Oι εταιρίες Zara, Massimo Dutti, Oysho, Bershka, Pull&Bear και Stradivarius περνούν σε γυναικεία χέρια 

Oι εταιρίες Zara, Massimo Dutti, Oysho, Bershka, Pull&Bear και Stradivarius περνούν σε γυναικεία χέρια 
H Zara ήταν το σημείο εκκίνησης του κολοσσού Inditex Group που από τον Απρίλιο του 2022 θα διοικείται από γυναίκα. AP Photo/Lefteris Pitarakis

Δέκα χρόνια μετά την αποχώρηση του "τέταρτου πιο πλούσιου κατοίκου της Ευρώπης", Αμάντσιο Ορτέγκα από τα ηνία του κολοσσού fast fashion Inditex Group, αναλαμβάνει χρέη αφεντικού η 37χρονη κόρη του Μάρτα.

To δεύτερο τετράμηνο του 2021 ο ισπανικός όμιλος Inditex Group είχε έσοδα 11.94 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν 49% περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Τα καθαρά κέρδη είναι 1.27 δισεκατομμύρια δολάρια. Τι έχει ο όμιλος Inditex Group; Σίγουρα πολλά από όσα έχετε στις ντουλάπες σας.

Είναι ο μεγαλύτερος fast fashion όμιλος του πλανήτη. Όπου fast fashion, είναι όρος που περιγράφει ένα εξαιρετικά επικερδές και εκμεταλλεύσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, που βασίζεται στην αναπαραγωγή τάσεων που κυκλοφορούν στην πασαρέλα και προκύπτουν σε μαζική παραγωγή και χαμηλό κόστος. Σκεφτείτε το σαν τα fast foods. Θέλετε άλλο παράδειγμα; Original σακάκι του οίκου Chanel που κοστίζει 8.850 δολάρια, στο Zara θα το βρείτε για 120 δολάρια.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε αγοράσει κάτι από τις εταιρίες της Inditex Group. Δηλαδή, από τα 7.293 καταστήματα των Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Pull&Bear, Stradivarius, Uterqüe και Lefties και τα online stores. Όλα ξεκίνησαν από τη Zara που χρειάζεται λιγότερες από 15 μέρες για να σχεδιάσει και να παράγει ό,τι βλέπετε στα ράφια της. Ο ιδρυτής είναι ο Ισπανός Amancio Ortega. Ακολουθεί φωτογραφία με την κόρη του, Marta.

Πρωτοασχολήθηκε με τη βιομηχανία της ένδυσης στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Σύντομα άρχισε να σχεδιάζει ο ίδιος τα ρούχα, μαζί με τη σύζυγο του Rosalía. Μαζί τα έραβαν, στο σπίτι τους στη Γαλικία. Όταν έβγαλαν αρκετά λεφτά, άνοιξαν ένα μικρό εργοστάσιο και το 1975 άνοιξαν το πρώτο κατάστημα Zara, με ρούχα που ήταν δημοφιλή, αλλά τα πρόσφεραν σε χαμηλές τιμές. Από το 1976 άρχισαν το franchising και προσέλαβαν τον καθηγητή ηλεκτρονικών υπολογιστών, José María Castellano για να αναπτύξει τη σχετική δυναμική της εταιρίας.

Το ’80 ο Ortega έκανε μόνος τα σχέδια και τη διανομή και ‘έριξε’ κατακόρυφα το χρόνο μεταξύ σχεδιασμού, παραγωγής και εμφάνισης των προϊόντων στα μαγαζιά. Το σύστημα το ανέπτυξε ο Castellano που έγινε CEO το 1984. Ένα χρόνο μετά δημιουργήθηκε η , Industria de Diseno Textil S.A. (Ιnditex) που προφανώς είχε και εργοστάσια παραγωγής και το 1988 άρχισε η επέκταση -από την Πορτογαλία. Το 1989 έγινε αυτή στη Γαλλία, από εκεί πήγαν στο Μεξικό, την Ελλάδα και σήμερα είναι σε 96 χώρες.

Ο κύριος μέτοχος παραμένει ο Ortega (του οποίου ο πατέρας έφτιαχνε πουκάμισα) ο οποίος δεν έδωσε παρά τρεις συνεντεύξεις σε όλη του τη ζωή και προστάτευε την ιδιωτική του ζωή. Έως το 1999 δεν υπήρχε πουθενά διαθέσιμη φωτογραφία του. Το 2011 παραιτήθηκε από την εταιρία του και ζήτησε από τον τότε αντιπρόεδρο και CEO, Pablo Isla να τον αντικαταστήσει. Τη σήμερον ημέρα, αξίζει 78.9 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι ο τρίτος πιο πλούσιος κάτοικος της Ευρώπης -και ο 13ος πιο πλούσιος του κόσμου. Η οικογένεια Ortega είναι η δεύτερη πιο πλούσια του πλανήτη, στον τομέα του retailing. Mε την πρώτη του σύζυγο απέκτησαν δυο παιδιά (Marcos και Sandra Ortega Mera), πριν χωρίσουν το 1986. Το 2001 παντρεύτηκε τη Flora Pérez Marcote, με την οποία απέκτησαν την Marta.

Η 37χρονη Μarta Ortega Pérez είναι η νέα επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Inditex, μετά τη ψηφοφορία των μελών που έγινε τη Δευτέρα 29/11. Θα αναλάβει χρέη από την Πρωταπριλιά του 2022. Η διαδικασία της διαδοχής άρχισε πριν μια δεκαετία, όταν ο Ortega εγκατέλειψε και τον διαδέχθηκε ο Isla, ο οποίος θα συνεχίσει ως επίτιμος πρόεδρος: από όταν έφυγε ο δημιουργός ήθελε και δούλευε επί του να τον διαδεχθεί η κόρη του -που σύμφωνα με τους ειδικούς, έδωσε στη Zara φινέτσα που δεν υπήρχε νωρίτερα. “Ο πατέρας της έφτιαξε μια επιχείρηση κι εκείνη δημιούργησε κοινότητα που θα βοηθήσει την επιχείρηση να περάσει στο επόμενο επίπεδο”, είχε δηλώσει ο Fabien Baron (ανεξάρτητος δημιουργικός διευθυντής που έχει δουλέψει για τους Dior, Burberry και Louis Vuitton).

Η νέα πρόεδρος του κολοσσού δούλευε στην επιχείρηση του πατέρα της τα τελευταία 15 χρόνια και σε διάφορα πόστα. Τα τελευταία χρόνια ήταν υπεύθυνη για την ενίσχυση της εικόνας του brand της Zara, ενώ ήταν εκείνη που έκανε τις προτάσεις μόδας. Όπως είπε “ζούσα και ανέπνεα μέσα σε αυτήν την εταιρία από όταν ήμουν παιδί. Έμαθα τα πάντα από υπέροχους επαγγελματίες, με τους οποίους συνεργάστηκα επί 15 χρόνια. Πάντα έλεγα ότι θα αφιερώσω τη ζωή μου, στο να χτίσω πάνω στην κληρονομιά που δημιούργησαν οι γονείς μου, ανυπομονώντας για το μέλλον και μαθαίνοντας από το παρελθόν”. Το νέο αφεντικό παντρεύτηκε το Νοέμβριο του 2018 με τον ατζέντη μοντέλων και γιο σχεδιαστή μόδας Carlos Torretta, σε αυτό που ήταν “ο γάμος της χρονιάς” στην Ισπανία (φευ).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα