Έπεσε στον Ινδικό Ωκεανό ο πύραυλος που ήταν πιθανό να προσκρούσει και στην Ελλάδα

Έπεσε στον Ινδικό Ωκεανό ο πύραυλος που ήταν πιθανό να προσκρούσει και στην Ελλάδα
Long March-2F ap

Συνετρίβη στον Ινδικό Ωκεανό το βράδυ του Σαββάτου (30/7) ο κινεζικός πύραυλος που προκάλεσε διεθνή ανησυχία καθώς υπήρχε πιθανότητα να προσκρούσει στη Γη.

Συντρίμμια από τον τεράστιο κινεζικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε βρέθηκαν στη Γη το Σάββατο (30/7) πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, όπως επιβεβαίωσαν ΗΠΑ και Κίνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η υπηρεσία διαστημικών πτήσεων της Κίνας δήλωσε ότι τα συντρίμμια του 25,4 τόνων Long March 5B έπεσαν στη Γη πάνω από τη θάλασσα στις νοτιοδυτικές Φιλιππίνες με τη “συντριπτική πλειοψηφία” των συντριμμιών να καίγονται κατά την επανείσοδο, σύμφωνα με μια σύντομη δήλωση.

“Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) δεν μοιράστηκε συγκεκριμένες πληροφορίες για την τροχιά του πυραύλου της Long March 5B, καθώς ο πύραυλός τους έπεσε πίσω στη Γη”, ανέφερε σε δήλωσή του ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον.

“Όλα τα κράτη με δραστηριότητα στο διάστημα θα πρέπει να ακολουθήσουν τις καθιερωμένες βέλτιστες πρακτικές και να κάνουν το καθήκον τους για να μοιράζονται αυτού του είδους τις πληροφορίες εκ των προτέρων, ώστε να είναι δυνατή η αξιόπιστη πρόβλεψη του πιθανού κινδύνου πρόσκρουσης σε συντρίμμια”, δήλωσε ο Νέλσον.

Εμπειρογνώμονες είχαν κρίνει ότι η πιθανότητα τραυματισμού ή ζημιών σε υποδομές ήταν χαμηλή.

Το σώμα του πυραύλου βρισκόταν σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη και “παρασύρθηκε προς μια ανεξέλεγκτη επανείσοδο”, στην ατμόσφαιρα της Γης, σύμφωνα με την Aerospace Corp, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα το Ελ Σεγκούντο της Καλιφόρνια, η οποία παρέχει τεχνικές συμβουλές για διαστημικές αποστολές και λαμβάνει χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ.

Πριν από την επανείσοδο, οι ειδικοί προέβλεψαν ότι ενώ μεγάλο μέρος του τεράστιου εκτοξευτή θα καεί κατά την επανείσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα, τεράστια κομμάτια – έως και το 40% – θα επιβιώσουν και θα πέσουν στους ωκεανούς ή στο έδαφος. Ορισμένες προβλέψεις έδειχναν μια τροχιά στο έδαφος που θα διέσχιζε τμήματα του Μεξικού και της Βραζιλίας, στη συνέχεια θα περνούσε γύρω από το Ακρωτήριο της Αφρικής πριν περάσει πάνω από τη στεριά της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Πρόκειται για την τρίτη ανεξέλεγκτη είσοδο κινεζικού πυραυλοκινητήρα μέσα σε ισάριθμα χρόνια. Τον Μάιο του 2021, κομμάτια ενός άλλου πυραύλου προσγειώθηκαν στον Ινδικό Ωκεανό, προκαλώντας ανησυχία ότι η κινεζική διαστημική υπηρεσία είχε χάσει τον έλεγχό του.

Η Κίνα απέρριψε τις δυτικές ανησυχίες σχετικά με τα συντρίμμια, κάνοντας λόγο για προσπάθεια συκοφάντησης, καθώς κλιμακώνεται η διαστημική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας.

“Οι ΗΠΑ και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης υπερβάλλουν σκόπιμα και μεγαλοποιούν την “απώλεια ελέγχου” των κινεζικών συντριμμιών πυραύλων και την πιθανότητα προσωπικού τραυματισμού που προκαλείται από τα συντρίμμια πυραύλων, προφανώς με κακές προθέσεις”, ανέφερε την Τρίτη ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Guancha.cn με έδρα τη Σαγκάη.

Ο πύραυλος Long March 5B απογειώθηκε στις 24 Ιουλίου μεταφέροντας ένα από τα βαρύτερα ωφέλιμα φορτία των τελευταίων ετών, μια μονάδα για τον υπό κατασκευή διαστημικό σταθμό Tiangong της Κίνας. Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός ξεκίνησε αφού οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στο Πεκίνο να συμμετέχει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα