ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαίωση για την ρήτρα αναπροσαρμογής …από το παράθυρο

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαίωση για την ρήτρα αναπροσαρμογής …από το παράθυρο
Αυξημένες κατά 15% οι τιμές της ΔΕΗ σχέση με την περίοδο της ρήτρας αναπροσαρμογής δηλώνει ο Σωκράτης Φάμελλος Eurokinissi

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των τιμολογίων των παρόχων που ενσωματώνουν στις τιμές την ρήτρα της ακρίβειας.

Η ενεργειακή ακρίβεια είναι από τα ζητήματα που θα συνεχίσει να προβάλλει κατά προτεραιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού μετά την ανακοίνωση των τιμών των παρόχων βλέπει να επιβεβαιώνεται η εκτίμησή του: Η ρήτρα αναπροσαρμογής παραμένει …παρούσα στα τιμολόγια επιβαρύνοντας δυσβάσταχτα το κόστος ζωής για τα νοικοκυριά.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνουν έμπρακτα την πραγματική στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής που απλά «έσβησε» τυπικά από τους λογαριασμούς την αναφορά στην ρήτρα. Έτσι δίνει την ευκαιρία στους ιδιώτες παρόχους να αυξήσουν την κερδοφορία τους «σηκώνοντας» τις τιμές και την ΔΕΗ να συνεχίσει να ενδιαφέρεται κυρίως για τους μετόχους της αλλά και τα κέρδη των «golden boys» που έχει διορίσει η κυβέρνηση.

Θυμίζουμε μάλιστα ότι πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε αναλυτική έκθεση με αυτά που εκτιμά ως πραγματικά υπερκέρδη των παρόχων το προηγούμενο διάστημα που ίσχυε – και τυπικά- η ρήτρα αναπροσαρμογής. Αποτίμησε το ποσό αυτό στα 2,2 δις ζητώντας την άμεση φορολόγηση του προκειμένου με τα χρήματα αυτά να ενισχυθούν οι καταναλωτές.

Όπως επισήμανε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκαν την τελευταία ημέρα του Ιουλίου είναι μεγαλύτερες ακόμη και αν προσθέσει κανείς την ρήτρα αναπροσαρμογής και της τιμής που ίσχυε με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα οι τιμές της ΔΕΗ θα είναι αυξημένες τουλάχιστον κατά 15% με τα νέα τιμολόγια της επιχειρήσης όπου έχει μετοχική συμμετοχή το δημόσιο. Ο Σωκράτης Φάμελλος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση με το πλαφόν των 5 ευρώ στο πάγιο έδωσε την ευκαιρία στην ΔΕΗ να διατηρήσει την αυξημένη κατά 820% τιμή του παγίου και την δυνατότητα αυτό να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον.

Επίσης θύμισε πως «η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι οι καταναλωτές θα είχαν τουλάχιστον ένα μήνα για να προετοιμαστούν. Τελικά οι καταναλωτές έπρεπε να μάθουν τις νέες τιμές και να αλλάξουν πάροχο, εάν το επιθυμούσαν, σε λιγότερο από 24 ώρες, και μάλιστα την Κυριακή». Παράλληλα αναφερόμενος στην επιδότηση της τιμής του ρεύματος σημείωσε ότι τα χρήματα με τα οποία «ενισχύονται» οι πολίτες έχουν προέλθει από λεφτά που έχουν πληρώσει …οι ίδιοι με άδικες χρεώσεις.

Με βάση τα παραπάνω ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική συνολικά στις επιλογές της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι επέδρασαν καθοριστικά στην αύξηση των τιμών. Όπως είπε «η ενεργειακή κρίση αποδεικνύει ότι ήταν λάθος το ξεπούλημα των ενεργειακών υποδομών που έγινε τα τελευταία χρόνια, ο οποίος και στέρησε από την Ελλάδα κρίσιμα ενεργειακά εργαλεία, όπως τα δίκτυα. Όπως ψέμα ήταν ότι η αγορά θα λύσει όλα τα προβλήματα γιατί έφερε ακραία αισχροκέρδεια. Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη αποφασίζουν να ενισχύσουν τη δημόσια πολιτική στον τομέα της ενέργειας και να κρατικοποιήσουν ενεργειακά δίκτυα και φορείς». Αντίθετα τόνισε η Ελλάδα βρίσκεται σε συγκριτικά δυσμενέστερη θέση από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπης και «αυτό οφείλεται στην επιλογή του κ.Μητσοτάκη να υποθηκεύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, με το τραγικό λάθος της απολιγνιτοποίησης, την οποία τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει κακήν κακώς. Όμως σήμερα τα λιγνιτωρυχεία έχουν απαξιωθεί, και η ανάκαμψη δεν μπορεί να είναι τόσο γρήγορη όσο απαιτούν οι συνθήκες».

Ο Σωκράτης Φάμελλος θύμισε παράλληλα πως « η κυβέρνηση ήταν αυτή που επέλεξε να βασιστούμε στο φυσικό αέριο, πρώτα στο ρωσικό φυσικό αέριο και στη συνέχεια στο LNG, δηλαδή σε ένα εισαγόμενο ορυκτό καύσιμο. Και τώρα πια πανάκριβο, γιατί αυτό ήθελε το καρτέλ της ενέργειας. Ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες από το 2021 έσπευσαν να μειώσουν το βαθμό εξάρτησης από το φυσικό αέριο, ειδικά στην ηλεκτροπαραγωγή, η Ελλάδα επέλεξε να τον αυξήσει». Με την πολιτική αυτή – εκτίμησε- η κυβέρνηση έδωσε «την ευχέρεια στους καθετοποιημένους ηλεκτροπαραγωγούς και να αυξήσουν τις τιμές, και φυσικά τα υπερκέρδη τους, τα οποία παρά την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ήδη από τις αρχές του 2022, ακόμη δεν έχουν φορολογηθεί».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα