Κορονοϊός: Τι ισχύει για τη μετάδοση στα σούπερ μάρκετ

Κορονοϊός: Τι ισχύει για τη μετάδοση στα σούπερ μάρκετ
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΨΩΝΙΑ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Διευκρινίσεις σχετικά με πρόσφατη έρευνα για τη διασπορά του κορονοϊού σε σούπερ μάρκετ και δημοτικά σχολεία έδωσαν ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην πρόσφατη βρετανική έρευνα για τη διάδοση του κορονοϊού σε σούπερ μάρκετ και δημοτικά σχολεία, αναφέρθηκαν ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση της Παρασκευής.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι μέσα από πρόσφατη βρετανική έρευνα αυτό που προκύπτει είναι ότι εφαρμογή track and trace που έκανε ανάλυση στοιχείων για το πού βρέθηκαν οι άνθρωποι τις  τελευταίες πέντε μέρες, πριν βγουν θετικοί στον ιό, έδειξε ότι το 20% είχε επισκεφθεί το σούπερ μάρκετ, ένα άλλο 15% δημοτικά σχολεία κλπ, ενώ ο οργανισμός Public Health of England ανέφερε για τα δεδομένα αυτά ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος κόλλησε εκεί, “αλλά είναι εκεί που πηγαίνει φυσιολογικά’.

Ο κ. Μαγιορκίνης συνέχισε λέγοντας οτι “σε δεύτερη ανάλυση έγινε σαφές ότι ενώ ο κόσμος πηγαίνει συχνά σε αυτούς τους χώρους, το πιο συχνό μέρος που έγινε η μετάδοση είναι εντός των νοικοκυριών”. “Θα πρέπει να είμαστε πολυ προσεκτικοί πώς διαβάζουμε τις μέλετες για να μη δημιουργούνται πλασματικές εικόνες” συμπλήρωσε ο καθηγητής.

“Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ή απόδειξη μέσα από τις χιλιάδες ιχνηλατήσεις που έχουν γίνει για συρροές ή επιδημιολογικά clusters σε σούπερ μάρκετ ή σχολεία” ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Τι έλεγε η έρευνα

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) δημοσίευσε δεδομένα από την εφαρμογή Τεστ & Ιχνηλάτηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δείχνει ότι το πιο κοινό μέρος για το μεγαλύτερο μέρος των θετικών κρουσμάτων ήταν το σούπερ μάρκετ.

Η PHE χρησιμοποίησε δεδομένα ανίχνευσης επαφών για να προσδιορίσει πού ήταν εκείνοι που είχαν μολυνθεί με τον ιό την εβδομάδα πριν εξεταστούν θετικά.

Αυτά τα στοιχεία «χρησιμοποιούνται κυρίως για να προσδιορίσουν πού μπορεί να έχει μολυνθεί κάποιος», αναφέρουν οι αξιωματούχοι στην έκθεση.

Από τις 128.800 περιπτώσεις που εξετάστηκαν, 34.300 (18,3%) είχαν τουλάχιστον μία φορά εκτεθεί σε κρούσμα Covid-19.

Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχαν τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό περιπτώσεων που συνδέονται με αυτά, σε ποσοστό 12,7%. Ακολούθησαν τα δημοτικά σχολεία με 10% και τα νοσοκομεία με 3%.

Η Isabel Oliver, διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Λοιμώξεων στη Υπηρ. Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, δήλωσε: «Οι υποδείξεις ότι τα σούπερ μάρκετ προκαλούν τη διάδοση του Covid-19 είναι ανακριβείς. Τα δεδομένα έκθεσης των πολιτών δεν αποδεικνύουν πού κολλάνε οι άνθρωποι Covid-19».

«Δείχνει απλώς πού πήγαν οι άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί τις μέρες που προηγήθηκαν της δοκιμής τους και χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών εστιών», πρόσθεσε.

Εντός Αττικής και Θεσσαλονίκης η πλειονότητα των διαγνώσεων

Ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής επεσήμανε ότι στην Ελλάδα βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των διαγνώσεων εντοπίζεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Μάλιστα επεσήμανε ότι στην Αττική υπάρχει μια ήπια πορεία της επιβάρυνσης και ότι έχει βελτιωθεί ο δείκτης Rt.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε επίσης ότι σχετικά με τα ηλικιακά χαρακτηριστικά διατηρείται η αναστροφή που είχε διαπιστωθεί την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή η ηλικιακή ομάδα των 40-65 παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ομάδα των 19-39. Αυτό οφείλεται στη σχετική συρρίκνωση της δεύτερης ομάδας και την αύξηση της πρώτης. Η δε μείωση στους νεότερους συμπίπτει και με τη λήψη μέτρων για το κλείσιμο διαφόρων επιχειρήσεων αλλά και του lockdown.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ακόμη ότι η ηλικιακή ομάδα των παιδιών κάτω των 18 παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στα πλαίσια της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα