Κορονοϊός: Γιατί ξέφυγαν τα πράγματα στην Ιταλία

Κορονοϊός: Γιατί ξέφυγαν τα πράγματα στην Ιταλία
Δραματική η κατάσταση στην Ιταλία AP

O ιός μπήκε στην Ιταλία από αρκετές διαδρομές σύμφωνα με νέα έρευνα - Το προηγούμενο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 627 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.986 νέα κρούσματα.

Ιταλοί μοριακοί βιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, σημειώθηκαν στην επικράτεια της Ιταλίας στα τέλη Ιανουαρίου, μερικές εβδομάδες πριν γίνει η διάγνωση του πρώτου ασθενούς!

Τα συμπεράσματα τους δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική επιστημονική βιβλιοθήκη medRxiv και δείχνουν πως οι Ιταλοί δεν γνώριζαν πως η επιδημία ήταν ανάμεσά τους.

«Τα στοιχεία που συλλέξαμε παραπέμπουν στο ότι ο ιός SARS-CoV-2 (είναι ο ίδιος ο νέος κορονοϊός) διείσδυσε στην επικράτεια της Βόρειας Ιταλίας στο διάστημα μεταξύ του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου, δηλαδή πολύ πιο πριν από την στιγμή που ξεκίνησε η αναχαίτιση του. Παράλληλα, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το ότι ο ιός μπήκε στην Ιταλία αμέσως ακολουθώντας αρκετές διαδρομές» γράφουν οι επιστήμονες, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Οι μοριακοί βιολόγοι από το πανεπιστήμιο του Μιλάνου και γιατροί από νοσοκομείο Λουίτζι Σάκκο, κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα, αποκωδικοποιώντας τα γονιδιώματα των δειγμάτων του ιού, τα οποία πήραν από τα τρία πρώτα θύματα του Covid-19 στην Λομβαρδία. Εν συνεχεία οι ειδικοί τα συνέκριναν μεταξύ τους, καθώς και με δείγματα SARS-CoV-2 από άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Οι υπολογισμοί τους παρέπεμπαν στο ότι όλα τα ιταλικά δείγματα του ιού ήταν το ένα με το άλλο πολύ συγγενικά. Εκτός των άλλων έμοιαζαν με εκείνα τα στελέχη του SARS-CoV-2, τα οποία οι γιατροί απομόνωσαν από τον οργανισμό των πρώτων θυμάτων του Covid -19 στην Γερμανία το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Επίσης παρόλο που οι γιατροί πήραν και τα τρία δείγματα του ιού από σώματα των Ιταλών ασθενών την ίδια ημέρα, στα γονιδιώματα τους παρατηρήθηκαν αρκετές διαφορετικές μεταλλάξεις.

Δραματική η κατάσταση

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 47.021. Οι νεκροί έφτασαν τους 4.032. Παράλληλα, 5.129 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Το προηγούμενο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 627 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.986 νέα κρούσματα. 689 άτομα έγιναν αρνητικά στον ιό. Η διάδοση του κορονοϊού, δηλαδή, δεν σταματά. Στη Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 22.264 και οι νεκροί 2.549.

Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 5.968 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 640. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 4.031, με 131 νεκρούς.

Ιταλία. AP

 

Πιο αυστηρά μέτρα ετοιμάζει η Ιταλική κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ετοιμάζει νέα, αυστηρότερα μέτρα και περιορισμούς για τον κορονοϊό.

Από σήμερα, Σάββατο, είναι πιθανό να γίνονται έλεγχοι σε όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν και όχι μόνο σε ένα μικρό ποσοστό, να απαγορευθεί το τρέξιμο σε ανοικτούς χώρους, να κλείσουν τα σούπερ μάρκετ στα εμπορικά κέντρα τα σαββατοκύριακα, να μην μπορεί να πηγαίνει κανείς σε σπίτι του στην εξοχή.

 Στόχος των νέων πιθανών απαγορεύσεων είναι να αποθαρρυνθούν οι Iταλοί και να μην αποφασίσουν να πάνε σε κάποιο θέρετρο, μέσα στο σαββατοκύριακο. Παράλληλα, αναμένεται να ζητηθεί από τουςIιταλούς να ψωνίζουν τρόφιμα μόνον μια φορά την εβδομάδα, αποφεύγοντας να βγαίνουν κάθε μέρα για περιορισμένο αριθμό τροφίμων.

Ιταλία AP

 

Ζητούν ανάπτυξη στρατού για τήρηση των μέτρων οι περιφέρειες

Οι κυβερνήτες των περιοχών της βόρειας Ιταλίας ζητούν επιπλέον απαγόρευση δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη του στρατού για την επιβολή των μέτρων.

«Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα οι αριθμοί δεν πηγαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση, ούτε σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα ούτε σε ό,τι αφορά τους θανάτους», δήλωσε ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, χωρίς να δώσει ακριβείς αριθμούς.

«Όμως, ακόμη και στην Λομβαρδία πρέπει να εξασφαλίσουμε την λειτουργία του συστήματος υγείας, του αγροδιατροφικού τομέα, της παραγωγής ενέργειας, των μεταφορών», δήλωσε ο Φραντσέσκο Μπότσια που απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία, ενώ παράλληλα υπόσχεται πειθαρχία και επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν τους περιοριστικούς κανόνες.

«Τώρα τρέχουμε «κατοστάρι» για να επιλύσουμε τα επείγοντα ζητήματα, όπως των μονάδων της εντατικής. Αύριο θα πρέπει να τρέξουμε μαραθώνιο για όλες τις επιπτώσεις της πανδημίας», είπε.

«Το να τρέχεις στον δρόμο είναι ένας τρόπος παραβίασης των υποχρεώσεών σου ως πολίτη…Οχι στο τζόγκινγκ, ακόμη και το μοναχικό: είναι ένας τρόπος για να εκθέσεις τον εαυτό σου, καθώς και την κοινωνία στην μόλυνση», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Καζάσκο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής και της Ιταλικής Ομοσπονδίας Αθλητιάτρων στην Corriere della Sera.

Οι υπαίθριες αυτές δραστηριότητες προς το παρόν επιτρέπονται, υπό την προϋπόθεση ότι πραγματοποιούνται κατά μόνας και σε μικρή απόσταση από το σπίτι.

«Δεν συμφωνώ τελείως με τους υποστηρικτές μίας γραμμής ακραίας αυστηρότητας. Δεν μπορεί να υπάρχουν γκρίζες ζώνες στις συμπεριφορές μας. Και αναρωτιέμαι επίσης αν οι Ιταλοί έγιναν σπορτίφ από την μία μέρα στην άλλη!».

Ο Στέφανο Μπονατσίνι, ο κυβερνήτης της Εμίλια Ρομάνια, της δεύτερης μετά την Λομβαρδία πλέον πληγείσας περιοχής της Ιταλίας, απαγόρευσε το μεγαλύτερο μέρος των υπαίθριων δραστηριοτήτων χθες.

«Ας έρθει κάποιος να μου πει ότι δεν μπορεί να κάνει χωρίς τζόγκινγκ, να τον πάω μια βόλτα στο νοσοκομείο», έγραψε στο Facebook.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα