Κορονοϊός: Διευρύνονται οι έλεγχοι για την ανακάλυψη κρουσμάτων
Ποια διαδικασία θα ακολουθείται ώστε να εντοπίζονται εκείνοι που έχουν μολυνθεί από τον ιό.
- 19 Μαρτίου 2020 22:15
Όπως έχει γνωστοποιηθεί, το ΕΣΥ έχει ήδη δημοσιεύσει προκήρυξη για τη δημιουργία και στελέχωση κινητών μονάδων που θα προχωρούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για ανακάλυψη κρουσμάτων κορονοϊού. Μέχρι τότε δε σημαίνει πως το Υπουργείο Υγείας δεν επιτηρεί και δεν ανακαλύπτει όσο το δυνατό περισσότερα κρούσματα και μάλιστα οι κινήσεις εντείνονται. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα χθες ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, σχετικά με την επιτήρηση της εξέλιξης της επιδημίας, αυτή γίνεται όσο πιο καλά μπορεί, με στρατηγική ιεράρχησης ελέγχου, αλλά και δειγμάτων επιτήρησης όπως προτείνεται ευρωπαϊκά.
«Η καταγραφή των σοβαρών κρουσμάτων είναι εξαντλητική. Γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και όχι δειγματοληπτικά. Τα σοβαρά και τις ΜΕΘ τα γνωρίζουμε όσο μπορούμε καλύτερα, σε όλη τη χώρα. Μόνο από αυτό τα σύστημα δίνεται μια πολύ καλή εικόνα της εξέλιξης της επιδημίας» αναφέρει ο καθηγητής.
Η λογική είναι να γίνεται επικέντρωση στην ενίσχυση αυτής της στρατηγικής, με διευρυμένο πρόγραμμα ελέγχων με προστασία, ώστε να μην γίνεται διασπορά της νόσου σε όλη την επικράτεια. Το πρόγραμμα αυτό μάλιστα θα το υλοποιήσει ο ΕΟΔΥ και θα αφορά τόσο επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και κρούσματα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού στην κοινότητα. Το πρόγραμμα αυτό αφορά δύο κατηγορίες ατόμων. Η πρώτη κατηγορία είναι άτομα στην κοινότητα που έχουν γριπώδη συνδρομή, δηλαδή έχουν αυτό που ονομάζουμε βήχα και πυρετό, άρα κλινική εικόνα συμβατή με τη νόσο.
«Σ αυτούς τους λέμε να μείνουν σπίτι και να μην πάνε στο νοσοκομείο να μεταδώσουν τη νόσο τους. Για αυτούς, ήδη έχει προβλεφθεί η διαδικασία με εκατοντάδες κλιμάκια σε όλη τη χώρα και θα παίρνουν δειγματοληπτικά δείγματα που θα ελέγχονται, ώστε να καταγράφεται ακόμα καλύτερα η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας», συμπληρώνει ο κ. Τσιόδρας.
Η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων θα παρακολουθηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Καθηγητή κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, και θα αφορά επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ώστε γρήγορα με τη βοήθεια και της Πολιτικής Προστασίας να ιχνηλατούνται τα περιστατικά και να διακόπτονται περαιτέρω κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα στη χώρα μας.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Σχετικά με τον τρόπο επιλογής των ατόμων από την κοινότητα που θα επιλέγονται, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η διαδικασία καθώς είναι αυτή τη στιγμή εν εξελίξει. Θα υπάρχουν κριτήρια καθώς δεν μπορούν να ελεγχθούν όλοι. Θα ελέγχεται ένα τυχαίο δείγμα ώστε να φαίνεται η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.
Να σημειωθεί ακόμη ότι η ανακοίνωση των 46 νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρας και η αύξηση του συνόλου στα 464 επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που έρχονται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την έδρα της Υγιεινής και Επιδημιολογίας και την Καθηγήτρια κα Σύψα, ότι τουλάχιστον 2.000-3.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό.