Τράπεζες: Ηχηρό καμπανάκι από Κομισιόν για νέα κόκκινα δάνεια

Τράπεζες: Ηχηρό καμπανάκι από Κομισιόν για νέα κόκκινα δάνεια
Περαστικοί με μάσκες στην Αθήνα. AP

Το τέλος στα μορατόρια πυροδοτεί, σύμφωνα με την Κομισιόν, νέα γενιά κόκκινων δανείων. Προβληματίζει ο αναβαλλόμενος φόρος - χαμηλή κερδοφορία λόγω της πανδημίας – στην πράξη θα κριθεί ο νέος πτωχευτικός.

Το κώδωνα του κινδύνου για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απειλούν την ομαλή έξοδο του εγχώριου πιστωτικού συστήματος από την κρίση που προκαλεί η επέλαση της πανδημίας, έκρουσε την Τετάρτη η Κομισιόν με την Έκθεση Συμμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της 8ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα κληθούν τους επόμενους μήνες να διαχειριστούν μια σειρά από προκλήσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά ζητήματα στην λειτουργία τους.

Το νέο κύμα κόκκινων δανείων που θα προκαλέσει η πανδημία, το αυξημένο κόστος τιτλοποιήσεων για την μείωση τους, η περιορισμένη κεφαλαιακή επάρκεια λόγω του αυξημένου αναβαλλόμενου φόρου, η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και οι εκκρεμείς υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη είναι μερικά μόνο από τα «αγκάθια» που έχουν μπροστά τους, σύμφωνα με την Κομισιόν, οι ελληνικές τράπεζες.

Νέο κύμα κόκκινων δανείων

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε ουσιαστικά τον κυρίαρχο που φόβο που προκάλεσε στις τράπεζες το δεύτερο, σφοδρότερο, κύμα της πανδημίας και θέλει τον όγκο των νέων κόκκινων δανείων να είναι τελικά μεγαλύτερος από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα τα υφιστάμενα μορατόρια στις πληρωμές δανείων συγκεντρώνουν υψηλό ρίσκο, καθώς μετά την άρση τους είναι εξαιρετικά πιθανό ένα σημαντικό τμήμα να μετατραπεί σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

«Ακόμη, ωστόσο και στην περίπτωση επιτυχούς εφαρμογής όλων των προγραμματισμένων τιτλοποιήσεων, ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει σε διψήφιο ποσοστό και πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, τόσο σε απόλυτα νούμερα, όσο και ως μερίδιο των συνολικών δανείων» επισημαίνει η Επιτροπή και προσθέτει ότι «ο κίνδυνος υψηλότερων εισροών μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με το δυνητικό κόστος κεφαλαίου των περαιτέρω τιτλοποιήσεων, επισημαίνει την ανάγκη για συμπληρωματικές, δυνητικά συστημικές λύσεις που θα διευκολύνουν την επίλυση του προβλήματος».

Αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η σταδιακή πτωτική πορεία στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν λιγότερο έντονη το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και το 2019, καθώς μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ, «αγγίζοντας» τα 59,7 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των «κόκκινων» στα συνολικά δάνεια έπεσε στο 36,7% στα τέλη Ιουνίου 2020, παραμένοντας το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι σημαντική πρόκληση αποτελεί για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η αναδιάρθρωση δανείων καθώς οι τράπεζες έχουν έως σήμερα ρίξει το βάρος τους στις διαγραφές, με φτωχότερα αποτελέσματα επί των οργανικών ρυθμίσεων.

Το ρίσκο του αναβαλλόμενου φόρου

Μια ακόμη σημαντική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι η ποιότητα του κεφαλαίου καθώς μεγάλο μέρος αυτού αποτελείται από τον αναβαλλόμενο φόρο. Μάλιστα, το ποσοστό του αναβαλλόμενου έφθασε τον Ιούνιο στο 60% και αυτό αποτελεί ρίσκο σε συνδυασμό με τη χαμηλή κερδοφορία, η οποία επλήγη λόγω της πανδημίας.

Κρίσιμη η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού

Καμπανάκι ήχησε από την Κομισιόν και για το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας το οποίο αν και χαρακτήρισε σημαντικό βήμα για την εξυγίανση των τραπεζών και τη μείωση των κόκκινων δανείων, τόνισε ότι η αποτελεσματικότητά του θα εξαρτηθεί από την ποιότητα της εφαρμογής του.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, ο νέος Κώδικας για τη ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας προβλέπει για την εφαρμογή του την έκδοση τουλάχιστον 53 υπουργικών αποφάσεων και οι ελληνικές Αρχές στοχεύουν να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2020. Σύμφωνα με την Έκθεση, πρόθεση των ελληνικών Αρχών είναι η υποβολή στους Θεσμούς προσχεδίου μέχρι τις 15Νοεμβρίου σχετικά με τις υπουργικές αποφάσεις για την επιδότηση δανείων, τον μηχανισμό αγοράς και επαναμίσθωσης των ακινήτων οφειλετών που θα πτωχεύουν και τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα γίνονται οι προτάσεις αναδιάρθρωσης των οφειλών.

Είναι κρίσιμο όλο το νομικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της δευτερογενούς νομοθεσίας, να είναι εγκαίρως έτοιμα για την εφαρμογή του νέου Κώδικα Αφερεγγυότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής λειτουργία του νέου πλαισίου και να αποφευχθούν μη σκόπιμες αρνητικές επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην κουλτούρα πληρωμών.

Επιπλέον, στενά θα πρέπει να παρακολουθούνται οι δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις της λειτουργίας του σχήματος αγοράς και επαναμίσθωσης των ακινήτων όσων πτωχεύουν και η μικρότερη περίοδος για την απαλλαγή από το χρέος η οποία προσδιορίζεται στο ένα έτος υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, συνδυαστικά με την σύνθεση και την αξία της πτωχευτικής περιουσίας.

Εκκαθάριση των υποθέσεων του Ν. Κατσέλη

Η Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας αναφέρεται επίσης στην επιτάχυνση της εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, λέγοντας ότι οι ελληνικές Αρχές περιμένουν ότι ο επαναπροσδιορισμός των δικασίμων, η υποβολή όλων των σχετικών εγγράφων και τα γραπτά επιχειρήματα από τα εμπλεκόμενα μέρη θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, η Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας αναφέρεται στην υιοθέτηση μέτρων για την αναβάθμιση της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και προσθέτει ότι άλλα θέματα που συνδέονται κυρίως με την αναπροσαρμογή της τιμής και τη διαλειτουργικότητα της πλατφόρμας με άλλες βάσεις δεδομένων του Δημοσίου θα εξεταστούν, κατά διαβεβαίωση των ελληνικών Αρχών, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ο αναθεωρημένος Κώδικας θα τεθεί σε εφαρμογή στην αρχή της επόμενης δικαστικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο του 2021.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα