Σειρήνες στο Κίεβο – Απαραίτητος ο διάλογος, λέει ο Ζελένσκι

Σειρήνες στο Κίεβο – Απαραίτητος ο διάλογος, λέει ο Ζελένσκι
Πυκνοί καπνοί μετά από χτύπημα του ρωσικού στρατού σε ουκρανική αποθήκη καυσίμων, στα περίχωρα του Κιέβου AP

Για μία ακόμη φορά ήχησαν οι σειρήνες στο Κίεβο τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ σε νέο του μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε την σημασία του διαλόγου για την λήξη του πολέμου

Λίγο μετά τις 5.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.

«Προσοχή! Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν προτρέψει τους κατοίκους να μην αγνοούν τις προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές.

Ζελένσκι: Απαραίτητος ο διάλογος

Σε νέο μήνυμά του μέσω βίντεο, την νύχτα της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν σοβαρές συζητήσεις για το τέλος του πολέμου.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τους Ουκρανούς για την μάχη τους ενάντια στην ρωσική εισβολή, λέγοντας: “Την περασμένη εβδομάδα, οι ηρωικές ένοπλες δυνάμεις μας έχουν καταφέρει σημαντικά χτυπήματα στον εχθρό, που υπέστη μεγάλες απώλειες”. Τόνισε πως περισσότεροι από 16.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αριθμός που για το Κρεμλίνο περιορίζεται σε 1.351 στρατιώτες.

“Οι ένοπλες δυνάμεις, συνέχισε ο Ζελένσκι, συνεχίζουν να απωθούν τις εχθρικές επιθέσεις στα νότια της χώρας, στο Ντονμπάς, στο Χάρκοβο και στο Κίεβο. Περιορίζοντας τις ρωσικές ενέργειες, η άμυνά μας θέτει στην ρωσική ηγεσία μία απλή και λογική ιδέα: ο διάλογος είναι απαραίτητος.  Διάλογος με νόημα, επείγων, δίκαιος”.

Με το βλέμμα στο Ντομπάς

Την ίδια ώρα, το σφυροκόπημα στο Χάρκοβο και άλλες πόλεις συνεχίζεται.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησής της, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Η ανακοίνωση φαίνεται να υποδεικνύει ότι η Ρωσία ενδεχομένως αλλάζει σε πιο περιορισμένους στόχους, αφότου βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας τον πρώτο μήνα του πολέμου, εκτιμά το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως αυτονομιστές, που στηρίζει η Ρωσία, ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής του Λουχάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντονέτσκ, οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.

«Οι βασικοί στόχοι του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν σε γενικές γραμμές επιτευχθεί», δήλωσε ο Σεργκέι Ρουντσκόι, επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ρωσικού γενικού επιτελείου.

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε εταιρείες στρατιωτικής τεχνολογίας

Η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος ρωσικών εταιρειών που, όπως αναφέρει, παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες στις ένοπλες δυνάμεις και στις υπηρεσίες πληροφοριών της Μόσχας, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ).

Οι κυρώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Οι περισσότερες από τις εταιρείες στις οποίες αναμένεται να επιβληθούν κυρώσεις — συμπεριλαμβανομένων των Serniya Engineering και Sertal — είχαν νωρίτερα προστεθεί σε μια αμερικανική λίστα που απαγορεύει τις εξαγωγές ευαίσθητων τεχνολογιών σε αυτές, σύμφωνα με την εφημερίδα WSJ.

Παρότι οι εταιρείες μπαίνουν σε “μαύρη λίστα”, το μέτρο δεν συνεπάγεται την απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Την Πέμπτη οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ενέτειναν την πίεση στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις σε βάρος δεκάδων ρωσικών αμυντικών εταιρειών, εκατοντάδων μελών του ρωσικού κοινοβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου της μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα