Μετάλλαξη Όμικρον: Την “προέλασή” της στην Ευρώπη μέσα σε λίγους μήνες περιμένουν οι ειδικοί
Νεαρής ηλικίας και πλήρως εμβολιασμένα είναι η πλειονότητα των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη για τα οποία υπάρχουν δεδομένα, σύμφωνα με το ECDC.
- 02 Δεκεμβρίου 2021 22:12
Τα “σκήπτρα” από την Δέλτα αναμένεται να πάρει μέσα στους επόμενους μήνες η μετάλλαξη Όμικρον στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Το νέο στέλεχος, που έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του στον πλανήτη, εκτιμάται ότι θα είναι υπεύθυνο για περισσότερα από τα μισά κρούσματα κορονοϊού στην ήπειρο μέσα σε λίγους μήνες. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά σοβαρής νόσησης.
Η εκτίμηση θα μπορούσε να δώσει βαρύτητα στις πρώτες πληροφορίες σχετικά με την πολύ υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον, μεγαλύτερη από της Δέλτα, η οποία θεωρείτο μέχρι πρόσφατα το πιο μεταδοτικό από τα κύρια στελέχη του κορονοϊού.
“Με βάση τη μαθηματική μοντελοποίηση που διεξήχθη από το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Όμικρον θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες από τις μισές μολύνσεις SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ΕΟΧ μέσα στους επόμενους μήνες”, ανέφερε το ECDC.
Η Ευρώπη έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 79 περιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Αφρική τον περασμένο μήνα, ανέφερε το ECDC. Οι μισές από αυτές τις περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές και οι άλλες μισές έχουν εμφανίσει μόνο ήπια συμπτώματα. Δεν υπήρξαν περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας, νοσηλείας ή θανάτου.
Από τις περιπτώσεις που έχουν δεδομένα για την ηλικία και την κατάσταση εμβολιασμού, η πλειονότητα είναι νεαρής ηλικίας και πλήρως εμβολιασμένα, ανέφερε. Το ECDC δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά σημείωσε ότι, καθώς τα άτομα αυτά ήταν ταξιδιώτες, θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ότι είναι πιο υγιείς από τον γενικό πληθυσμό.
“Οι εμβολιασμοί για όσους είτε δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί είτε δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβόλιο τους και την ενισχυτική δόση για άτομα άνω των 40 ετών είναι επιτακτική ανάγκη”, δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Αμόν.
Τα μέτρα της φυσικής απόστασης, του επαρκούς αερισμού σε κλειστούς χώρους και της τηλεργασίας έχουν επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικά στη μείωση της μετάδοσης, πρόσθεσε.
ECDC: “Σε βαθύ κόκκινο” η Ελλάδα – Πού εντοπίζεται η μετάλλαξη Όμικρον στην ΕΕ
Ειδικότερα για την Ελλάδα, στα νεότερα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη (02/12) και αποτυπώνονται στον χάρτη του ECDC, εμφανίζεται να είναι πλέον σε “βαθύ κόκκινο”
Όσον αφορά στον δείκτη θετικότητας, στο “πορτοκαλί”, με ποσοστό από 1% έως 3,9%, βρίσκονται ολόκληρη η Μακεδονία, η Θράκη, η Ήπειρος, Θεσσαλία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Ηλεία. Στο “πράσινο”, με ποσοστό κάτω από 1% θετικών κρουσμάτων κορονοϊού βρίσκονται η Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα νησιά του Ιονίου, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Παράλληλα, το ECDC βάζει στο “κόκκινο” την Ευρώπη, καταμετρώντας επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον σε τουλάχιστον 15 χώρες της.
Συγκεκριμένα, τα κρούσματα έχουν αναφερθεί σε Αυστρία (4), Βέλγιο (3), Τσεχία (1), Δανία (6), Γαλλία (2 εκ των οποίων 1 στη Ρεoυνιόν), Γερμανία (10), Ελλάδα (1), Ισλανδία (1), Ιρλανδία (1), Ιταλία (9), Ολλανδία (16), Νορβηγία (4), Πορτογαλία (14), Ισπανία (3) και Σουηδία (4). Τέσσερις νέες χώρες ΕΕ/ΕΟΧ που αναφέρουν περιπτώσεις παραλλαγής Όμικρον είναι η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Νορβηγία.
Η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ιστορικό ταξιδιού σε αφρικανικές χώρες, με ορισμένα να έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις ανταπόκρισης σε άλλους προορισμούς μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν κρούσματα χωρίς ιστορικό ταξιδιού που επίσης δεν είχαν καμία γνωστή επαφή με κρούσμα με ιστορικό ταξιδιού (Βέλγιο, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο).
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις