Γερμανία: Κλειστά σιντριβάνια, σβησμένα φώτα και ντους με κρύο νερό, για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση

Γερμανία: Κλειστά σιντριβάνια, σβησμένα φώτα και ντους με κρύο νερό, για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση
Στιγμιότυπο από το κέντρο του Ανόβερο Getty Images

Οι Γερμανοί προετοιμάζονται για ένα έναν δύσκολο -ενεργειακά- χειμώνα, κλείνοντας τα σιντριβάνια, σβήνοντας τα φώτα από τα δημόσια κτίρια και περιορίζοντας τη "σπατάλη" ζεστού νερού.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου, ως απάντηση στις χαμηλότερες παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ προετοιμάζονται ακόμη και πιθανό κλείσιμο της “στρόφιγγας”.

Η Γερμανία, ως μία από τις χώρες που εξαρτώνται άμεσα από το ρωσικό φυσικό αέριο, ηγείται αυτής της προσπάθειας, με μια εθνική εκστρατεία εξοικονόμησης φυσικού αερίου, έτσι ώστε η χώρα να έχει επάρκεια για τον χειμώνα.

Το Αουγκσμπουργκ έχει προχωρήσει σε μια σειρά από μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι πισίνες σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, αλλά και τα αθλητικά κέντρα και τα γυμναστήρια θα έχουν μόνο κρύο νερό. Από τα σιντριβάνια δεν θα τρέχει πλέον νερό, ενώ τις βραδινές ώρες το δημαρχείο, τα μουσεία και τα αξιοθέατα δεν θα φωτίζονται. Οι επισκέπτες θα μπορούν να πλένουν τα χέρια τους μόνο με κρύο νερό. Στους χώρους δεν θα χρησιμοποιούνται επιπλέον κλιματιστικά και καλοριφέρ, ενώ ο αριθμός των ηλεκτρικών συσκευών θα μειωθεί.

Η δήμαρχος του Άουγκσμπουργκ, Εύα Βέμπερ, δήλωσε στο Reuters ότι οι λογαριασμοί ενέργειας της πόλης φέτος αναμένεται να είναι σχεδόν διπλάσιοι από το περσινό κόστος των περίπου 15,9 εκατομμυρίων ευρώ. «Θέλουμε να δείξουμε στους πολίτες του Άουγκσμπουργκ ότι μπορεί να αντιμετωπίσουμε πραγματικά δύσκολες στιγμές… όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε πραγματικά να εξοικονομήσουμε ενέργεια», τόνισε η Βέμπερ.

Από την άλλη, όπως μεταδίδει το BBC, το Ανόβερο αποφάσισε πως δε θα διατίθεται πλέον ζεστό νερό για το πλύσιμο των χεριών ή ζεστού ντους στις περιπτώσεις πισινών και δημόσιων γυμναστηρίων. Στόχος είναι η μείωση της ενέργειας της πόλης κατά 15%, όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος, Μπελίτ Ονάι.

Την ίδια ώρα, η δήμαρχος του Βερολίνου, Φραγκίσκα Γκίφι πρότεινε για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας την απενεργοποίηση του φωτισμού δημοσίων κτιρίων, όπως η Πύλη του Βρανδεμβούργου και το κτίριο της Γερουσίας του Βερολίνου μετά τα μεσάνυχτα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα