Οι πέντε εκθέσεις που θα δούμε στο Μουσείο Μπενάκη το φθινόπωρο
Παύλο Κοζανίδη, Γιάννη Μόραλη, John Craxton, μία έκθεση αφιέρωμα στη Μικρά Ασία, αλλά και το φαινόμενο «Ελευσίνα», θα δούμε στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη το φθινόπωρο.
- 01 Αυγούστου 2022 11:33
Πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον το πρόγραμμα του Μουσείου Μπενάκη, καθώς το φετινό φθινόπωρο θα δούμε στους χώρους του τέσσερις καινούριες εκθέσεις και μια που συνεχίζεται από πέρσι.
Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζεται η εξαιρετική έκθεση που έλαβε πέρυσι χώρα με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ζωγράφου και σκηνογράφου John Craxton (1922-2009), ενώ θα εγκαινιαστεί μία μεγάλη έκθεση για τη Μικρά Ασία, η πιο πρόσφατη δουλειά του Παύλου Κοζαλίδη που περιστρέφεται γύρω από την Κίνα και την καθημερινότητά των ανθρώπων της, μία έκθεση για τον Γιάννη Μόραλη και μία έκθεση- ψήγματα από όλα όσα απαρτίζουν το φαινόμενο «Ελευσίνα», τωρινά και αλλοτινά.
Συνεχίζεται η έκθεση:
JOHN CRAXTON: Μια ελληνική ψυχή
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 11 Σεπτεμβρίου 2022
Η έκθεση οργανώνεται με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ζωγράφου και σκηνογράφου John Craxton (1922-2009). Το φως, η ζωή και τα τοπία της Ελλάδας αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και το κυρίαρχο θέμα στην τέχνη του Craxton από την άφιξή του στην Ελλάδα το 1946 μέχρι και το τέλος της ζωής του.
Η έκθεση μέσα από περίπου 60 έργα που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από το Craxton Estate -ορισμένα άγνωστα μέχρι σήμερα- θα καταγράψει το ταξίδι από το σκοτάδι στο φως και τη μετάβαση από την ενδοσκοπική ματιά των μελαγχολικών εικόνων του πολέμου στην αίγλη του Αιγαίου. Ο Craxton εξελίχθηκε σε προσωπογράφο στην Ελλάδα, και για αυτόν τον λόγο θα υπάρχει ένας τοίχος με προσωπογραφίες Ελλήνων καθώς και με σπουδαία μοντερνιστικά έργα επηρεασμένα από μύθους, από σύμβολα, από τον Ελ Γκρέκο και από Βυζαντινά μωσαϊκά. Το κυρίαρχο έκθεμα θα είναι η εντυπωσιακών διαστάσεων ταπισερί «Τοπίο με στοιχεία της φύσης», την οποία ο Craxton σχεδίασε και επέβλεψε στο Εδιμβούργο, όντας εξόριστος κατά την διάρκεια της Δικτατορίας. Εμπνευσμένη από την παραδοσιακή Κρητική υφαντουργία, η ταπισερί συνοψίζει την αγάπη του για τον ελληνικό κόσμο.
Επιμέλεια: Ian Collins/Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Ναταλία Μπούρα/Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, Craxton Estate, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
ΝΕΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ. ΛΑΜΨΗ∙ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ∙ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ∙ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
Διάρκεια έκθεσης: 15 Σεπτεμβρίου 2022 – 12 Φεβρουαρίου 2023
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών παρουσιάζουν το χρονικό του μικρασιατικού ελληνισμού μέσα από μία έκθεση. Περισσότερα από 1.000 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες θα ζωντανέψουν την ακμή του ελληνισμού πριν τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923 καθώς και την εγκατάσταση και ενσωμάτωση στην Ελλάδα.
Ο επισκέπτης ξεκινά το ταξίδι στη «λάμψη» του ελληνισμού της Μικράς Ασίας (πρώτη ενότητα) από την Ιωνία και τα δυτικά παράλια, προχωρά στην Καππαδοκία και τις νότιες επαρχίες, συνεχίζει διασχίζοντας τον Πόντο για να επιστρέψει προς δυσμάς, γύρω από την Κωνσταντινούπολη και να καταλήξει στην Ανατολική Θράκη. Την εποχή ακμής διαδέχονται η περίοδος των διωγμών, του τέλους του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και των Συνθηκών, η περίοδος της ελληνικής απόβασης και της μικρασιατικής εκστρατείας, η «καταστροφή» του 1922, καθώς και η Έξοδος των προσφύγων (δεύτερη ενότητα).
Η τρίτη και τελευταία ενότητα της έκθεσης επικεντρώνεται στην εγκατάσταση και την ενσωμάτωση των εκπατρισμένων στην Ελλάδα, καθώς και την επίδραση που η παρουσία τους είχε σε πολλούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας.
Τμήμα του επιλόγου της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην ίδρυση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών το 1930 από τη Μέλπω και τον Οκτάβιο Μερλιέ.
Το χρονικό αυτό περιγράφεται μέσα από έργα τέχνης, εικόνες, εκκλησιαστικά, πολεμικά και προσωπικά κειμήλια, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, χάρτες, φωτογραφίες, αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες, και πολλά άλλα τεκμήρια. Την αφήγηση συμπληρώνουν αποσπάσματα από προσωπικές μαρτυρίες, ζωντανεύοντας τις εικόνες και τα σιωπηλά αντικείμενα.
Επιμέλεια: Εβίτα Αράπογλου/Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών
ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΖΑΛΙΔΗΣ. ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
Διάρκεια έκθεσης: 6 Οκτωβρίου – 20 Νοεμβρίου 2022
Η πιο πρόσφατη δουλειά του Παύλου Κοζαλίδη περιστρέφεται γύρω από την Κίνα και την καθημερινότητά των ανθρώπων της. Η φιλία του με έναν συμμαθητή από την Κίνα στο Βανκούβερ του Καναδά πριν από 25 χρόνια και οι συχνές επισκέψεις του στο γεμάτο από εκπλήξεις σπίτι του, ήταν η πρώτη επαφή με έναν καινούργιο, άγνωστο κόσμο. Τότε γεννήθηκε η αγάπη του φωτογράφου για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της Κίνας και ταυτόχρονα η ανάγκη για την καλλιτεχνική καταγραφή του.
ΕΛΕΥΣΙΝΑ. ΩΜΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
Διάρκεια έκθεσης: 13 Οκτωβρίου – 27 Νοεμβρίου 2022
Λίγο πριν την έναρξη της επίσημης επετειακής χρονιάς της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Ελευσίνα συστήνεται στο ευρύ κοινό, με μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, οδού Πειραιώς, που προβάλλει ψήγματα από όλα όσα απαρτίζουν το φαινόμενο «Ελευσίνα», τωρινά και αλλοτινά. Δειγματίζει έτσι τον τόπο, προσκαλώντας το δυνάμει κοινό να ανακαλύψει πολλά περισσότερα επισκεπτόμενο και περπατώντας την πόλη.
Επιμέλεια: Ερατώ Κουτσουδάκη/Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ. ΧΩΡΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
Διάρκεια έκθεσης: 26 Οκτωβρίου 2022 – 8 Ιανουαρίου 2023
Η έκθεση την οποία συνδιοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη και η «Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης» προβάλλει τις αφετηρίες των καλλιτεχνικών αναζητήσεων του ζωγράφου, τις εικαστικές του καταβολές και τη δημιουργική του πορεία, δίνοντας ωστόσο έμφαση στον άνθρωπο Γιάννη Μόραλη και στον ιδιωτικό του χώρο.
Επιμέλεια: Δημήτρης Κουτσουρής, Νίκη Δάφνη/Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Σπύρος Νάσαινας/Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, Εργαστήριο Γ. Μόραλη
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις