Ignaz Semmelweis: Το doodle της Google για τον άνθρωπο που μας έμαθε το πλύσιμο χεριών
Αφιερωμένο στον Ignaz Semmelweis είναι το σημερινό doodle της Google, τον επιστήμονα που έσωσε αμέτρητες γυναίκες υποχρεώνοντας τους γιατρούς να πλένουν τα χέρια τους.
- 20 Μαρτίου 2020 06:54
Το Ignaz Semmelweis, τιμά με το σημερινό της doodle η Google, σε μια εποχή που ο συγκεκριμένος επιστήμονας, είναι απολύτως επίκαιρος, λόγω του κορονοϊού.
Ο Semmelweis γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1818 στη Βούδα της Ουγγαρίας και απεβίωσε στις 13 Αυγούστου 1865, στην περιοχή Όμπερνταίμπλινγκ της Βιέννης. O ίδιος πήρε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Μαιευτική.
Σαν σήμερα, 20 Μαρτίου, το 1847, ο Ignaz Semmelweis διορίστηκε ως αρχιστράτηγος στην κλινική μητρότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης, όπου μετά από έρευνα απέδειξε ότι το υποχρεωτικό πλύσιμο χεριών από τους γιατρούς προκειμένου να απολυμαίνουν τα χέρια τους μείωσε σημαντικά τη μετάδοση ασθενειών.
Συγκεκριμένα, ο Semmelweis διαπίστωσε ότι οι γιατροί μεταδίδουν μολυσματικό υλικό από προηγούμενες λειτουργίες και αυτοψίες σε ευάλωτες μητέρες μέσω των χεριών τους και έτσι τους υποχρέωσε να τα πλένουν, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας των μητέρων.
Τι είναι τα Google Doodle
Το Google Doodle είναι μια ειδική, προσωρινή και μοναδική τροποποίηση του λογότυπου στις αρχικές σελίδες της Google προς τιμήν διαφόρων γιορτών, γεγονότων, επιτευγμάτων και ατόμων.
Το πρώτο Google Doodle τιμούσε το φεστιβάλ Burning Man το 1998 και σχεδιάστηκε από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν για να ειδοποιήσει τους χρήστες για την απουσία τους σε περίπτωση που οι διακομιστές δεν ανταποκρίνονταν. Τα επόμενα Doodle σχεδιάζονταν με σύμβαση μέχρι το 2000, όταν ο Πέιτζ και ο Μπριν ζήτησαν από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων Ντένις Χουάνγκ (Dennis Hwang) να σχεδιάσει ένα λογότυπο για την Ημέρα της Βαστίλης. Από τότε, μια ομάδα υπαλλήλων που ονομάζονται Doodlers οργανώνουν και δημοσιεύουν τα Doodles.
Αρχικά, τα Doodles δεν ήταν κινούμενα ούτε είχαν υπερσυνδέσμους, ήταν απλά εικόνες με κείμενο που εμφανίζονταν περνώντας από πάνω τους το ποντίκι που περιγράφει το θέμα. Τα doodles αυξήθηκαν σε συχνότητα όσο και σε πολυπλοκότητα από τις αρχές του 2010.
Τον Ιανουάριο του 2010 το πρώτο κινούμενο Doodle τίμησε τον Ισαάκ Νεύτωνα. Το πρώτο διαδραστικό Doodle εμφανίστηκε σύντομα μετά τον εορτασμό του Pac-Man και οι υπερσύνδεσμοι άρχισαν να προστίθενται στα Doodles, συνήθως συνδέοντας σε μια σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης για το θέμα του Doodle.
Έως το 2014, η Google είχε δημοσιεύσει πάνω από 2.000 περιφερειακά και διεθνή Doodles σε όλες τις ιστοσελίδες της, που συχνά φιλοξενούν καλλιτέχνες, μουσικούς και προσωπικότητες.