Βρετανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας: “Ο κόσμος ήταν ασφαλέστερος στον Ψυχρό Πόλεμο”
Η Δύση κινδυνεύει να εισέλθει σε πυρηνικό πόλεμο επειδή δεν μιλάει αρκετά με τη Ρωσία και την Κίνα, δήλωσε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η σύγκριση με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
- 28 Ιουλίου 2022 12:30
Στη δήλωση ότι οι αντίπαλες δυνάμεις καταλάβαιναν καλύτερα η μία την άλλη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ότι η έλλειψη διαλόγου σήμερα καθιστά πιο πιθανό έναν “λάθος υπολογισμό” προχώρησε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, Σιρ Στίβεν Λάβγκροουβ.
Όπως είπε, βρισκόμαστε σε μια “νέα εποχή πολλαπλασιασμού” στην οποία τα επικίνδυνα όπλα είναι πιο ευρέως διαθέσιμα.
Ο σερ Στίβεν σε ομιλία του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το BBC, εστίασε στις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και σε αυτό που αποκάλεσε “μια πολύ ευρύτερη διαμάχη που εκτυλίσσεται για τον διάδοχο της διεθνούς τάξης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο“.
Ισχυρίστηκε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των δεκαετιών του Ψυχρού Πολέμου, οι δυτικές δυνάμεις επωφελήθηκαν από τις διαπραγματεύσεις που “βελτίωσαν την κατανόηση του σοβιετικού δόγματος και των δυνατοτήτων μας – και το αντίστροφο”.
“Αυτό μας έδωσε και στους δύο ένα υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης ότι δεν θα υπολόγιζαν λάθος το δρόμο μας προς τον πυρηνικό πόλεμο“, είπε.
“Σήμερα, δεν έχουμε τα ίδια θεμέλια με άλλους που μπορεί να μας απειλήσουν στο μέλλον – ιδιαίτερα με την Κίνα. Η εμπιστοσύνη και η διαφάνεια που οικοδομούνται μέσω του διαλόγου θα πρέπει επίσης να σημαίνει ότι μπορούμε να είμαστε πιο δραστήριοι στο να καλούμε τη μη συμμόρφωση και την κακή συμπεριφορά όπου τα βλέπουμε” πρόσθεσε στη συνέχεια της ομιλίας του.
Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας ότι ο κίνδυνος μιας “ανεξέλεγκτης σύγκρουσης” αυξάνεται από τις επανειλημμένες παραβιάσεις των δεσμεύσεων της Ρωσίας, καθώς και από τον ρυθμό επέκτασης του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας και την εμφανή “περιφρόνηση” της για τις συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών.
Μίλησε επίσης για τον κίνδυνο που συνδέεται με την ταχεία πρόοδο της τεχνολογίας και τον αριθμό των κρατών που αναπτύσσουν πλέον όπλα, όπως πυραύλους κρουζ εδάφους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του “δεν υπάρχει άμεση προοπτική να συναντηθούν όλες οι μεγάλες δυνάμεις για να συνάψουν νέες συμφωνίες”, ώστε οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να επικεντρωθούν στο “έργο της μείωσης του στρατηγικού κινδύνου”.
“Θα πρέπει να αναλάβουμε έγκαιρα δράση για την ανανέωση και την ενίσχυση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε. να μειωθούν ή και να εξαλειφθούν οι αιτίες της δυσπιστίας, του φόβου, των εντάσεων και των εχθροπραξιών“, σημείωσε.
“[Τα μέτρα αυτά] βοηθούν τη μία πλευρά να ερμηνεύσει σωστά τις ενέργειες της άλλης σε μια κατάσταση πριν από την κρίση μέσω της ανταλλαγής αξιόπιστων και αδιάλειπτων πληροφοριών για τις προθέσεις της άλλης. Η εμπιστοσύνη και η σιγουριά αυξάνονται όταν τα κράτη είναι ανοιχτά σχετικά με τις στρατιωτικές τους ικανότητες και τα σχέδιά τους” συνέχισε.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται πριν την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, την πρώτη κλήση μεταξύ των δύο ηγετών από τον Μάρτιο.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες εντάσεις σχετικά με την Ταϊβάν και τους δασμούς της εποχής Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις