Φινλανδία: Τι έκανε και δεν έχει πολλά κρούσματα
Η ψυχοσύνθεση των Φινλανδών συμβιβάζεται καλύτερα με τα μέτρα εγκλεισμού. Δεν τους πειράζει η κοινωνική απόσταση, εμπιστεύονται την κυβέρνηση και δεν επαναστατούν στις απαγορεύσεις.
- 22 Νοεμβρίου 2020 21:02
Η Φινλανδία ανήκει στις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, από τις αρχές του χρόνου μέχρι τις 18 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 19.600 κρούσματα, 371 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με ή από κορονοϊό.
Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα οι αριθμοί δεν είναι τόσο χαμηλοί. Και για να έχουμε σύγκριση η Δανία με σχεδόν 6 εκ. κατοίκους, όπως και η Φινλανδία, μετρά 65.000 κρούσματα, τρεις φορές περισσότερα. Στη δε Σλοβακία με τον ίδιο αριθμό κατοίκων 86.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον νέο ιό. Στη Σουηδία με διπλάσιο αριθμό κατοίκων τα κρούσματα προσεγγίζουν τις 200.000. Σε τι οφείλεται η τόσο μεγάλη διαφορά;
Γρήγορα αντανακλαστικά, ριζικές αποφάσεις
Όταν στις αρχές του χρόνου τα κρούσματα άρχιζαν να φουντώνουν, η φινλανδική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Αμέσως επέβαλε ριζικά μέτρα lockdown για δύο μήνες. Ταξίδια από και προς το Ελσίνκι και τη γύρω περιοχή απαγορεύτηκαν. Σχολεία κι άλλα ιδρύματα έκλεισαν, αργότερα έβαλαν λουκέτο και τα εστιατόρια. Όλα αυτά έγιναν σχετικά στην αρχή, όταν στις σκανδιναβικές χώρες ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν σχετικά χαμηλός. «Η Φινλανδία έκλεισε αρκετά γρήγορα και ριζικά τη δημόσια ζωή, δύο με τρεις εβδομάδες νωρίτερα από τη Νορβηγία, τη Δανία, και σε κάθε περίπτωση τη Σουηδία» λέει στο Γερμανικό Ραδιόφωνο η Μίκα Σαλμίνεν, διευθύντρια της φινλανδικής Υπηρεσίας Υγείας THL, κάτι αντίστοιχο με το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. «Μόνο έτσι φρενάραμε αποτελεσματικά τη διασπορά του ιού».
Το ίδιο γρήγορα η Φινλανδία προώθησε την άμεση ιχνηλατήση των ανθρώπων, που διαγνώστηκαν θετικοί. Την προσπάθεια των αρχών βοήθησε πολύ μια εφαρμογή, όπως και στη Γερμανία, με την επωνυμία Corona Flash, που την έχει κατεβάσει ένας στους δύο Φινλανδούς. Αντίθετα στη Γερμανία μόνο ένα τέταρτο περίπου του πληθυσμού τη χρησιμοποιεί και ορισμένων τα τηλέφωνα είναι τόσο παλιά, που δεν μπορούν καν να την υποστηρίξουν. Άλλοι πάλι ανησυχούν μήπως τα δεδομένα τους γίνουν αντικείμενο κατάχρησης. Γιατί οι Φινλανδοί σκέπτονται με διαφορετικό τρόπο, γίνεται σαφές ακριβώς στη συνέχεια.
Σε αντίθεση με τη Γερμανία, όπου όλο και περισσότεροι αμφισβητούν τη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας της κυβέρνησης ή απλά δεν παίρνουν στα σοβαρά τον κίνδυνο, στην Φινλανδία η κυβέρνηση χαίρει τεράστιας εμπιστοσύνης. Επιβεβαιώνεται όχι μόνο από την εφαρμογή ιχνηλάτησης. Στη διάρκεια του αυστηρού lockdown δεν προκλήθηκαν αντιστάσεις. Σε δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 73% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με τα μέτρα. Διαδηλώσεις αρνητών των μέτρων πρέπει να ψάξει κανείς πολύ για να βρει. «Προσπαθούμε να εφαρμόζουμε ό, τι ορίζει η κυβέρνηση, νομίζω ότι οφείλεται και στο δικό μας κράτος πρόνοιας» υποστηρίζει η Ρόζα Μεριλέιν, βουλευτής των Πρασίνων.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Φυσική απόσταση; Κανένα πρόβλημα
Σε τεχνολογικό επίπεδο η μετάβαση σε Homeoffice και Homeschooling έγινε πολύ εύκολα σε μια χώρα με προοδευμένη την ψηφιοποίηση. Τα Laptop στο σχολείο θεωρούνται κάτι το αυτονόητο. Αντίθετα στη Γερμανία μελέτη της Εταιρείας Ψηφιακής Μόρφωσης κατέδειξε ότι ένα Laptop αντιστοιχεί σε 68 μαθητές. Μάθημα στο σπίτι ήταν κυρίως για ασθενείς οικονομικά οικογένειες χωρίς πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο πολύ δύσκολο. Μόλις πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση έκανε καμπάνια προώθησης της κοινωνικής απομόνωσης στους 4 τοίχους με ένα σποτ, που προκάλεσε διάφορα σχόλια. Φαίνεται ότι πολλοί δυσκολεύονται να μείνουν σπίτι, και δικαιολογημένα θα έλεγε κανείς. Μόνο που στη Φινλανδία πολλούς δεν τους ενοχλεί. Δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέγραψε ότι το 23% των ερωτηθέντων δήλωσε μάλιστα ότι η ζωή του βελτιώθηκε υπό συνθήκες εγκλεισμού.
«Δεν είμαστε τόσο κοινωνικοί και καθόμαστε χωρίς πρόβλημα μόνοι μας» λέει στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο η Νέλι Χανκόνεν, κοινωνική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Αλλά και ο προσωπικός βαθμός άνεσης, δηλαδή πόσο κοντά του ανέχεται κανείς να έρθει κάποιος άλλος, μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο. «Μπορεί η ανοχή αυτή στους Φινλανδούς να είναι διαφορετική» λέει η Μίκα Σαλμίνεν. «Προτιμάμε να κρατάμε τους άλλους σε απόσταση ενός μέτρου, ειδάλλως δεν αισθανόμαστε άνετα».
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr