Η Ευρώπη απορρίπτει μαζικά αιτήσεις ασύλου ΛΟΑΤΚΙ ατόμων
Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων δεν θεωρούν ότι οι αιτούντες άσυλο διατρέχουν άμεσο κίνδυνο διώξεων, ενώ μάλιστα είναι δύσπιστοι για το αν όντως πρόκειται για ΛΟΑΤΚΙ άτομα.
- 09 Ιουλίου 2020 22:29
Οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του φύλου τους βλέπουν συστηματικά τους ισχυρισμούς τους να απορρίπτονται λόγω μιας ευρείας “κουλτούρας δυσπιστίας”, αναφέρουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με την Guardian, οι άνθρωποι που ζητούν αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο τα συστήματα ασύλου αντιμετωπίζουν τους ΛΟΑΤΚΙ αιτούντες, η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ δήλωσε ότι σε όλη την Ευρώπη, ένας στους τρεις αρνήθηκε το αίτημά τους, επειδή οι αξιωματούχοι απλώς δεν πίστευαν τη δήλωση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή την ταυτότητα φύλου τους.
Τέσσερις στους 10 πρόσφυγες ανέφεραν ότι η αίτησή τους απορρίφθηκε, επειδή τα άτομα που πήραν την απόφαση δεν πίστεψαν ότι οι αιτούντες αντιμετωπίζουν δίωξη ή βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο στη χώρα τους, ενώ πάνω από το ένα τρίτο ένιωσε ότι οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας δεν άκουγαν τις ιστορίες τους ή δεν τους έκαναν τις σωστές ερωτήσεις.
“Αυτά τα ευρήματα εντάσσονται στην μεγαλύτερη εικόνα του “εχθρικού περιβάλλοντος στην μετανάστευση”, δήλωσε η Moira Dustin, η οποία ήταν υπεύθυνη την τετραετή συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρόγραμμα SOGICA, που περιλαμβάνει αιτήσεις ασύλου με βάση την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Οι αιτούντες που πήραν συνέντευξη οι ερευνητές “είχαν δυσάρεστες εμπειρίες”, δήλωσε η Dustin. “Πρόκειται για ανθρώπους που έφυγαν από τον σπίτι τους όχι από επιλογή, αλλά από ανάγκη. Αν μπορούσαν να μιλήσουν με μια φωνή, πιστεύω θα έλεγαν ‘Είμαι αυτό που λέω ότι είμαι’. Το ότι δεν τους πιστεύουν είναι μια από μεγαλύτερες ανησυχίες τους”.
Η Dustin είπε ότι το βάρος της απόδειξης το είχαν ρίξει με άδικο τρόπο στους αιτούντες άσυλο,ενώ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες, η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων θα πρέπει να φέρει το ίδιο βάρος ευθύνης και στα υπεύθυνα άτομα που λαμβάνουν τις αποφάσεις για το άσυλο και ότι οι αξιωματούχοι για το προσφυγικό “σπάνια ξεκινούσαν με ανοιχτό το μυαλό τους. Για αρκετά άτομα, το ζήτημα ήταν ‘πρέπει να με πείσεις’”…