Πενγκ Σουάι: Η WTA αναστέλλει τα τουρνουά στην Κίνα – Αντιδράσεις από το Πεκίνο

Πενγκ Σουάι: Η WTA αναστέλλει τα τουρνουά στην Κίνα – Αντιδράσεις από το Πεκίνο
Η Πενγκ Σουάι AP Photo/Andy Wong

Η WTA αποφάσισε να αναστείλει όλα τα τουρνουά στην Κίνα εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια της Κινέζας τενίστριας που κατήγγειλε βιασμό. Για "πολιτικοποίηση του αθλήματος" κάνει λόγο το Πεκίνο.

Η Ένωση Αντισφαίρισης Γυναικών (WTA) ανακοίνωσε την αναστολή όλων των τουρνουά στην Κίνα, εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια της Κινέζας αστέρα του τένις Πενγκ Σουάι, μετά από εβδομάδες έντονης διαμάχης με το Πεκίνο για την ευημερία της παίκτριας.

“Με την πλήρη υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου της WTA, ανακοινώνω την άμεση αναστολή όλων των τουρνουά WTA στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ”, δήλωσε ο πρόεδρος του WTA, Steve Simon, ανακοινώνοντας την απόφαση σε δήλωση την Τετάρτη.

“Έχοντας πλήρη συνείδηση, δεν καταλαβαίνω πώς μπορώ να ζητήσω από τους αθλητές μας να αγωνιστούν εκεί όταν η Πενγκ Σουάι δεν επιτρέπεται να επικοινωνεί ελεύθερα και φαίνεται ότι έχει πιεστεί να πάρει πίσω τον ισχυρισμό της για σεξουαλική επίθεση. Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, ανησυχώ επίσης πολύ για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν όλες οι παίκτριες και το επιτελείο μας αν διοργανώναμε εκδηλώσεις στην Κίνα το 2022.”

Η κίνηση σηματοδότησε μια αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο με τον οποίο οι αθλητικές ενώσεις αντιμετωπίζουν την Κίνα καθώς η χώρα γίνεται πιο δυναμική στον τρόπο που αντιμετωπίζει τόσο τις εγχώριες όσο και τις διεθνείς υποθέσεις, όπως αναφέρει ο Guardian. Στο παρελθόν, οι αθλητικοί οργανισμοί υποχώρησαν γρήγορα στις διαμάχες με το Πεκίνο φοβούμενοι ότι θα χάσουν την τεράστια αγορά του.

Προσωπικότητες του τένις παγκοσμίως χαιρετίζουν την απόφαση της WTA

“Χαιρετίζω τον Steve Simon και την ηγεσία του WTA για την σθεναρή στάση τους για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε η Μπίλυ Ζαν Κίνγκ. “Ο WTA βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας όσον αφορά την υποστήριξη των παικτών μας. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο το γυναικείο τένις ηγείται στον γυναικείο αθλητισμό”.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, Νο 1 στον κόσμο και συνιδρυτής της Ένωσης Επαγγελματιών Παικτών Τένις, δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τη στάση της WTA και όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης Επαγγελματιών Τενιστών (PTPA) και της Ένωσης Επαγγελματιών Τενιστών (ATP) “ζητούν να ξεκαθαριστεί το τι συμβαίνει”.

“Δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες και νομίζω ότι είναι μια πολύ τολμηρή, πολύ θαρραλέα στάση της WTA”, είπε στους δημοσιογράφους.

Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα είπε ότι ήταν μια “γενναία στάση”. “Τώρα – τι λες, ΔΟΕ [Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή];;;» έγραψε στο Twitter. “ΔΟΕ – μέχρι στιγμής μετά βίας μπορώ να σας ακούσω!!!”

Η απόφαση της WTA βρήκε επίσης υποστήριξη στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου το θέμα έχει υποστεί λογοκρισία από το Πεκίνο, με απαγορεύσεις σε όλα τα σχετικά ονόματα και λέξεις, συμπεριλαμβανομένου του “τένις”.

Το βράδυ της Τετάρτης, χρήστες δημοσίευσαν σχόλια σε ιστορικές αναρτήσεις από τον λογαριασμό της WTA στο Weibo, επαινώντας την απόφαση.

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης τα σχόλια είχαν διαγραφεί.

Αντιδράσεις από το Πεκίνο

Το Πεκίνο κατηγόρησε σήμερα το θεσμό που διαχειρίζεται το γυναικείο σιρκουί του επαγγελματικού τένις για “πολιτικοποίηση του αθλήματος”, μετά την απόφαση της WTA, της Ένωσης Αντισφαίρισης Γυναικών, να αναστείλει τα τουρνουά στην Κίνα σε υποστήριξη της τενίστριας Πενγκ Σουάι.

“Είμαστε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πολιτικοποίηση του αθλήματος”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, η Σουάϊ, η οποία το 2014 κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός στο διπλό, ισχυρίσθηκε την Τρίτη (2/11) ότι πριν από τρία χρόνια, είχε αναγκαστική σεξουαλική επαφή με τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Ζανγκ Γκάολι, στο σπίτι του πολιτικού, που βρίσκεται στην πόλη Τιαντζίν.

Ωστόσο, αυτή η μαρτυρία, διεγράφη άμεσα από την κινεζική λογοκρισία, όπως και οι αντιδράσεις για το θέμα, που εξαπλώθηκαν αστραπιαία στο διαδίκτυο, καθώς οι αναζητήσεις τόσο για την Σουάϊ, όσο και για τον Γκάολι στο Weibo, είναι αποκλεισμένες και στην μηχανή αναζήτησης Baidu.

Στις 17 Νοεμβρίου, το κρατικό αγγλόφωνο ειδησεογραφικό κανάλι της Κίνας CGTN σε ένα tweet ισχυρίστηκε ότι η Πενγκ είχε γράψει στον Σάιμον και ανέφερε ότι «ξεκουραζόταν στο σπίτι και όλα είναι καλά». Στην ανάρτηση, η Πενγκ Σουάι φέρεται επίσης να είπε ότι τα νέα στην προηγούμενη κυκλοφορία του Σάιμον, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών για σεξουαλική επίθεση, “δεν είναι αλήθεια”.

Αλλά το tweet πυροδότησε περαιτέρω υποψίες και μετέτρεψε την υπόθεση από #MeToo σε διεθνή διπλωματία υψηλού κινδύνου. Άλλοι αστέρες του τένις, συμπεριλαμβανομένης της Naomi Osaka και της Serena Williams, έκαναν tweet και οι δύο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Πενγκ κάτω από το hashtag #WhereIsPengShuai. Οι εκκλήσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μποϊκοτάρουν τους επερχόμενους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου έχουν αυξηθεί.

Τα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με το κινεζικό κράτος τον περασμένο μήνα δημοσίευσαν επίσης μια σειρά βίντεο και φωτογραφιών που προσπαθούν να δείξουν την τακτική δραστηριότητα της Πενγκ εντός της Κίνας. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, πραγματοποίησε αργότερα μια βιντεοκλήση με τον Πενγκ στις 21 Νοεμβρίου. Η οργάνωση ανέφερε ότι η Πενγκ «τα πήγαινε καλά» και «φαίνεται να είναι χαλαρή».

Ωστόσο, η δυσπιστία παραμένει καθώς ο 75χρονος Γκάολι που καταγγέλλεται για τη σεξουαλική κακοποίηση, ετών είναι ένας από τους επτά ισχυρότερους άνδρες στην Κίνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα