Debate News 24/7: Γεροβασίλη vs Δένδιας
Η υποψήφια βουλευτής Άρτας με το ΣΥΡΙΖΑ και ο υποψήφιος με τη ΝΔ στο Νότιο Τομέα Αθηνών διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τη δημόσια τάξη, το μεταναστευτικό, το ασφαλιστικό, τις κυβερνήσεις συνεργασίας και το πρώτο εξάμηνο του 2015.
- 03 Ιουλίου 2019 10:15
Το News 24/7 συνεχίζει τη νέα μορφή συνεντεύξεων που εγκαινίασε σε αυτή την προεκλογική περίοδο, εν είδει μικρών debate μεταξύ υποψηφίων στις εθνικές εκλογές που διασταυρώνουν τα ξίφη τους θέτοντας ερωτήματα ο ένας στον άλλο.
Η υποψήφια βουλευτής Άρτας με το ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη και ο υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στο Νότιο Τομέα Αθηνών Νικος Δένδιας διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τη δημόσια τάξη, το μεταναστευτικό, το ασφαλιστικό, τις κυβερνήσεις συνεργασίας και το πρώτο εξάμηνο του 2015.
“Ο ελληνικός λαός, κάθε μέρα που περνά, βλέπει καθαρότερα τα αντιλαϊκά μέτρα πίσω από τα εύηχα προεκλογικά ταξίματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ισχυρής ανάπτυξης, μείωσης των φόρων, στήριξης της μεσαίας τάξης και καλύτερων δουλειών για όλους”, εκτιμά η κ.Γεροβασίλη.
“Στη ΝΔ δεν υπάρχει θέση για ρατσιστικές απόψεις και οσάκις στο παρελθόν εκδηλώθηκαν απειροελάχιστα κρούσματα, επιβλήθηκαν τα δέοντα από την Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος”, δηλώνει ο κ.Δένδιας.
Το debate των δύο υποψηφίων
Ολγα Γεροβασίλη: Συμμερίζεστε την ρατσιστική θέση στελεχών της ΝΔ που θεωρούν ότι η κυβέρνηση «καλεί» τους μετανάστες και ότι η εγκληματικότητα είναι αποτέλεσμα των «ανοιχτών θυρών» και της μετανάστευσης;
Νίκος Δένδιας: Στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει θέση για ρατσιστικές απόψεις και οσάκις στο παρελθόν εκδηλώθηκαν απειροελάχιστα κρούσματα, επιβλήθηκαν τα δέοντα από την Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος. Εάν όμως αναφέρεστε στην κριτική στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στις θέσεις κυβερνητικών στελεχών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, περί «ανοικτών συνόρων» και για μετανάστες «που λιάζονται και μετά εξαφανίζονται», όπως είχε δηλώσει η τότε αρμόδια Υπουργός κα Χριστοδουλοπούλου, αυτό είναι ένα διαφορετικής τάξης ζήτημα που αφορά αφενός τις ιδεοληψίες και αφετέρου τη διαχειριστική ανεπάρκεια της απερχόμενης κυβέρνησης. Να υπενθυμίσω τη σωρεία ολέθριων λαθών που οδήγησαν σε φαινόμενα τύπου Ειδομένης, αλλά και την ολέθρια ταύτιση στην πράξη των προσφύγων με τους μετανάστες, (σε παράβαση των κανονισμών που ισχύουν διεθνώς), που με τη σειρά της οδήγησε στο χάος και στις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης σε hot spots (όπως στη Μόρια κ.α.), οι οποίες εκθέτουν την Ελλάδα παγκοσμίως. Η μετανάστευση από μόνη της είναι γεγονός ότι δεν οδηγεί κατ’ ανάγκη στην αύξηση της εγκληματικότητας και δεν μπορούμε να προβούμε σε μια τέτοια γενίκευση. Όπως σε όλες τις περιπτώσεις κοινωνικής ανέχειας όμως, είναι εξαιρετικά πιθανό τα κυκλώματα της εγκληματικότητας να επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν προς ίδιον όφελος άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, όπως οι παράνομοι μετανάστες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η Πολιτεία οφείλει να μην επιτρέψει κάτι τέτοιο.
Νίκος Δένδιας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαπιστώσει επιτέλους, μετά από πέντε χρόνια σχεδόν διακυβέρνησης, ότι στα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία συνεχώς επικαλείται, περιλαμβάνεται και το δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια; Κι αν ναι, γιατί η απερχόμενη Κυβέρνηση ανέχθηκε τη δράση ακραίων ομάδων, καθ’ όλο το διάστημα της διακυβέρνησής της και ουδέποτε είχε ως προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων στη δημόσια ασφάλεια;
Όλγα Γεροβασίλη: Διαβλέπω πως κάνετε την ευχή σας αλήθεια, την αλήθεια σας αλήθεια, ενώ στην ίδια την αλήθεια, την αποδεδειγμένη, επιφυλάσσετε απόκρυψη. Εκτός και δεν τη γνωρίζετε. Δυσκολεύομαι να πιστέψω κάτι τέτοιο όμως, με βάση την πολυετή πολιτική σας παρουσία και το προσωπικό σας προφίλ, το οποίο ειλικρινά εκτιμώ.
Επίσης, φαίνεται πως έχετε αφαιρέσει από την κριτική σας την αυτοκριτική, μιας και ήσασταν Υπουργός Δημόσιας Τάξης στην Κυβέρνηση Σαμαρά. Και εξηγούμαι: Χαρακτηρίζετε ως απερχόμενη την Κυβέρνησή μας ερήμην των δημοκρατικών διαδικασιών, πριν δηλαδή ο ελληνικός λαός προσέλθει στις εθνικές κάλπες της Κυριακής. Θα σας έλεγα να μη βιάζεστε, να μην είστε τόσο δηκτικά και αλαζονικά ανυπόμονος. Στη Δημοκρατία ο λαός αποφασίζει για το ποιον εμπιστεύεται να τον κυβερνήσει αποκλειστικά και μόνο δια της ψήφου του και αποκλειστικά και μόνο σε εθνικές κάλπες.
Όσον αφορά το δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια και την επίλυση των προβλημάτων της ήταν και είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησής μας, επειδή εμείς αντιλαμβανόμαστε την ασφάλεια ως σύμφυτη με τη δημοκρατία. Κι αυτό δεν είναι εύληπτη ατάκα, όπως οι προεκλογικές κορώνες της ΝΔ περί επίλυσης της παραβατικότητας “αυθωρεί και παραχρήμα” με μαγικό ραβδί.
Η δημόσια ασφάλεια για εμάς δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά, δεν είναι κουβέντες του αέρα, την αντιμετωπίζουμε με μεθοδικότητα και υπευθυνότητα.
Έτσι, στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, στο προπαγανδιστικό αφήγημα περί αύξησης της βίας και ανομίας και στον επικοινωνιακό αντισύριζα βομβαρδισμό απαντάνε ηχηρά οι δημοσιοποιημένοι επίσημοι δείκτες, σε όσους φυσικά δε φοράνε νυχθημερόν τα φανατισμένα κομματικά τους γυαλιά και σε όσους δεν πιστεύουν πως τα συστημικά μιντιακά μέσα της χώρας μας διεκδικούν, πότε το ένα πότε το άλλο, κάθε χρόνο το βραβείο Πούλιντζερ.
Τα στοιχεία λοιπόν κε Δένδια λένε πως την τετραετία 2011-2014 ο ετήσιος μέσος όρος ανθρωποκτονιών ανέρχονταν σε 149. Ενώ την επόμενη, από το 2015 μέχρι και το 2018, έπεσε στις 85. Μείωση της τάξης του 43%. Αντίστοιχα οι ληστείες μειώθηκαν κατά 17% και οι κλοπές-διαρρήξεις κατά 9%. Όπως, επίσης, τα χρόνια που εμείς έχουμε την ευθύνη των λειτουργιών του κράτους έγιναν τόσες επιχειρήσεις όσες δεν έγιναν τα τελευταία 25 χρόνια, όπως λένε και οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Επιχειρήσεις με απτά αποτελέσματα, όχι φούμαρα.
Γι’ αυτό και στο κέντρο της Αθήνας, η “βαριά” εγκληματικότητα περιορίστηκε στο 30%, με το υπόλοιπο 70% να αφορά τη μικροεγκληματικότητα. Τα προηγούμενα χρόνια ίσχυε ακριβώς το αντίστροφο, καθώς το 70% των περιπτώσεων ήταν βαρύνουσας εγκληματικότητας.Διεθνείς οργανισμοί, όπως αποδεικνύεται κι από την έκθεση της IPK International και της ITB, World travel Monitor, κατατάσσουν την Ελλάδα στις 20 πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο για να ταξιδέψει κάποιος.Κι αυτή η πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα της μεθοδικής δουλειάς που έγινε από τη δική μας Κυβέρνηση, με στόχο την καταπολέμηση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας, την ασφάλεια των συμπολιτών μας.
Φαίνεται όμως πως η έννοια της ασφάλειας για τη ΝΔ δεν έχει διόλου να κάνει με όλα αυτά αλλά με την δράση κάποιων γνωστών ακραίων ομάδων. Να υπενθυμίσουμε λοιπόν πως αυτές δρούσαν επί δεκαετίες. Γιατί λοιπόν οι κυβερνήσεις της ΝΔ με το μοντέλο της αστυνομοκρατίας, που και σήμερα προτείνουν, δεν τις καθάρισαν; Δεν ήθελαν; Δεν μπορούσαν; Τους βόλευε; Όσο και να μην το παραδέχονται τόσο οι δείκτες όσο και μια απλή βόλτα στις γειτονιές της Αθήνας, στο Πεδίο του Άρεως, στο Λυκαβηττό αποδεικνύουν πως η κατάσταση επί των ημερών τους στα θέματα ασφάλειας ήταν πολύ χειρότερη απότι σήμερα.
Όλγα Γεροβασίλη: Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του δηλώνει ότι «oι συνεργατικές κυβερνήσεις έχουν μεγάλη δημοκρατικότητα, αλλά πηγαίνουν πάρα πολύ αργά…». Εσείς το ίδιο υπέρ της ταχύτητας σε βάρος της δημοκρατίας. Και αυτό συνάδει με προηγούμενες δηλώσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα προχωρήσει σε συνεργασία ακόμη κι αν έχει την αυτοδυναμία;
Νίκος Δένδιας: Δεν έχω ταχθεί «υπέρ της ταχύτητας εις βάρος της Δημοκρατίας». Αυτό το οποίο έχω επανειλημμένως επισημάνει είναι ότι απαιτείται μία καθαρή εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει θέσει στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας και του οποίου πιστεύουμε ότι είναι η απαραίτητη η απαραίτητη η απρόσκοπτη εφαρμογή του για την πραγματική έξοδο της χώρας από την κρίση. Η διαπίστωση αυτή δεν αποκλείει τη συνεργασία με όσα πρόσωπα ή πολιτικές δυνάμεις θέλουν και μπορούν να συνεισφέρουν στην εθνική αυτή προσπάθεια. Αλλά είναι διαφορετικό να γίνεται αυτό σε ένα πλαίσιο ευρύτερης συστράτευσης για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων και διαφορετικό να γίνεται υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» του κινδύνου απώλειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει άλλωστε την επίτευξη μιας ευρύτερης συναίνεσης, όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο, πείθοντας τους πολίτες ότι υπάρχει και όραμα και σχέδιο για την επιστροφή σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Νίκος Δένδιας: Ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον ο ελληνικός λαός αποφασίσει να αναθέσει στη Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι αποφασισμένος να ασκήσει μία υπεύθυνη αντιπολίτευση ή σκοπεύει να επαναλάβει τη διχαστική και λαϊκιστική αντιπολίτευση του 2010 -14;
Όλγα Γεροβασίλη: Ο ελληνικός λαός, κάθε μέρα που περνά, βλέπει καθαρότερα τα αντιλαϊκά μέτρα πίσω από τα εύηχα προεκλογικά ταξίματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ισχυρής ανάπτυξης, μείωσης των φόρων, στήριξης της μεσαίας τάξης και καλύτερων δουλειών για όλους. Αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για λαϊκίστικες ακοστολόγητες υποσχέσεις από τους φορείς της ίδιας ακριβώς πολιτικής ιδεολογίας που φόρτωσε στην πλάτη της κοινωνίας τα 400.000 λουκέτα, το 83% της φορολογικής αφαίμαξης της μεσαίας τάξης, τη μείωση κατά 25% του ΑΕΠ, τις χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη μείωση του κατώτατου μισθού, τη θέσπιση του υποκατώτατου, την εκτόξευση της ανεργίας στο 28% την μετανάστευση 300.000 πτυχιούχων, τη μείωση -11 φορές- των συντάξεων, το άδειασμα των δημόσιων ταμείων, την πλήρη υποταγή μας στο ΔΝΤ, την παγκόσμια απαξίωση της χώρας μας, την οικονομική και αξιακή χρεοκοπία μας.
Αυτή ήταν η πραγματικότητα, αν θυμάστε, την τετραετία στην οποία αναφέρεστε και κατά την οποία η ΝΔ είχε τις τύχες των συμπολιτών μας στα χέρια της. Και αυτή η πραγματικότητα ήταν που αποτέλεσε την ισχυρή αντιπολίτευση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και δε θα δικαίωνε τους κυβερνώντες για τις παραπάνω καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής τους, μπήκε μπροστά και ανέλαβε χωρίς να διστάσει την προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Με σθένος, ψυχραιμία και πολιτική αποφασιστικότητα τέλειωσε την ασφυκτική επιτροπεία, κράτησε την κοινωνία όρθια και έβαλε τη πατρίδα μας, με διεθνές πλέον κύρος, στο δρόμο της αναπτυξιακής σταθερότητας. Δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε αυτονόητο. Ήταν ίσως η πιο κρίσιμη και περίπλοκη περίοδος της μεταπολίτευσης. Όμως τα καταφέραμε. Τολμήσαμε στα δύσκολα. Ακόμη και με τα λάθη μας. Και θα συνεχίσουμε, με το βλέμμα μας σταθερά προσηλωμένο στην κοινωνία και τις ανάγκες της.
Όλγα Γεροβασίλη: Στο πρόγραμμά σας παρότι δεν αναφέρετε τίποτα για το ασφαλιστικό, δηλώνετε ότι θα καταργήσετε το ισχύον πλαίσιο. Μόλις μερικές ημέρες προ των εκλογών δεν έχετε δώσει απαντήσεις για όσα αποκαλύπτονται περί ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, εάν θα μειώσετε τις συντάξεις, ποιο το κόστος και ποιος θα το αναλάβει;
Νίκος Δένδιας: Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά, όπως έπραξε και κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματός μας, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα μειώσει τις συντάξεις, ενώ έχει διαβεβαιώσει επίσης ότι οι υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις είναι διασφαλισμένες. Συνεπώς, οι συνταξιούχοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, παρά την εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ με fake news, ενώ αρκετοί ασφαλισμένοι έχουν να ελπίζουν στη διόρθωση των στρεβλώσεων του νόμου Κατρούγκαλου. Όσον αφορά τους πυλώνες του ασφαλιστικού, ο πρώτος θα εξακολουθήσει, όπως και σήμερα, να είναι υποχρεωτικός, δημόσιος, καθολικός και αναδιανεμητικός. Ο δεύτερος, υποχρεωτικός επίσης αλλά κεφαλαιοποιητικός, αφορά τους νέους ασφαλισμένους κατά το μέρος και μόνο της σημερινής επικουρικής σύνταξης, με το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού συνταξιοδοτικού ταμείου, που στην περίπτωση αυτή θα τελεί υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο και εποπτεία. Με την πρόβλεψη ένταξης στον δεύτερο πυλώνα μόνο των νέων εργαζομένων μετά τη μεταρρύθμιση, δεν θα υπάρξει «κενό» στην πρώτη δεκαετία της μετάβασης για τις παλιές επικουρικές συντάξεις. Ο τρίτος πυλώνας είναι συμπληρωματικός και προαιρετικός και αφορά την ιδιωτική ασφάλιση. Όπως αντιλαμβάνεστε, ουδεμία σχέση έχουν όλα αυτά με την «εκστρατεία τρόμου» του ΣΥΡΙΖΑ. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται άλλωστε. σε διάφορες παραλλαγές του, σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες.
Νίκος Δένδιας: Εφόσον είχατε τη δυνατότητα να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, θα αλλάζατε τα όσα έπραξε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το πρώτο εξάμηνο 2015, τα οποία έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής και την επιβάρυναν με ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο;
Όλγα Γεροβασίλη: Θα πρέπει κάποτε να τελειώσει αυτή η παραφιλολογία περί αχρείαστου μνημονίου και διαπραγμάτευσης που δήθεν κόστισε 70, 100 ή 200 δισ. Παραλάβαμε τη χώρα με 324 δισ. χρέος το 2015 και το 2016 το χρέος ήταν 321 δισ. Αυτή είναι η πραγματικότητα των αριθμών όσο κι αν δεν βολεύει.
Και φυσικά επιμένετε να ξεχνάτε ότι τη χρεοκοπία της χώρας δεν τη φέραμε εμείς. Εμείς παραλάβαμε μια ουσιαστικά χρεοκοπημένη χώρα, με την ανεργία στο 28% -55% στους νέους- και την κοινωνία απελπισμένη στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ήταν σχεδόν μηδενικά, το ασφαλιστικό υπό κατάρρευση παρά τις διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις και υπό τη δαμόκλειο σπάθη εξόφλησης δανειακών υποχρεώσεων κάποιων δεκάδων δισ. που δεν υπήρχαν! Αυτή τη χώρα παραλάβαμε.
Εκ των πραγμάτων, βρεθήκαμε σε υπονομευμένο περιβάλλον. Αναλάβαμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση και αντιμετωπίσαμε τις ευρωπαϊκές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, τους ομοϊδεάτες σας στο ΕΛΚ, που δεν έκαναν πίσω στην άγρια λιτότητα και στην τιμωρητική διάθεση απέναντι στη θέληση του ελληνικού λαού να ψηφίσει μια αριστερή κυβέρνηση. Ή μήπως χρεώνετε με λάθος τον ελληνικό λαό που μας εμπιστεύτηκε και το Γενάρη του 2015 και το Σεπτέμβρη του 2015; Σας θυμίζω πως εμείς δεν ζητήσαμε λευκή επιταγή, αλλά θέσαμε στην κρίση του λαού το νέο μνημόνιο, όπως μας υπαγορεύει πάντα η δημοκρατική μας ευαισθησία.