Γαλλία: Αστυνομική ασυδοσία με “σφραγίδα” Μακρόν – Τέλος η ελευθερία του Τύπου
Ο νέος νόμος που ψηφίζεται εν μέσω πανδημίας, προβλέπει μέτρα που έχουν στόχο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα συνδικάτων αστυνομικών. Κοινό μέτωπο των γαλλικών media.
- 21 Νοεμβρίου 2020 09:34
Υπό το βάρος των μεγάλων αντιδράσεων από τους πολίτες, τις δημοσιογραφικές ενώσεις και τις οργανώσεις για τα δικαιώματα, η γαλλική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε εν μέσω πανδημίας, το πιο αμφιλεγόμενο άρθρο του νομοσχεδίου για τη “καθολική ασφάλεια”. Η είδηση είναι πρώτο θέμα σήμερα στα περισσότερα γαλλικά media.
Επί της ουσίας, ο νέος νόμος περιορίζει τη καταγραφή αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, με την κυβέρνηση Μακρόν να δίνει “εγγυήσεις” για το “δικαίωμα στην πληροφόρηση”.
Οι δημοσιογραφικές ενώσεις κατήγγειλαν ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται όχι μόνον στα μέσα ενημέρωσης, αλλά σε οποιονδήποτε πολίτη φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί μια αστυνομική επιχείρηση.
Η κυβέρνηση τροποποίησε το αμφισβητούμενο άρθρο 24. Βάσει της νέας διάταξης όποιος διαμοιράσει “την εικόνα του προσώπου ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποίησης” αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας θα τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ, αν κριθεί πως τα πλάνα αυτά απειλούν τη “σωματική και πνευματική ακεραιότητα των οργάνων της τάξης”, ότι δηλαδή στοχοποιούνται.
Η τροπολογία υιοθετήθηκε με ψήφους 146 υπέρ έναντι 24, ενώ διευκρινίζει ότι το μέτρο αυτό “δεν μπορεί να επιφέρει βλάβη στο δικαίωμα στην πληροφόρηση” και ότι θα πρέπει να είναι “καταφανής” η κακόβουλη πρόθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης για την ποινική δίωξη για βιντεοσκόπηση. Πλέον η τροπολογία θα πάει στη Γερουσία για να επιστρέψει προς επικύρωση στο Κοινοβούλιο, με το άρθρο 24 όμως να δείχνει πως θα παραμείνει ως έχει.
Όπως παρατήρησαν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, καταργεί τις δικλείδες ασφαλείας έναντι της ακραίας βίας και της κατάχρησης εξουσίας, ενώ αποστερεί στους δημοσιογράφους το δικαίωμα να κάνουν αδέσμευτα τη δουλειά τους.
Παράλληλα, μηδενίζει κάθε έννοια “της δημοσιογραφίας των πολιτών” που στο παρελθόν έχει πολλές φορές συμβάλλει στο να αποδοθεί δικαιοσύνη με βιντεοληπτικά και φωτογραφικά τεκμήρια, τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες χώρες ανά τον πλανήτη. Από την άλλη, στη Γαλλία επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση διαδηλωτών με κάμερες αστυνομικών και με drones, σύμφωνα με το άρθρο 22, με τις οργανώσεις για τα δικαιώματα να διαμαρτύρονται δικαίως για καταγραφή προσωπικών δεδομένων και “φακέλωμα” πολιτών, με πρόσχημα την ασφάλεια.
Τα παραπάνω αναμένεται να προκαλέσουν έντονες ταραχές στη Γαλλία. Μη ξεχνάμε πως τον περασμένο Ιανουάριο, αστυνομικοί κατηγορήθηκαν για τον θάνατο του 42χρονου διανομέα Cédric Chouviat, στο Παρίσι, κοντά στον πύργο του Άιφελ.
Οι άνδρες της αστυνομίας, μετά από διαφωνία με τον άνδρα σε τυπικό έλεγχο, τον ακινητοποίησαν με κεφαλοκλείδωμα, τον έριξαν στο έδαφος, και όταν εκείνος άρχισε να εμφανίζει σπασμούς, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και κατέληξε.
Η νεκροψία έδειξε πως έχασε τη ζωή του από ασφυξία. Το περιστατικό είχε καταγραφεί σε βίντεο και είχε προκαλέσει σάλο, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να δώσει εντολή για διερεύνηση της υπόθεσης με πειθαρχική έρευνα εναντίον των αστυνομικών.
Πολλά βίντεο με αστυνομική βία εναντίον μεταναστών έχουν άλλωστε καταγραφεί από freelancers δημοσιογράφους όπως ο Valentin Gendrot, ο οποίος επί δύο χρόνια ακολουθούσε την αστυνομία στο Παρίσι, προσποιούμενος τον ένστολο. Ο ίδιος κυκλοφόρησε και βιβλίο με τις εμπειρίες του. Πολλαπλά περιστατικά κατάχρησης εξουσίας έγιναν γνωστά κατά τις διαδηλώσεις του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων και του Black Lives Matter, όταν υπήρξαν και πυροβολισμοί με πλαστικές σφαίρες.
Θα κάνουν τη δουλειά τους μόνο με άδεια και με έλεγχο
Ο νέος νόμος απειλεί ευθέως την ελευθερία των δημοσιογράφων, με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν να αναφέρει πως οι εκπρόσωποι του Τύπου θα πρέπει πλέον να “ενημερώνουν” τις αρχές πριν την κάλυψη μιας διαδήλωσης.
Μάλιστα, τουλάχιστον 40 γαλλικά ΜΜΕ έχουν ενημερώσει πως δεν πρόκειται να διαπιστεύσουν τους ρεπόρτερ τους για να καλύπτουν τις κινητοποιήσεις, όντας πλέον σε ανοιχτή κόντρα με την κυβέρνηση Μακρόν.
Η Le Monde έγραψε την Παρασκευή πως ο νέος νόμος “δηλητηριάζει” τη σχέση πολιτών και αστυνομίας, ενώ η L’Humanité έκανε λόγο για “αυταρχικές πρακτικές” και για “το τέλος της ελευθερίας έκφρασης”.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διατύπωσε τις ενστάσεις του για τη διάταξη, καλώντας τους Γάλλους πολιτικούς να μην την υποστηρίξουν.
Σε κάθε περίπτωση με τον νέο νόμο καθίσταται “επικίνδυνο” για έναν μέσο πολίτη να καταγράψει την αστυνομική βία και καταστολή, καθώς απειλείται με πολύ βαριά “καμπάνα”.
Σε πολλές πόλεις της Γαλλίας πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του νέου νόμου. Στο Παρίσι σημειώθηκαν τριάντα συλλήψεις ενώ η δημοσιογράφος του France 3, Hannah Nelson, έμεινε υπό κράτηση για 12 ώρες. Η ίδια καταγγέλλει πως υπέστη βία από ενστόλους κατά την προσαγωγή της.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.