Κορονοϊός: Αρνητικό στον ιό το βρέφος που γεννήθηκε στο “Αττικόν”
Δεν έχει προσβληθεί από κορονοϊό το βρέφος που γεννήθηκε στο Αττικόν. Ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από τη μητέρα στο έμβρυο.
- 19 Μαρτίου 2020 10:32
Το πρώτο παιδί στην Ελλάδα από γυναίκα θετική στον κορονοϊό γεννήθηκε στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “ΑΤΤΙΚΟΝ” την Τετάρτη 18-03-2020. Η εικοσιτετράχρονη γυναίκα βρισκόταν στην 40ή εβδομάδα κύησης και είχε εισηχθεί στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Στο παιδί έγινε διπλός έλεγος δείγματος και είναι αρνητικό στον ιό. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ότι δεν μεταφέρεται ο ιός με το αίμα ή ότι μπορεί να υπάρχει διαπλακουντιακή μετάδοση. Μητέρα και νεογνό είναι πολύ καλά στην υγεία τους, αλλά θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση για τις επόμενες μέρες, όπως προβλέπεται για την απομόνωση όσον βρίσκονται θετικοί.
Να αναφέρουμε ότι η 24χρονη γυναίκα, την Κυριακή παρουσίασε συμπτώματα γρίπης (χαμηλό πυρετό, βήχα), και ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ. Η γυναίκα καθώς και ο σύζυγός της βρέθηκαν θετικοί στον ιό COVID-19 και συστήθηκε να μεταβεί στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο για την περάτωση του τοκετού.
Το προσωπικό του Νοσοκομείου ενημερώθηκε για το περιστατικό και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης εγκύων, θετικών στον ιό COVID-19. Η περάτωση του τοκετού κρίθηκε επιβεβλημένο να γίνει με καισαρική τομή λόγω δυσαναλογίας και μακροσωμίας του εμβρύου (βάρος γέννησης νεογνού 4140 γραμμάρια).
Το πρώτο τεστ που έγινε στο αγοράκι είναι αρνητικό, αναμένονται και τα αποτελέσματα της rt-PCR.
Στην καισαρική τομή συμμετείχαν, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας κυρίας Καλανταρίδου, οι γυναικολόγοι κ.κ. Χρέλιας και Παναγιωτόπουλος, η αναισθησιολόγος κ. Μπατιστάκη, η νεογνολόγος κ. Τριανταφυλλίδου και η προϊσταμένη της αίθουσας τοκετών κ. Αλεξίου. Επίσης, υπήρχε προσωπικό από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου και του χειρουργείου.
Η μητέρα και το νεογνό είναι σε άριστη κατάσταση. Η μητέρα μεταφέρθηκε σε θάλαμο βραχείας νοσηλείας με αρνητική πίεση και το νεογνό μεταφέρθηκε στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση. Να σημειωθεί ότι η Γ’ Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική είχε ετοιμάσει πρωτόκολλο διαχείρισης και συγκεκριμένο χώρο στην κλινική για τη διεκπεραίωση τοκετού sε γυναίκες με (+) COVID-19 είτε φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή.