Πρωτοφανής η εξάπλωση του κορονοϊού – Η σχετική αντοχή της Ελλάδας

Πρωτοφανής η εξάπλωση του κορονοϊού – Η σχετική αντοχή της Ελλάδας
Άνδρας με προστατευτική στο λή κατά τη διάρκεια απολύμανσης AP

Δεν έχει υπάρξει ξανά στο παρελθόν επιδημία που να πλήττει σχεδόν το σύνολο των χωρών του πλανήτη μέσα σε 3 μήνες. Στην 33η θέση η Ελλάδα.

Πρωτοφανείς διαστάσεις λαμβάνει η πανδημία του κορονοϊού, με τις χώρες να προσπαθούν να προλάβουν το χρόνο χωρίς όμως να ελπίζουν σε κάτι περισσότερο από το να βρεθεί το σωτήριο εμβόλιο. Η Ελλάδα η οποία βρίσκεται στην 33η θέση από πλευράς βεβαιωμένων κρουσμάτων, θα έλεγε κανείς ότι πριν ακόμη ανακηρυχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού ως πανδημία έλαβε μέτρα και προσπαθεί να προλάβει την εξάπλωση. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να μην κατηγορήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι άργησε πολύ να κηρύξει πανδημία για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία η επιδημία καλπάζει κι αυτό που θέλουμε είναι να καθυστερήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την νόσηση του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού –κάτι που θα γίνει όπως και με τη γρίπη- ταυτόχρονα. Θέλουμε να αργήσει για να έχουμε περισσότερα δεδομένα, επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα για τη θεραπεία και για ένα καινούριο εμβόλιο. 

«Ξέρουμε γι’ αυτό, τουλάχιστον για τα φαρμακευτικά δεδομένα, ότι υπάρχει περισσότερη πληροφορία όσο περνάει ο καιρός, αλλά πρέπει να είναι τεκμηριωμένη πληροφορία. Για το εμβόλιο αργούμε ακόμα» σημειώνει ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, κ Σωτήρης Τσιόδρας. 

«Μην ξεχνάτε ότι όταν μιλάς για ένα ιό, όπως οι ιοί του αναπνευστικού, ένα εμβόλιο δεν είναι πάντα 100% αποτελεσματικό και πάντα οι ιοί αλλάζουν και μπορούν να συμπεριφέρονται με άλλο τρόπο. Άρα απέχουμε πάρα πολύ από ένα επιτυχημένο 100% εμβόλιο» συμπληρώνει. 

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΠΟΥ άργησε πολύ να κηρύξει την εξάπλωση του κορονοϊού ως πανδημία και παρά τις προειδοποιήσεις δεν λαμβάνονταν μέτρα. Η Ευρώπη καταγράφει δραματικά στατιστικά σε Ιταλία, Ισπανία και πλέον σε Γαλλία, ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο τώρα προσπαθεί να κατανοήσει τη σημασία της πανδημίας. 

Εμείς όπως αναφέρουμε συχνά δείχνουμε μια σχετική αντοχή κερδίζοντας λίγο περισσότερο χρόνο. Όμως σαν χώρα βρισκόμαστε στη θέση 33 σε σύνολο 187 χωρών του πλανήτη από πλευράς αριθμού κρουσμάτων. Όμως αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο ιός έτσι κι αλλιώς δεν κάμπτεται από τα σύνορα. 

«Κανείς, εκτός από τους 19 συμπολίτες μας που έχουν πάρει εξιτήριο έως σήμερα, δεν έχει ακόμα ανοσία. Η ανοσία των πολλών που θα προστατεύσει τους λίγους, δεν θα υπάρχει για πολύ καιρό ακόμα. Έχουμε να κάνουμε με ένα ύπουλο εχθρό που δεν σέβεται σύνορα, δεν σέβεται ηλικίες, αλλά δεν σέβεται και αυτούς που δεν τον υπολογίζουν. Αυτό μας έχουν διδάξει οι προηγούμενες βδομάδες στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας. 

Την ίδια στιγμή, ένας σημαντικός αριθμός ασθενών από ξένη χώρα, έδειξε πως η θνητότητα ήταν έως και 27% για τους άνω των 85, μεταξύ 3% και 11% για τους 65-84 ετών, 1%-3% για τους 55-64 και κάτω από 1% για τους 20-54 ετών. 

Αυτό όμως δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να χαλαρώνει τη συμμόρφωση με τα μέτρα, τα οποία αναμένεται να ενταθούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα