Οικονόμου: Οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούν κακόβουλα λογισμικά
Τα πολλά περιστατικά απόπειρας ή και παρακολουθήσεων κινητών πολιτικών και αξιωματούχων στην Ευρώπη καταρρίπτουν την προσπάθεια πολιτικής εργαλειοποίησης αντίστοιχων περιπτώσεων στην Ελλάδα, ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.
- 29 Ιουλίου 2022 15:01
Στο ζήτημα που απασχολεί τελευταία την κοινή γνώμη μετά και τη μυνητήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη αναφορικά με την προσπάθεια υποκλοπής του κινητού του τηλεφώνου, μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Όπως εξήγησε, “από την πρώτη στιγμή που κατέθεσε τη μήνυση ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά και νωρίτερα τοποθετηθήκαμε καθαρά. Υπενθυμίζω τη δήλωσή μου: ‘Η μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη -σχετικά με την απόπειρα μόλυνσης του κινητού του τηλεφώνου, τον Σεπτέμβριο του 2021, από κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης- επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Παράλληλα, κάθε αρμόδια αρχή της ελληνικής Πολιτείας οφείλει να συνδράμει, με την τεχνογνωσία της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, στη διερεύνηση και διαλεύκανση της μηνυτήριας αναφοράς’.
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Τασούλα. Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να διαλευκανθεί απόλυτα και άμεσα η συγκεκριμένη υπόθεση και ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το ταχύτερο δυνατόν με σκοπό να δώσει όποιες απαντήσεις χρειάζεται σε ζητήματα που θα τεθούν, να συνδράμει και αυτή στη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής. Η Επιτροπή -όπως γνωρίζετε- συνεδριάζει σήμερα. Η τοποθέτηση της Κυβέρνησής μας είναι ξεκάθαρη, επιδιώκουμε, απαιτούμε και θα συνδράμουμε με τον κάθε πρόσφορο τρόπο έτσι ώστε η έρευνα που διεξάγεται να καταλήξει σύντομα σε συμπεράσματα.
Επαναλαμβάνω κατηγορηματικά ότι οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και συνεπώς δεν χρησιμοποιούν αυτά τα κακόβουλα λογισμικά.
Για όσους με αφορμή την υπόθεση απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη την περίοδο που ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος του, και όχι μόνο προσπαθούν με κρίσεις και συμπεράσματα, βασισμένοι σε υποθέσεις, εφευρήματα και απίθανες συνδέσεις, χωρίς καμιά τεκμηρίωση, να δώσουν διαστάσεις συνομωσίας , με σκοπό να κατασυκοφαντήσουν την Κυβέρνηση θέλω να ενημερώσω για τα εξής:
Τα τελευταία χρόνια, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν γίνει πάρα πολλές απόπειρες παγίδευσης τηλεφώνων πολιτικών προσώπων, μέσω ειδικών λογισμικών. Αρκετές φορές μάλιστα οι απόπειρες απέδωσαν. Συγκεκριμένα:
Ήδη από το 2018 σε report του Citizen Lab για το λογισμικό Pegasus αναφέρονται περιστατικά σε 45 χώρες μεταξύ των οποίων 1 και στην Ελλάδα. Επαναλαμβάνω το 2018.
Χθες σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters σημείωσε ότι η ΕΕ εντόπισε στοιχεία απόπειρας παρακολούθησης του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιτιέ Ρέιντερς.
Σύμφωνα με έκθεση του Τμήματος για τα Δικαιώματα των Πολιτών και τις συνταγματικές υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταγράφονται απόπειρες ή και παρακολουθήσεις από κακόβουλα λογισμικά για τον πρόεδρο Μακρόν και τουλάχιστον 5 μελών της γαλλικής κυβέρνησης, τον πρώην πρωθυπουργό Εντουαρ Φιλίπ και 14 υπουργούς του αξιωματούχους του Φιλανδικού υπουργείου εξωτερικών
Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κυρία Καϊλή ανέφερε ότι είχε μια παρόμοια επίθεση με αυτή του κ. Ανδρουλάκη.
Προκύπτει ότι αντίστοιχα περιστατικά έχουν συμβεί σε ευρωβουλευτές της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και μάλλον της Ισπανίας.
Όταν λοιπόν το ίδιο ή ενδεχομένως και χειρότερο πρόβλημα με τον κ. Ανδρουλάκη έχουν αντιμετωπίσει, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Γάλλοι πρωθυπουργοί, υπουργοί, Φιλανδοί αξιωματούχοι, Ούγγροι, Πολωνοί ίσως και Ισπανοί ευρωβουλευτές καταλαβαίνουμε όλοι ότι η διάσταση του προβλήματος είναι ότι η τεχνολογία δίνει και τέτοιες δυνατότητες και τόσο οι κυβερνήσεις όσο και η ΕΕ προσπαθούν συνεχώς να αυξήσουν την προστασία και τα επίπεδα ασφαλείας για όλους, πολίτες και πολιτικούς. Και ως προς την κατεύθυνση αυτή εργάζεται και θα εργαστεί ακόμη πιο αποτελεσματικά και η χώρα μας.
Όλα τα υπόλοιπα, εκτός αν κάποιος αγνοεί ή μπορεί τεκμηριωμένα να αμφισβητήσει τα παραπάνω είναι συκοφαντίες και υπονοούμενα με τα οποία όσοι τα μεταχειρίζονται προσπαθούν να κρύψουν την αδυναμία τους να προβάλουν πολιτική πρόταση που να απαντά στις προκλήσεις της εποχής μας και τα ζητούμενα των πολιτών.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις