Μαδούρο: “Εκβιασμός” οι εκκλήσεις για πρόωρες προεδρικές εκλογές
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας συζητά το ενδεχόμενο να υπάρξει διεθνής μεσολάβηση από "ενδιαφερόμενες" χώρες για να επιλυθεί η πολιτική κρίση στη χώρα του. Επιρρίπτει ευθύνες στον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον για την κλιμάκωση της κρίσης και καταγγέλλει Τραμπ και Ντούκε για σχέδιο δολοφονίας του.
- 30 Ιανουαρίου 2019 10:35
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επανέλαβε στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik τη θέση ότι αποτελεί εκβιασμό τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις να προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές στη χώρα του, που απορρίπτει κατηγορηματικά.
Ακόμη, ο Μαδούρο είπε ότι η κυβέρνησή του θα αποδείξει πως είναι παράνομες οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου VSA και τη θυγατρική της Citgo, και θεωρεί ότι θα βγει νικήτρια από αυτή τη μάχη.
Περιέγραψε την αμερικανική απόφαση να επιβληθούν κυρώσεις στον δημόσιο όμιλο των πετρελαϊκών εταιρειών μια «από τις πιο παράλογες αποφάσεις του (συμβούλου εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ) Τζον Μπόλτον».
Ακόμη, ο Μαδούρο υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του θα καταβάλλει προσπάθειες να «σταθεροποιήσει» την οικονομία και ότι η κατάσταση βρίσκεται σε ένα «κρίσιμο στάδιο» που μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψή της. «Έχουμε σχέδιο. Είμαι σίγουρος ότι, αν πάμε βήμα-βήμα, θα σταθεροποιήσουμε την κατάσταση», είπε. Παρά την κρίση, που τον ώθησε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, ο Μαδούρο προέτρεψε αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα του.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εγείρουν ασφαλώς «κινδύνους» αλλά «δεν απειλούν» τη συνεργασία Ρωσίας-Βενεζουέλας, διαβεβαίωσε.
Αναφερόμενος στις ένοπλες δυνάμεις, ο Μαδούρο σημείωσε πως επιδεικνύουν «υψηλό φρόνημα, πίστη και πειθαρχία», απαντώντας σε μια ερώτηση για τις εκκλήσεις του Χουάν Γκουαϊδό προς τον στρατό να παρέμβει για να απομακρυνθεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας από την εξουσία, υποσχόμενος αμνηστία.
Ακόμη, είπε ότι συζητά το ενδεχόμενο να υπάρξει διεθνής μεσολάβηση από «ενδιαφερόμενες» χώρες για να επιλυθεί η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα και πρόσθεσε πως μπορεί να υπάρξουν ανακοινώσεις για αυτό «εντός ωρών». «Οι κυβερνήσεις του Μεξικού, της Ουρουγουάης, της Βολιβίας, της Ρωσίας, του Βατικανού, καθώς και κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει (την έκκληση για) τον διάλογο. Τους στέλνω επίσημες επιστολές για να υποστηρίξουν τον διάλογο στη Βενεζουέλα», είπε. «Ο υπουργός Εξωτερικών (Χόρχε Αρεάσα) είναι πολύ ενεργός. Ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε καλά αποτελέσματα μέσα στις επόμενες ώρες», συμπλήρωσε.
“Αν μου συμβεί κάτι θα φταίνε Τραμπ και Ντούκε”
«Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την κολομβιανή κυβέρνηση και τη μαφία να με σκοτώσουν» κατήγγειλε.
«Αν μου συμβεί κάτι κάποια μέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κολομβιανός Πρόεδρος Ιβάν Ντούκε θα είναι υπεύθυνοι», πρόσθεσε ακόμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε σήμερα.
Επανέλαβε ότι είναι καλά προστατευμένος σχολιάζοντας την πιθανότητα μιας νέας απόπειρας κατά της ζωής του. «Είμαι πάντα προστατευμένος από τον λαό της Βενεζουέλας, έχουμε μια καλή υπηρεσία πληροφοριών», επισήμανε.
Ερωτηθείς εάν συμμετέχει προσωπικό ρωσικών ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας στη φρουρά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απάντησε ότι «δεν έχει κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό».
Εξάλλου, ο σοσιαλιστής πολιτικός είπε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να συνεχίσει να αποκτά προηγμένα οπλικά συστήματα από τη Ρωσία. «Πάντα έχουμε σχέδια για την προώθηση της συνεργασίας ώστε να βελτιώνουμε την αντιαεροπορική μας άμυνα, την τεχνολογία των πυραύλων μας, το πυροβολικό μας (…). Θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά σε αυτό το πεδίο (σ.σ. των εξοπλισμών). Τα πιο προηγμένα όπλα στον κόσμο θα συνεχίσουν να έρχονται στη Βενεζουέλα», υποστήριξε ο Μαδούρο.
Η συνεργασία των δύο χωρών είναι αδιάλειπτη, συνεχίζεται «κάθε μήνα, αυτό είναι φυσιολογικό, δεν είναι κάτι το οποίο συμβαίνει κατ’ εξαόρεση», νέα ρωσικά οπλικά συστήματα «έρχονται κάθε μήνα», επέμεινε και πρόσθεσε πως το Καράκας εκφράζει «ευγνωμοσύνη» για τη ρωσική βοήθεια και πάντα «αποπληρώνει τις οφειλές του».
Δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Γκουαϊδό
Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του είπε ότι δεν έχει εκδοθεί, έως τώρα, ένταλμα σύλληψης σε βάρος του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό.
«Εξ όσων γνωρίζω, αυτό το μέτρο δεν έχει παρθεί ως τώρα. Ας περιμένουμε (να ολοκληρωθούν) οι εσωτερικές συνταγματικές και δικαστικές διαδικασίες για να δούμε τα αποτελέσματα. Δεν θα βιαστούμε, θα περιμένουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Για τον Μαδούρο, το ζήτημα είναι συνταγματικό και επαφίεται στη δικαιοσύνη της Βενεζουέλας. «Ως αρχηγός του κράτους, έχω την άποψη ότι γίνεται απόπειρα πραξικόπημα, κατά παραβίαση του Συντάγματος. Αλλά αυτή είναι απλά η γνώμη του αρχηγού του κράτους. Πρέπει να ενεργήσει ο γενικός εισαγγελέας, και έχει ήδη αρχίσει να ενεργεί, πρέπει να ενεργήσει το Ανώτατο Δικαστήριο, και ήδη ενεργεί. Και ό,τι αποφασίσουν ο εισαγγελέας και τα δικαστήρια θα εφαρμοστεί από το δικαστικό σύστημα της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Μαδούρο.
Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας (TSJ) επέβαλε χθες Τρίτη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον 35χρονο Γκουαϊδό, πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης – του μοναδικού θεσμού που ελέγχει η αντιπολίτευση στη χώρα – και πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία του ως την αποπεράτωση της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται σε βάρος του για τις πρόσφατες ενέργειές του.
Ο Μπόλτον εμπόδισε τον διάλογο με ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε κατά τη συνέντευξή του ότι εκτιμά πως ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Μπόλτον, δεν επέτρεψε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αρχίσει διάλογο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Καράκας.
Ο Μαδούρο τόνισε ότι έκανε επανειλημμένες προσπάθειες να αποκτήσει επαφή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα, που όμως απέβησαν όλες άκαρπες.
«Επί χρόνια, προσπάθησα σε προσωπικό επίπεδο» να υπάρξει διάλογος, είπε. «Έχω στείλει μηνύματα δημόσια που έφθασαν στον Τραμπ, μέσω των ΜΜΕ, προκειμένου να αποκαταστήσουμε μια σχέση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να έχουμε σεβασμό και διάλογο, παρά τις πολιτικές, πολιτισμικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ μας. Και φαινόταν σαν να είχε ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για αυτό. Αλλά ο Μπόλτον απέτρεψε τον Τραμπ από το να αρχίσει διάλογο. Έχω την πληροφορία ότι τον εμπόδισε», υπογράμμισε ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Συλλήψεις δημοσιογράφων
Στο μεταξύ δύο δημοσιογράφοι από τη Χιλή όπως και δύο ντόπιοι συνελήφθησαν χθες, Τρίτη, το βράδυ κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, κατήγγειλε το Εθνικό Συνδικάτο Εργαζομένων του Τύπου (SNTP).
Ο Ροντρίγο Πέρες και ο συνάδελφός του Γκονσάλο Μπαραόνα, δύο δημοσιογράφοι που εργάζονται για το τηλεοπτικό δίκτυο της Χιλής TVN, συνελήφθησαν από μέλη της προεδρικής φρουράς μαζί με δύο δημοσιογράφους, τον Μάικερ Ιριάρτε και την Άνα Ροντρίγκες του ψηφιακού δικτύου VPI.
Οι Πέρες και Μπαραόνα βρίσκονται στο Καράκας για να καλύψουν την πολιτική κρίση που ξέσπασε αφού ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας στις 23 Ιανουαρίου.