είχε χαρακτηρίσει «ψευδείς» τις αναφορές κινεζικών μέσων ενημέρωσης ότι μαχητικά αεροσκάφη Su-35 πέταξαν πάνω από τη θαλάσσια περιοχή που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Κίνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα